ПРИСЪДА №

Гр. Разград 11.06.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд  на  единадесети юни две хиляди и осемнадесета година в публично заседание в състав:

 

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ                                                                

                                                                               ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                                                    ДИЛЯНА НИКОЛОВА

 

Секретар: Светлана Лазарова

Прокурор: Емил Енчев

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

внох дело № 166 по описа за 2018 г.

и на основание чл. 336, ал. 1, т. 3 вр. с чл. 304, вр. с чл. 337, ал. 1, т. 1 и т. 2 вр. с чл. 338  от НПК

 

ПРИСЪДИ:

 

  ОТМЕНЯ Присъда № 226/04.05.2017 г., постановена по нох дело № 198/2017 г. по описа на РС-Разград, в частта, с която подсъдимата С.И.М., родена на ***г***, с постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, български гражданин, с висше образование, безработна, неомъжена, неосъждана, ЕГН - **********, е призната за ВИНОВНА в това, че на 20.06.2016 г. в гр. Разград, е причинила телесна повреда на повече от едно лице, а именно на Н.И.И.и на Д.Ц.И., в качеството им на полицейски органи – старши полицаи в група “Охрана на обществения ред”, сектор “Охранителна полиция” при РУ на МВР – Разград, при и по повод изпълнение на службата им, а именно лека телесна повреда изразяваща се в болка и страдание, без разстройство на здравето и за двамата – престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 4 във вр. с ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 130, ал. 2 от НК, поради и което на основание чл. 54, ал.1 НК й е наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години и вместо това ПОСТАНОВИ:

ПРИЗНАВА подсъдимата С.И.М., ЕГН **********, за НЕВИНОВНА в това, че на 20.06.2016 г. в гр. Разград, е причинила телесна повреда на повече от едно лице, а именно на Н.И.И.и на Д.Ц.И. , в качеството им на полицейски органи – старши полицаи в група “Охрана на обществения ред”, сектор “Охранителна полиция” при РУ на МВР – Разград, при и по повод изпълнение на службата им, а именно лека телесна повреда изразяваща се в болка и страдание, без разстройство на здравето и за двамата, и я ОПРАВДАВА по обвинението за извършено престъпление по чл. . 131, ал. 2, т. 4 във вр. с ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 130, ал. 2 от НК.

ИЗМЕНЯ присъдата в частта, с която подсъдимата С.И.М. е призната за виновна в това, че на 20.06.2016 г. в гр. Разград е извършила непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващо се в явно неуважение към обществото – буйство, невъзпитаност, нанасяне на удари, отправяне на псувни, ругатни, обиди и нецензурни думи към присъстващите лица, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта изпълняващ задължения по опазване на обществения ред – полицейските служители Н.И.И.и Д.Ц.И., старши полицаи в група “Охрана на обществения ред”, сектор “Охранителна полиция” при РУ на МВР – Разград, и деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм  и дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, поради и което на основание чл. 54, ал.1 НК е осъдена на лишаване от свобода за срок от три години, като  ПРИЗНАВА подсъдимата за НЕВИНОВНА и я ОПРАВДАВА по обвинението, деянието по своето съдържание да се отличава с изключителен цинизъм и дързост, като НАМАЛЯВА размера на наказанието лишаване от свобода от три години, на четири месеца, а изпитателния срок по чл. 66, ал. 1 от НК намалява от пет години на три години.

ОТМЕНЯ  присъдата и в частта, с която е приложена разпоредбата на чл. 23, ал. 1 от НК и в частта, с която, на основание чл. 67, ал. 3 от НК е постановена пробационна мярка по чл. 42а, ал. 2, т. 1 от НК през целия изпитателен срок-ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС с ПЕРИОДИЧНОСТ ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО, както и в частта, с която подсъдимата е осъдена да заплати на ОД МВР-Разград сумата  67.62 лв. представляваща разноски на досъдебното производство, а в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата  98.00 лева, представляващи разноски в първоинстанционното съдебно производство.

ПОТВЪРЖДАВА присъдата в останалата й част.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Върховен касационен съд.

Председател:                                 Членове:1.                              2.