ПРИСЪДА №

Гр. Разград 28.05.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд  на  двадесет и осми май две хиляди и осемнадесета година в публично заседание в състав:

 

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ                                                                

                                                                               ЧЛЕНОВЕ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                                                                                    ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

Секретар: Н. Р.

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

внчх дело № 160 по описа за 2018 г.

и на основание чл. 336, ал. 1, т. 3 вр. с чл. 304  от НПК

 

ПРИСЪДИ:

 

  ОТМЕНЯ Присъда № 32/16.11.2017 г., постановена по нчх дело № 343/2016 г. по описа на РС-Исперих, в частта, с която подсъдимият Д.Н.Д., роден на ***г***, български гражданин, с висше образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН - **********, е признат за ВИНОВЕН В това, че на 18.04.2015г. в град София, по телевизия „Скат" е изрекъл позорящи неверни обстоятелства за А.А.М., а именно, че - в качеството му на управител на “Водоснабдяване и канализация" ООД град Исперих е казал думите: „Абе казах ти, Вашата партия иска, вика, да изтърже от властта ДПС... Ако знам, вика, че някой гласува за вас ще го уволня, а ти баш представител, вика на тази партия... Колкото пъти те възстановяват, толкова пъти ще те уволнявам.", като деянието е осъществено публично, по отношение на длъжностно лице по повод изпълнение на службата му - престъпление по чл. 148, ал. 2 във вр. с ал. 1, т. 1 и т. 3 във вр. с чл. 147, ал. 1 НК, поради което и на основание чл. 303, ал. 2 НПК, във вр. с чл. 78а НК подсъдимия е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева, както и в частта, с която подсъдимият Д.Н.Д.  е осъден да заплати на частния тъжител А.А.М. сума в размер на 1264.04 лв., представляваща разноски, съразмерно на уважената част от тъжбата, и вместо това ПОСТАНОВИ:

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.Н.Д., ЕГН **********, за НЕВИНОВЕН в това, че на 18.04.2015г. в град София, по телевизия „Скат" е изрекъл позорящи неверни обстоятелства за А.А.М., а именно, че - в качеството му на управител на “Водоснабдяване и канализация" ООД град Исперих е казал думите: „Абе казах ти, Вашата партия иска, вика, да изтърже от властта ДПС... Ако знам, вика, че някой гласува за вас ще го уволня, а ти баш представител, вика на тази партия... Колкото пъти те възстановяват, толкова пъти ще те уволнявам.", като деянието е осъществено публично, по отношение на длъжностно лице по повод изпълнение на службата му, и го ОПРАВДАВА по обвинението за извършено престъпление по чл. 148, ал. 2 във вр. с ал. 1, т. 1 и т. 3 във вр. с чл. 147, ал. 1 НК.

В ЧАСТТА, с която подсъдимият Д.Н.Д. е признат за невиновен и оправдан по обвинението за извършено престъпление по чл. 148, ал. 1, т. 2, предл.2 и т. 3 във вр. с чл. 146, ал. 1 НК, присъдата е влязла в сила.

Присъдата не подлежи на касационно обжалване, на основание чл. 346, т. 2 от НПК.

 

Председател:                                 Членове:1.                              2.

 

НР