РЕШЕНИЕ

                                          № 2 / 20.02.2017г., гр.Разград

                                               В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На седми февруари, две хиляди и седемнадесета година

В публичното съдебно заседание в следния състав

                                                                                     СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Т.д. № 35 по описа на съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е с правно основание чл.647 ал.1 т.3 ТЗ.

Депозиран е иск от Д.В.Х. – синдик на „Колеви”ООД, срещу “Колеви”ООД  и „Петрови 2015”ЕООД, с който моли съда да обяви недействителността по отношение на кредиторите на несъстоятелността на “Колеви”ООД  на договор за цесия от 29.10.2015г., с който първият ответник е прехвърлил възмездно за цена от 100лв. на втория ответник свое вземане над размера 120лв. до размер 282 970лв. В обстоятелствената част на исковата молба и допълнителната такава твърди, че по отношение на „Колеви”ООД е открито производство по несъстоятелност, атакуваният договор е сключен две седмици преди подаване на молбата за откриване на производството и след обявената дата на неплатежоспособността. Ищецът твърди още, че е налице нееквивалентност на насрещните престации поради съществено разминаване в техния размер, като уточнява, че над стойността 120лв. до 282 970лв. цедираното вземане е нееквивалентно на цената от 100лв., за която е договорена цесията, което е предпоставка по смисъла на чл.647 ал.1 т.3 ТЗ за обявяване на нейната недействителност в тази част. 

В срока по чл.367 ал.1 ГПК ответникът „Петрови 2015”ЕООД, представляван от управителя И.Стоянов, е депозирал писмен отговор, в който излага твърдение по същество, че искът е неоснователен, защото липсва нееквивалентност на престациите по договора за цесия и защото към момента на сключването му не е знаел, че се увреждат интересите на кредиторите на „Колеви”ООД.

Ответникът „Колеви”ООД не е подал писмен отговор в предоставения му срок. В съдебно заседание се явява управителят, който изразява становище относно неоснователност на предявения иск. Твърди, че не е налице нееквивалентност на престациите, както и че липсва умисъл за увреждане на кредиторите на несъстоятелността, тъй като решение за прехвърляне на вземането е взето от общото събрание на „Колеви”ООД в момент, значително предхождащ по време подаването на молбата за откриване на производството по несъстоятелност.

Съдът, след преценка на събраните доказателства и становищата на страните, констатира следната фактическа обстановка: С решение № 32 / 11.01.2016г. по т.д. № 86 / 2015г. на ОС Разград е обявена неплатежоспособността на "Колеви"ООД с начална дата 31.12.2012г., открито е производство по несъстоятелност, търговецът е обявен в несъстоятелност и дейността му е прекратена. Решението е влязло в сила на 14.12.2016г. Видно от неговото съдържание, молбата за откриване на поизводството е депозирана в съда с вх. № 4693 / 13.11.2015г.

На 29.06.2015г. е проведено общо събрание на съдружниците на „Колеви”ООД, на което е взето решение за възмездно прехвърляне в полза на „Петрови 2015”ООД на вземане на дружеството в размер 282 970лв. с длъжник ЧСИ Гюнеш Солаков, съгл. договор за цесия от 29.06.2015г. Такъв договор не е представен.

С процесния договор за цесия, сключен на 29.10.2015г., "Колеви”ООД в качеството си на цедент, прехвърлил на цесионера "Петрови 2015”ЕООД възмездно своето вземане към ЧСИ Г.Солаков на обща стойност 282 970лв., произтичащо от причинени имуществени вреди от непозволено увреждане по изп.д. № 20117610400850 по описа на същия ЧСИ.  Цената на прехвърленото вземане е договорена на 100лв. и следва да се приеме за платена, доколкото в чл. 1.4. страните са се споразумели, че договорът служи за разписка на извършеното плащане.

„Колеви”ООД е изпратил чрез нотариус уведомление по реда на чл.99 ал.3 ЗЗД до длъжника ЧСИ Г.Солаков за прехвърленото на „Петрови 2015”ЕООД вземане, връчено му на 16.11.2015г. по реда на чл.44 ГПК, удостоверено от нотариус с район на действие РС Разград.

Пред ОС Разград е образувано т.д. 96 / 2015г. по подадена искова молба от „Петрови 2015”ЕООД с правно основание чл.74 ал.1 ЗЧСИ и чл.45 ЗЗД, за осъждането на ЧСИ Г.Солаков да заплати на ищеца сумата 45 000лв. като частична претенция от 159 249,59лв., представляваща част от цедираното вземане. Предявени са още два иска в условията на евентуалност, които представляват също претенции за части от цедираното вземане. В хода на производството „Колеви”ООД е конституиран като главно встъпило лице на осн. чл.225 ГПК с определение № 405 / 24.06.2016г. по в.ч.гр.д. № 318 / 2016г. по описа на АС Варна. Предявените  от него искове са съдът да приеме за установено по отношение на страните, че „Петрови 2015”ЕООД не разполага с вземане срещу ответника ЧСИ Гюнеш Солаков за сумите, посочени в исковата молба на „Петрови 2015”ЕООД и да осъди ЧСИ Гюнеш Солаков да заплати на „Колеви”ООД исковите суми, претендирани от „Петрови 2015”ЕООД. Към настоящия момент съдебното производство не е приключило.

Страните не спорят по изложените факти.

При така установената фактическа обстановка, съдът направи следните правни изводи: Искът е допустим, като предявен в срока по чл.649 ал.1 ТЗ и следва да бъде разгледан по същество.

