П Р И С Ъ Д А  34

гр.Разград, 31.07.2018г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на тридесет и първи юли две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕОДОРА  НЕЙЧЕВА

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Р.   Д. - В.        

                                                                 Д.  П.

                                                             

в присъствието на секретаря М. Н. и с участието на прокурора Сезгин Османов, като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева НОХД № 221 по описа за 2018г.

 

П Р И С Ъ Д И :

       ПРИЗНАВА подсъдимия  Ю. А. А., ***, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 19.12.2017 год. в село Осенец, област Разград, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил  „Нисан Жук”, с рег. №  ***,  е нарушил правилата за движение по пътищата  - чл. 20, ал. 1 от ЗДвП „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват” и по непредпазливост  е причинил  смъртта на П. С. К., ЕГН ********** ***  и  средна телесна повреда  на Т. Н.К., с ЕГН ********** от с.с., изразяваща се в „счупване на лява лакътна кост в горна трета, което обуславя трайно затруднение в движението на левият горен крайник за срок повече от 1/един/ месец“  – престъпление по чл. 343, ал. 4, във вр. с ал.3, б. “б”, във вр. с ал.1, във вр.с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание  чл. 343, ал. 4, във вр. с ал.3, б. “б”, във вр. с ал.1, във вр.с чл. 342, ал. 1 от НК,  чл.58а, ал.4 НК, във вр. с  чл.55, ал.1, т.1 НК,  във вр. с чл. 373, ал. 2 от НПК го  ОСЪЖДА на наказание  лишаване от свобода  за  срок  от  ЕДНА ГОДИНА  и  ШЕСТ МЕСЕЦА.

              На  основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в законна сила.

              ПРИЗНАВА подсъдимия Ю. А. А., с установена по - горе самоличност, ЗА  НЕВИНЕН  в това да е извършил престъплението поради нарушение на правилата за движение по чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, чл. 5, ал. 2, т. 1 от ЗДвП  и  чл.20, ал.2  от ЗДвП, поради което и на основание чл.304 НПК ГО ОПРАВДАВА по обвинението в тази му част.

              На основание чл.343г, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК  ЛИШАВА подсъдимия Ю. А. А., ЕГН **********, от правото да управлява МПС за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в  сила.

   ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 НПК подсъдимия Ю. А. А., с постоянен адрес ***, ЕГН **********, да заплати в полза на  Държавата, по сметка на ОД на МВР-Разград за разноски на досъдебното производство, сумата  от  862.63лв./осемстотин  шестдесет и два лева и шестдесет и три стотинки/ и в полза на частните обвинители Н.Т.К. и Т. Н.К. за разноски по делото, сумата от 2000лв./две хиляди/лева, представляваща платено  възнаграждение на повереник.

              Присъдата подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:               

 

                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.             

 

                                                                              2.

 

MH