Р           Е          Ш         Е          Н          И          Е     

 

                                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

                     Гр.Разград, 01. 03. 2018 г.

 

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на първи март през две хиляди и осемнадесета година в състав:

Съдия: Анелия Йорданова

   

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова т. д.  № 16 по описа за 2018 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е с правно основание чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ.

            Производството по делото е образувано въз основа на жалба, подадена чрез Агенцията по вписванията от „С и Н – ОЙЛ ” ООД с. Гецово, обл. Разград, представлявано от управител Н.И.Н.против Отказ № 20180123134902-2/ 29. 01. 2018 г. на Длъжностно лице от Агенцията по вписванията за вписване на промени по партидата на „С и Н – ОЙЛ ” ООД с. Гецово,  обл. Разград по Заявление вх. № 20180123134902/ 23. 01. 2018 г. В жалбата се твърди, че отказът е незаконосъобразен, поради противоречието му с материалния и процесуалния закон.

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, тъй като не е приложена разписка за връчване, от надлежна страна против акт, подлежащ на съдебен контрол.

            Длъжностното лице по регистрацията е било сезирано със заявление за вписване на обстоятелства по партидата на „С и Н – ОЙЛ ” ООД – прехвърляне на дружествени дялове и промяна в собственика на капитала, освобождаване на управител. Към заявлението е представен Договор за продажба на дялове в ООД, според който на 28. 08. 17 г. С.П.С.в качеството си на съдружник в  „С и Н – ОЙЛ ” ООД е продал на Н.И.Н.своите 50 дяла от капитала на дружеството за сумата от 500 лв. Договорът е с нотариална заверка от 03. 11. 2017 г. на подписите и съдържанието. Представени са решение от 28. 08. 17 г.  на общото събрание на дружеството за продажба на дяловете на С.П.С.с нотариална заверка, учредителен акт на едноличния собственик на капитала Н. Н., решение на общото събрание от 28. 08. 17 г. за освобождаване на управителя С. С., Декларация по чл. 13, ал. 4 ТЗ. Длъжностното лице по регистрацията е приело, че не са представени доказателства за изпълнение на изискванията на чл. 129, ал. 1 от ТЗ, цитирал е изменената разпоредба - в сила от 22. 12. 17 г. на чл. 129, ал.1 от ТЗ, че при прехвърляне на дружествен дял на трето лице се изисква да няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял.  На заявителя е дадено указание да предприеме  действия по изправяне на нередовности във връзка с подаденото заявление.

Поради неизпълнение на тези указания, е издаден обжалвания отказ за вписване на заявените промени.

            Въз основа на така изложеното, съдът приема, че разгледана по същество, жалбата е основателна.

При подаване на заявление за вписване на промяна в подлежащи на вписване обстоятелства, длъжностното лице дължи проверката по чл. 21 ЗТРРЮЛНЦ. Когато при проверката се установи, че към заявлението не са приложени всички документи, които се изискват по закон, или когато не е платена дължимата държавна такса, длъжностното лице по регистрацията, на основание чл. 22, ал. 5 ЗТРРЮЛНЦ, е длъжно да даде указания на заявителя за отстраняване на нередовността.

В случая, формално указания са дадени, но същите са неясни, доколкото длъжностното лице единствено е цитирало правна норма, без да е посочило какви конкретно доказателства не са представен със заявлението и кави следва да бъдат представени. Липсата на конкретни указания представлява неизпълнение на задължението на длъжностното лице по чл. 22, ал. 5 ЗТРРЮЛНЦ, което е довело до незаконосъобразност на отказа.

Отказът е незаконосъобразен и по същество.

Съгласно изменението на чл. 129, ал. 1 от ТЗ, с ДВ, бр. 102 от 2017 г. , в сила от 22.12.2017 г., прехвърлянето на дружествения дял от един съдружник на друг се извършва свободно, а на трети лица - при спазване на изискванията за приемане на нов съдружник и ако няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял.

Налице е многобройна и трайна съдебна практика, вкл. и постановена по реда на чл. 290 ГПК / Решение № 690 от 3.12.2008 г. на ВКС по т. д. № 349/2008 г., II о./ в смисъл, че решенията на ОС, касаещи промяна в капитала и персоналния състав на съдружниците, избора и освобождаването на управител, във вътрешните отношения между дружеството и неговите съдружници пораждат незабавно действие, като предвидения в чл. 140, ал. 4 ТЗ конститутивен ефект на вписването им намира своето проявление само спрямо трети за същото лица. На още по-силно основание, последиците от сключения прехвърлителен договор настъпват от сключването му. В случая договорът за прехвърляне на дялове между С.П.С.и Н.И.Н.е сключен на 28. 08. 17 г. с нотариална заверка от 03. 11. 2017 г., т. е. преди влизане в сила на изменението на разпоредбата на чл. 129, ал. 1 от ТЗ. Към момента на сключване на договора е нямало изискване в закона да се удостоверява липсата на неизплатени изискуеми трудови възнаграждения и осигурителни вноски на работници и служители. Това изискване не е било елемент от фактическия състав  към 03. 11. 2017 г., когато е бил завършен фактическия състав на сделката и след като сключения договор за прехвърляне на дялове е отговарял на предвидените към този момент материално-правни предпоставки, е породил правни последици.

Предвид горното, отказът следва да бъде отменен като незаконосъобразен и на осн.чл. 25, ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ длъжностното лице следва да бъде задължено да извърши вписване и регистрация на поисканите промени.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  

 

Р           Е          Ш         И     :

 

ОТМЕНЯ отказ с рег. № 20180123134902-2/ 29. 01. 2018 г. на длъжностното лице по регистрацията при Агенция по вписванията, Търговски регистър.

            УКАЗВА на длъжностното лице да извърши регистрацията на заявените със заявление Вх. № 20180123134902/ 23. 01. 2018 г.  промени в обстоятелствата по партидата на „С и Н – ОЙЛ” ООД ЕИК 203402636 с.Гецово, обл. Разградска.

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се изпрати на Агенция по вписванията.

 

 

 

                                                                                     Съдия:

 

ГО/ЛС