Съгласно чл.647 ал.1 т.3 ТЗ, може  да бъде обявена за недействителна по отношение на кредиторите на несъстоятелността извършена от длъжника възмездна сделка, при която даденото значително надхвърля по стойност полученото, извършена в двугодишен срок преди подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност, но не по-рано от датата на неплатежоспособността. От приетите в настоящото поризводство писмени доказателства се установява, че несъстоятелният длъжник е извършил възмездна сделка с договор за цесия на 29.10.2015г., т.е. в двугодишния срок преди подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност и след обявената начална дата на неплатежосбособността. Сключването на договора е моментът, в който сделката се приема за изповядана, поради което е без значение възражението на явилия се в съдебно заседание ответник, че решение за сключването й е взето по-рано, на общо събрание на съдружниците на „Колеви”ООД. Следва освен това да се отбележи, че и датата на проведеното общо събрание попада в периода, визиран в чл.647 ал.1 т.3 ТЗ.

Чл.647 ТЗ регламентира основанията на отменителните искове за обявяване на относително недействителни спрямо кредиторите на несъстоятелността извършените от длъжника действия и сделки в подозрителния период, предхождащ откриването на производството по несъстоятелност. Исковете са средства за попълване на масата на несъстоятелността. В случая основание за претенцията по този текст е т.3 – възмездна сделка,  при която даденото значително надхвърля по стойност полученото. Презумпцията за увреждане на кредиторите е налице и е необорима, поради което възраженията на ответниците за липса на умисъл и знание за увреждане на кредиторите на „Колеви”ООД са правно ирелевантни за спора.

Следва да се прецени дали в разглеждания случай прехвърленото вземане в размер 282 970лв. значително надхвърля по стойност получената за него цена от 100лв. Ответниците правят възражение, че вземането, прехвърлено с процесния договор, не е ликвидно и че номиналната му стойност значително се различава от реалната му такава. Липсата на ликвидност обосновават с обстоятелството, че към настоящия момент се води правен спор по неговото реализиране. Съдът намира възражението за неоснователно. Налице е сключен договор за цесия между двамата ответници, съдържащ договорки относно предмета на прехвърляне и цената. Материалното право на вземане е прехвърлено от първия ответник на втория, след което „Петрови 2015”ЕООД е предприел действия за реализирането му по съдебен ред. Дали вземането ще бъде установено и в какъв размер, е въпрос, касаещ предмета на спора по т.д. 96 / 2015г. на РОС. В разглеждания случай е от значение да се установи действителността на цесията през нормата на чл.647 ал.1 т.3 ТЗ – дали сделката е сключена в подозрителния период и дали е налице еквивалентност в разменените престации така, както страните по този договор са ги определили. Относно правнозначимите срокове, съображения бяха изложени по-горе.

Разликата между стойността на цедираното вземане 282 970лв. и цената на договора за цесия 100лв. е в размер на 282 870 лв. В чл.647 т.3 ТЗ липсва легална дефиниция на понятието "значително", като същото не е дефинирано от законодателя с някакви конкретни показатели. В случая следва да се приеме, че разликата в двете стойности е значителна по смисъла на приложимата правна норма, предвид изключително голямото несъответствие между тях – полученото от несъстоятелния длъжник по договора за цесия е с 2 829,70 пъти по-малко от прехвърленото в полза на „Петрови 2015”ЕООД вземане. На това основание атакуваната от синдика сделка е относително недействителна по отношение на кредиторите на несъстоятелността.

Тук е мястото да се отбележи, че при наличие на елементите от състава на чл.647 ал.1 ТЗ, недействитеността се простира върху цялата сделка, а значителната разлика между даденото и полученото по нея е само една от предпоставките за обявяването на недействителността. Ищецът обаче изрично е уточнил в допълнителната искова молба, че иска обявяване на недействителност на вземането само над размера от 120лв. до 282 970лв., т.е. позовава се на частична недействителност на атакуваната сделка. Съдът е обвързан от петитума на иска и произнасянето следва да бъде съобразено с него. Следва да се обяви за недействителен по отношение на кредиторите на "Колеви”ООД договор за цесия от 29.10.2015г., сключен между „Колеви”ООД и „Петрови 2015”ЕООД, по силата на който цедентът е прехвърлил на цесионера за цена 100лв. свое вземане над размер 120лв. до размер 282 970лв., произтичащо от непозволено увреждане по изп.д. № 20117610400850 на ЧСИ Г.Солаков.

Съобразно чл.649 ал. 6 ТЗ, дължимата държавна такса по сметка ОС Разград в размер на 11 314,80 лв. е в тежест на ответника "Петрови 2015”ЕООД.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

Обявява за недействителен по отношение на кредиторите на "Колеви”ООД ЕИК*******, със седалище и адрес на управление гр.София, ЖК”Стрелбище”, бл.112, вх.В, ет.1, ап.56, договор за цесия от 29.10.2015г., сключен между „Колеви”ООД и „Петрови 2015”ЕООД, по силата на който „Колеви”ООД е прехвърлил възмездно на цена 100лв. на „Петрови 2015”ЕООД свое вземане в размер над 120лв. до размер 282 970лв., произтичащо от непозволено увреждане по изп.д. № 20117610400850 на ЧСИ Г.Солаков.

Осъжда „Петрови 2015”ЕООД ЕИК ********, със седалище и адрес на управление гр.Разград, ул.”Вардар” № 13, представляван от управителя И.С., да заплати по сметка на ОС Разград сумата 11 314,80лв., представляваща дължима държавна такса.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

                                                                              СЪДИЯ :

НР