П Р И С Ъ Д А №26

  гр.Разград, 04.07.2018г.

 

                             В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на четвърти юли две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  В.В.

                                                           Р.Г.          

                                                       

С участието на секретаря  Дияна Г. и  прокурор ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ , като разгледа докладваното от съдия Димитрова НОХД №182 /2018г.по описа на РОС и след преценка на доказателствата,

 

                                            П Р И С Ъ Д И:

 

 ПРИЗНАВА подсъдимия Е.Е.А. - роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, работи, неженен, неосъждан, ЕГН – ********** ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ :

На 24.04.2017 г. в с. Божурово, обл. Разград, при управление на моторно превозно средство - товарен автомобил „Ивеко 35 с 13“ с регистрационен номер № *** нарушил правилата за движение: чл. 40, ал. 1 от ЗДвП - като водач на моторно превозно средство, преди започване движение назад не изпълнил задължението си да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението; чл. 40, ал. 2 от ЗДвП - като водач на моторно превозно средство, по време на движението си назад не е изпълнил задължението си непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство, а при невъзможност да осигури лице, което да му сигнализира за опасности“, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на Ф.М.А., ЕГН- ********** ***, поради което и на  основание чл. 343, ал. 1,6. “в” вр. чл. 342, ал. 1 от НК  във вр. с чл. 58а във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 373, ал. 2 от НПК го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на подсъдимия Е.Е.А., с установена по делото самоличност, наказание  лишаване от свобода,  за изпитателен срок от 3 /ТРИ/ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл. 343г във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК ЛИШАВА подсъдимия Е.Е.А. от право да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА.

 На  основание чл. 189, ал. 3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Е.Е.А. да заплати в полза на ОД на МВР-Разград  направените на ДП разноски в размер на 1 568.76 лв., както и тези понесени от частния обвинител Ф.Н.Д. в размер на 900.00 лв.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес   пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

       СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                    2.

 

 

ДГ