ПРИСЪДА № 45

Гр. Разград  16.10.2018 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградски окръжен съд  на шестнадесети октомври две хиляди и осемнадесета година в публично заседание в състав

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЛАЗАР МИЧЕВ                                                                 

                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.Б.

                                                                                    Б.Б.                                                                                                                       

                                                           

Секретар: Д. Г.

Прокурор: Емил Енчев

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

нох дело № 307 по описа за 2018 г.

и след преценка на доказателствата по делото

 

ПРИСЪДИ:

 

        ПРИЗНАВА  подсъдимия  Р.Х.Г., роден на *** ***, обл. Разград, кв. “Запад“   9, български гражданин, без образование, неженен, осъждан, безработен, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че:

         За времето от неустановена дата през месец декември 2016 г. до 08.02.2018 г. включително, в гр. Исперих, обл. Разград, в условията на продължавано престъпление, на четири пъти се съвкупил с тринадесет годишната Е. А.Г., ЕГН **********, от с.гр., като я принудил към това със сила и заплашване, изнасилената не е навършила четиринадесет годишна възраст и деянието представлява особено тежък случай- престъпление по чл. 152, ал. 4, т. 1 и т. 4 вр. с ал. 1, т. 2, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК поради което го ОСЪЖДА  на лишаване от свобода за срок от ШЕСТНАДЕСЕТ ГОДИНИ,  като на основание чл. 58а, ал. 1 от НК вр. с чл. 373, ал. 2 от НПК намалява така определеното наказание с една трета, като ПОСТАНОВЯВА за изтърпяване наказание лишаване от свобода за срок от ДЕСЕТ ГОДИНИ и ОСЕМ МЕСЕЦА, при СТРОГ първоначален режим.

 

На 08.02.2018 г. в гр. Исперих, обл. Разград, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на ненавършилата 14-годишна възраст Е. А.Г., ЕГН **********,***– престъпление по чл. 149, ал. 1 от НК, поради което го ОСЪЖДА  на лишаване от свобода за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ,  като на основание чл. 58а, ал. 1 от НК вр. с чл. 373, ал. 2 от НПК намалява така определеното наказание с една трета, като ПОСТАНОВЯВА за изтърпяване наказание лишаване от свобода за срок от ДВЕ ГОДИНИ и ОСЕМ МЕСЕЦА, при СТРОГ първоначален режим, като го ОПРАВДАВА по обвинението деянието да представлява особено тежък случай.

НА ОСНОВАНИЕ  чл. 23, ал. 1 от НК определя общо наказание на подсъдимия Р.Х.Г. по двете осъждания, като налага най-тежкото, а именно лишаване от свобода за срок от  ДЕСЕТ ГОДИНИ и ОСЕМ МЕСЕЦА, при СТРОГ първоначален режим.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 59, ал. 1 от НК, съдът ЗАЧИТА предварителното задържане на подсъдимия Р.Х.Г., считано от 09.02.2018 г. до влизане на присъдата в сила.

НА ОСНОВАНИЕ, чл. 301, ал. 1, т. 11 от НПК, съдът ПОСТАНОВЯВА: Веществените доказателства Юрган с горен чаршаф, Горан чаршаф-плик, дамска блуза с дантела в горната част с телесен цвят, детско долнище на анцуг, сива на цвят, бикини с черен и бежов цвят, леопардова шарка да се ВЪРНАТ  на Ана Г.Г.. Веществените доказателства мъжка синя тениска с къс ръкав, мъжка блуза с къс ръкав, черна на цвят, мъжко анцунгово долнище-черно на цвят и мъжки боксери/бельо/, със сив и син цвят, да се върнат на подсъдимия Р.Х.Г., а Веществените доказателства пластмасова червена туба, без етикет и надпис и нож с обща дължина 30 см. и калъф за нож, да се унищожат, като вещи без стойност.

 

НА ОСНОВАНИЕ чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда Р.Х.Г.,  ЕГН ********** да заплати по сметка на ОД на МВР-Разград сумата 1571.99 лв., представляваща разноски по досъдебното производство.

 

          ПРИСЪДАТА може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Варненски апелативен съд.

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                     2      

дг