ПРИСЪДА №

Гр. Разград,  23. 04 2018 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на   двадесет и трети април две хиляди и осемнадесета година в публично заседание в състав :

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЕМИЛ СТОЕВ

                              ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИВА ДИМИТРОВА

                                               ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

При секретаря Дияна Георгиева, като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова ВНЧХ дело № 123 по описа за 2018 г.

и на основание чл. 334, т. 2 вр. с чл. 336, ал. 1, т. 2 вр. с ал. 2 от НПК:

         ОТМЕНЯ присъда  № 7/13.02.2018 г., постановена по НЧХД № 81/2017 г.по описа на Исперихски  районен съд, с която  подсъдимия Е.З.И. ***, ЕГН **********, за невиновен в това, че на 12.11.2016г., в с.Богданци, обл.Разградска, е нанесъл удари на К.М.М., ЕГН:**********, с които му е причинил наситен морав хематом на лява орбита с лек оток на клепачите и разлят подконюктивален кръвоизлив във видимата част на склерата от двете страни на ириса, довели до разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия – и е оправдан в извършването на престъпление по смисъла на чл.130, ал.1 от НК, като го оправдал по така повдигнатото обвинение.

     ОТМЕНЯ горната присъда и в частта, с която е отхвърлен гражданския иск, предявен от  на К.М.М.  срещу Е.З.И., за сумата от 5000.00  лева – обезщетение за претърпени от него неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва от датата на увреждането – 12.11.2016 година до окончателното изплащане на сумата, като неоснователен и недоказан и вместо нея, ПОСТАНОВЯВА

 

ПРИСЪДИ:

 

   ПРИЗНАВА  подсъдимия Е.З.И.,  роден на ***г***, обл.Разград, български гражданин, със средно образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН:**********, за ВИНОВЕН в това, че на         12.11.2016г., в с.Богданци, обл.Разградска, е нанесъл удари на К.М.М., ЕГН:**********, с които му е причинил наситен морав хематом на лява орбита с лек оток на клепачите и разлят подконюктивален кръвоизлив във видимата част на склерата от двете страни на ириса, довели до разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия - престъпление лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.1 от НК, като на осн.чл.78а от НК ГО ОСОВОБОЖДАВА   ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ „ГЛОБА“ в размер на 1000 лв.

          НА ОСНОВАНИЕ  чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА  Е.З.И. да заплати  на К.М.М., ЕГН- ********** *** сумата 500 / петстотин / лева, представляваща обезщетение за причинените му с престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 12. 11. 2016 г. до окончателно плащане, както и сумата от 415 лева , представляваща съдебни и деловодни разноски.

         ОТХВЪРЛЯ  гражданския иск за неимуществени вреди в останалата му част до първоначално предявения размер от 5000 лева, като неоснователен и недоказан.

          ПРИСЪДАТА е окончателна и не подлежи на обжалване.

 

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ:1.               2.

ДГ