РЕШЕНИЕ

                                          № 914/ 11.10.2018г., гр.Разград

                                               В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На единадесети октомври, две хиляди и осемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав

                                                                                      СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Т.д.№ 90 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл. 25 от Закона за търговския регистър.

Образувано е по жалба от „Медина-МР“ООД, депозирана от Л.П.А., против отказ № 20180828124623/7.09.2018г. на длъжностното лице по регистрацията при Агенцията по вписванията, за вписване на началната регистрация на търговското дружество. Жалбоподателят счита, че постановеният отказ е незаконосъобразен, тъй като управителят няма вина за липсата на данни в информационната система на Нотариалната камара относно нотариално завереното съгласие и образец от подпис на същия. Посочва, че е била допусната грешка при първоначалната заверка на съгласие и образец от подпис, в които неправилно е била изписана фирмата на търговеца, а след поправката не е работел търговския регистър.

Съдът, след като разгледа жалбата и събраните доказателства, намира следното:

Жалбата е допустима като депозирана от дружество в процес на регистрация, което е процесуално легитимирано лице, против обжалваем акт. Срокът следва да се приеме за спазен, доколкото в изпратената от АВ преписка липсват данни за момента, в който отказът е връчен на лицето.  

Съдът, след преценка на събраните доказателства, констатира следните факти и обстоятелства: със заявление № 20180828124623 е заявено за първи път вписване на "Медина-МР“ЕООД. Между представените документи е и образец от подпис, нотариално заверен с рег. № 8678 от 28.08.2018г. на нотариус с район на действие РС Разград, от съдържанието на който се установява, че Л.П.А. декларира съгласието си да бъде управител и представляващ на „Медина-МР“ЕООД и че в качеството си на управител ще се подписва по начина, по който са положени три образеца от подпис под текста.

На 7.09.2018 г. длъжностното лице по регистрацията е постановило отказ от вписване на началната регистрация с мотиви, че след осъществено от него правомощие за достъп до информационната система по чл.28б ЗННД, е установил липсваща информация в информационната система на Нотариалната камара за нотариално удостоверен документ – съгласие и образец от подпис на управителя,.

В хода на съдебното производство жалбоподателят е представил удостоверение от нотариуса, че декларацията за съгласие и образец от подпис е прекачена в информационната система на Нотариалната камара. С допълнително писмо нотариусът е дал разяснение, че същата е вписана на 10.09.2018г.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна, че жалбата е основателна. Съгласно чл.22 ал.1 ЗТРРЮЛНЦ длъжностното лице по регистрацията извършва вписване, когато са изпълнени предвидените в този член изисквания. Сред тях е и проверка по чл.21 т.8 – дали документите, които по силата на закон се съставят с нотариално удостоверен подпис или с нотариално удостоверен подпис и съдържание, са въведени в базата данни на информационната система по чл.28б от Закона за нотариусите и нотариалната дейност и дали представените документи съответстват на въведените данни за тях в информационната система. Съгласно  чл.92а ал.1 т.2 от Наредба № 1/14.02.2007г., ако са представени документи с нотариално удостоверен подпис или с нотариално удостоверен подпис и съдържание, които не са въведени в базата данни на информационната система по чл.28б ЗННД или представените документи не съответстват на въведените данни в информационната система, длъжностното лице по регистрацията дава указания на заявителя за отстраняване на нередовността.

При това положение, длъжностното лице по регистрацията е било длъжно, на основание  чл.22 ал.5 ЗТРРЮЛНЦ и  чл.92а ал.1 т.2 от Наредба № 1/14.02.2007г. преди да постанови отказ от вписване, да даде указания на заявителя да представи образец от подпис и съгласие на управителя, удостоверени с нотариална заверка, която е отразена в информационната система на Нотариалната камара. Като не е сторило това, длъжностното лице е постановило незаконосъобразен отказ, който следва да бъде отменен.

В съдебното производство са налице индиции за извършено впоследствие на отказа въвеждане в информационната система на Нотариалната камара на съгласие и образец от подписа на управителя на дружеството. Доколкото обаче следва да се провери съответствието на представената към заявлението декларация и образец от подпис с въведените данни в информационната система на Нотариалната камара, преписката следва да се върне на длъжностното лице с указание да извърши проверка на това обстоятелство и при наличие на несъответствие да даде указание на заявителя по реда на чл.22 ал.5 ЗТРРЮЛНЦ и  чл.92а ал.1 т.2 от Наредба № 1/14.02.2007г. да го отстрани. Ако липсва несъответствие, заявените обстоятелства следва да бъдат вписани.

Водим от горното, съдът

 

РЕШИ:

 

Отменя отказ № 20180828124623/7.09.2018г. на длъжностното лице по регистрация при Агенция по вписванията за вписване на началната регистрация на „Медина-МР“ЕООД, постановен по заявление № 2018080828124623/28.08.2018г. и връща преписката на длъжностното лице за изпълнение на посочените указания.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

ГО/СП