П Р И С Ъ Д А 

№ 40

гр.Разград, 21.09.2018г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет  и първи септември две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕОДОРА  НЕЙЧЕВА

             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Д.  П.

                                                           Б.  Б.

                                                            

 

в присъствието на секретаря Светлана Лазарова  и с участието на прокурора Ива Рангелова, като разгледа докладваното от съдия Теодора Нейчева НОХД № 309 по описа за 2018г.

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.С.И., роден на *** ***, община Самуил, област Разград, ул. Янтра № 15,  български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, работи, ЕГН **********, за ВИНОВЕН  в това, че на 01.09.2018 г. в село Самуил, област Разград,  е направил опит да даде подкуп - пари в размер на  50.00/петдесет/лева  - една банкнота с номинал от 50.00/петдесет/ лева, със сериен № БЕ 0705599, на длъжностно лице, полицейски орган – Никола Иванов Бочев - младши автоконтрольор II – ра степен в група „Охранителна полиция“ на Районно управление -  Исперих при ОД на МВР – Разград, за да не извърши действие по служба – да не състави на водача Хамид Сабриев Сабриев, ЕГН **********, Акт за установяване на административно нарушение/АУАН/ № 621, серия „Д“, бланков № 082245  за установено административно нарушение по чл. 5, ал.3, т.1, предл. 1 от Закона за движение по пътищата, като изпълнителното деяние е довършено, но от същото не са настъпили предвидените от закона и искани от дееца общественоопасни последици по независещи от дееца причини, поради което и на основание чл.304а, предл. 3, вр. с чл. 304, ал. 1 вр. с чл. 18, ал. 1, предл. 2 от НК и във  вр. с чл. 373, ал. 2 от НПК, във вр. с чл.58а, ал.1  НК  и  чл.36  НК  определя наказание  лишаване от свобода  за  срок  от девет  месеца, и  на основание чл.58а, ал.1 НК  го  НАМАЛЯВА с 1/3  и  го  ОСЪЖДА  на  наказание  лишаване от свобода  за  срок  от ШЕСТ  МЕСЕЦА и ГЛОБА в размер на 100/сто/лева, като ПРИЗНАВА подсъдимия Г.С.И., с установена по делото самоличност,  за НЕВИНЕН и на основание чл. 304 от НПК, го ОПРАВДАВА по повдигнатото му обвинение  да  е извършил  довършено престъпление по чл. 304а, предл. 3 от НК, както и да е предложил подкуп на посочения полицейски служител , за да не извърши действие по служба – престъпление по чл. 304а, ал. 1, предл. 1 вр. с чл. 304, ал. 1 от НК.

         На основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на подсъдимия Г.С.И., с установена по делото самоличност, наказание  лишаване от свобода  за  срок  от ШЕСТ МЕСЕЦА,  за  изпитателен срок  от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

На основание чл.307а от НК  ОТНЕМА в полза на Държавата, предметът на престъплението – пари в размер на 50.00/петдесет/лева -  една банкнота  с  номинал от  50.00/петдесет/ лева, със сериен № БЕ 0705599.

        Присъдата може да се обжалва и протестира в 15 – дневен срок от днес, пред Апелативен съд - гр.Варна.

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:              

 

               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                  2.