П Р И С Ъ Д А  42

гр.Разград, 01.10.2018г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на първи октомври две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ТЕОДОРА  НЕЙЧЕВА

              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: В.С.

                                                              М.Д.

    

в присъствието на секретаря Светлана Лазарова и с участието на прокурораТихомир Тодоров, като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева НОХД № 140 по описа за 2018г.

 

П Р И С Ъ Д И :

       ПРИЗНАВА подсъдимия П.И.Д., с ЕГН **********, роден на ***г***, българин, български гражданин, с висше образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 24.05.2017г. в землището на с. Побит камък , обл. Разград, на път IV- Raz-1113, на 450 м. след с. Побит камък в посока гр. Разград, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Тойота Айго“ с рег. № РР6796 АТ, е нарушил правилата за движение - чл. 20, ал. 2 от ЗДвП „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, като при това е причинил по непредпазливост смъртта на Колю И. Ковачев ЕГН ********** от гр. Разград, като след деянието е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия – престъпление по чл. 343а, ал.1, б."б", във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 343а, ал.1, б."б", във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК и чл.54 НК му налага наказание "ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА" за срок от ЕДНА ГОДИНА, като на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА по първоначално повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.

     На  основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание "ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА" за срок от ЕДНА ГОДИНА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в законна сила.

              ПРИЗНАВА подсъдимия П.И.Д., с установена по - горе самоличност, ЗА НЕВИНЕН  в това да е извършил престъплението поради нарушение на правилата за движение по чл. 5, ал. 2, т. 1 от ЗДвП, чл.20, ал.1 ЗДвП  и по чл. 116 от ЗДвП, поради което и на основание чл.304 НПК ГО ОПРАВДАВА по обвинението в тази му част.

              На основание чл.343г,  във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК  ЛИШАВА подсъдимия П.И.Д. ЕГН **********, от правото да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА, считано от влизане на присъдата в  сила.

              ВЕЩЕСТВЕНИТЕ  ДОКАЗАТЕЛСТВА по ДЕЛОТО – ЛЕК АВТОМОБИЛ  „Тойота Айго“,  с рег. № РР 6796 АТ, предаден с протокол за доброволно предаване от 24.05.2017г.,  намиращ се на съхранение в склад на ОД на МВР – гр. Разград – УССД, след влизане на присъдата в сила да бъде върнат на собственика Д.И.И., с ЕГН **********,*** Климент 50, ап.49.

  ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 НПК подсъдимия  П.И.Д., ЕГН **********,***, да заплати в полза на  Държавата, по сметка на ОД на МВР-Разград за разноски на досъдебното производство, сумата  от  813.08лв./осемстотин и тринадесет лева и осем стотинки/,  в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Окръжен съд – Разград, за разноски на съдебното производство, сумата от 320лв./триста и двадесет лева/, в полза на частния обвинител Д.К.Р. за разноски по делото, сумата от 1250лв./хиляда и двеста и петдесет/лева, представляваща платено  възнаграждение на повереник  и  в полза на частния обвинител Т.К.С., сумата от 1225лв./хиляда двеста двадесет и пет/лева представляваща платено  възнаграждение на повереник .

              Присъдата подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:               

 

                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.             

 

                                                                              2.