РЕШЕНИЕ

                                          № 917/ 11.10.2018г., гр.Разград

                                               В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На единадесети октомври, две хиляди и осемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав

                                                                                      СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Т.д.№ 93 по описа на съда за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл. 25 от Закона за търговския регистър.

Образувано е по жалба на „Фемме текс“ООД, ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.Разград, ул.“Хайдут Сидер“ № 2, представлявано от управителя С.О., против отказ № 20180918111957/26.09.2018 г. на длъжностното лице по регистрация при Агенция по вписванията, за вписване на промени по делото на дружеството в ТРРЮЛНЦ – прехвърляне на дружествени дялове между съдружници, промени в персоналния състав на съдружниците, заличаване на управител и свързаните с това промени в дружествения договор на „Фемме текс“ООД. Жалбоподателят твърди, че постановеният отказ е неправилен и незаконосъобразен. Счита, че не е необходимо представянето на декларация по чл.129 ал.2 ТЗ; също така че не е необходимо протоколът, удостоверяващ взетите решения на общото събрание, да бъде с нотариално удостоверяване на съдържанието и подписите. Моли за отмяна на отказа и задължаване на Агенцията за вписване на променените обстоятелства.

Жалбата е допустима като подадена в срок и от надлежно легитимирано лице.

Съдът, като съобрази изложените от жалбоподателя обстоятелства и документите, съдържащи се в приложената към нея преписка по заявление № 20180918111957/18.09.2018г., констатира следното: с договор за прехвърляне на дружествен дял с нотариално удостоверяване на съдържанието и подписите от 17.07.2018г., съдружникът Н.Е.е прехвърлил на съдружника С.О.собствените си 100 дружествени дяла, представляващи 20% от капитала на дружеството. На същата дата 17.07.2018г. е проведено общо събрание на съдружниците на „Фемме текс“ООД с дневен ред освобождаване на управителя и съдружник Н.Е.и промяна в адреса на управление на дружеството. Двете решения са взети единодушно от присъствалите съдружници. Подписите и съдържанието на представения в търговския регистър протокол от проведеното общо събрание не са нотариално удостоверени. От справка в ТРРЮЛНЦ се установява вписан дружествен договор от 10.04.2017г., съгласно чл.30 ал.2 от който за всяко заседание се изготвя протокол за водените дискусии и взетите решения, както и че протоколът се подписва от управителите и секретаря, който го е съставил.  Представеният със заявлението нов дружествен договор от 17.07.2018г., приет след освобождаване на съдружника Н.Е.(видно от втори протокол за проведено общо събрание от същата дата, този съдружник вече не фигурира в списъка на присъстващите съдружници), не е вписан в ТР. Същият не следва да бъде обсъждан, доколкото се отнася за дружествените отношения след вписване в ТР на решението за приемането му, по арг. от чл.140 ал.3 ТЗ. 

За да постанови обжалвания отказ, длъжностното лице по регистрацията е приело, че липсва декларация по чл.129 ал.2 ТЗ управителя на дружеството и от праводателя, че няма изискуеми и неизплатени задължения за плащане на трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял, както и че приложеното решение на общото събрание на съдружниците не е в изискуемата форма съгл. чл.137 ал.4 ТЗ – с нотариално удостоверяване на подписи и съдържание.

Жалбата е основателна.

По отношение на първото основание, довело до отказ от вписване на заявените промени в ТРРЮЛНЦ, съдът приема следното:  Нормата на чл.129 ал.1, пр.2 ТЗ предвижда, че прехвърлянето на дружествен дял от един съдружник на трети лица се извършва при спазване на изискванията за приемане на нов съдружник и ако няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял. Изискването се отнася само за случая, когато дружествен дял се прехвърля на трето лице, нямащо качеството на съдружник. Случаят обаче не попада в хипотезата на чл.129 ал.1 пр.2 ТЗ, защото приобретателят на дружествения дял е съдружник, а не трето лице. Нормата на чл.129 ал.2 ТЗ предвижда, че прехвърлянето на дружествения дял се извършва с договор, сключен с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието едновременно и се вписва в търговския регистър след представяне от управителя на дружеството и от праводателя на декларация по образец, че няма изискуеми и неизплатени задължения по ал.1. Представянето от управителя на дружеството и от праводателя на декларация по образец се отнася само за прехвърлянето на дружествен дял на трето лице, защото липсата на задължения към работници и служители по ал.1 е предвидена като предпоставка за прехвърлянето на дружествен дял на трето лице. Разпоредбата на чл.129 ал.2 ТЗ следва да се тълкува систематически с ал.1, което налага извод, че декларация е изискуема само в случай на прехвърляне на дружествен дял на трето лице. Тъй като настоящият не е такъв – заявено е вписване на прехвърляне на дружествен дял от един съдружник на друг, изискването за представяне на декларация не намира приложение. В този смисъл е решение № 92 / 2.05.2018г. по в.т.д. № 207/2018г. на АС Варна.

Второто основание, на което се е позовало длъжностното лице по регистрацията, за да откаже вписване, е че представеният протокол от общото събрание на съдружниците не е с нотариално удостоверяване на подписи и съдържание, съгласно чл.137 ал.4 ТЗ и чл.21 ал.3 т.1 от Наредба № 1 / 14.02.2007г. за водене, съхраняване и достъп до ТРРЮЛНЦ.  С разпоредбата на чл.137 ал.4 ТЗ законодателят е въвел форма, в която следва да бъде съставен протоколът за проведено общо събрание на съдружниците в случаите на вземане на решение по чл.137 ал.1 т.2, 4, 5 и 7 ТЗ и тя е писмена с нотариална заверка на подписите и на съдържанието, като в дружествения договор може да бъде предвидена и по-лека форма за приемане на такова решение – писмена. Видно от чл.30 ал.2 от обявения в ТРРЮЛНЦ дружествен договор, действащ към момента на вземане на решението, съгл. чл.140 ал.3 ТЗ, протоколът се подписва от управителите и секретаря, който го е съставил, т.е. съдружниците на „Фемме текс“ООД изрично са предвидили само писмена форма, без нотариално удостоверяване. Представеният протокол носи подписите на четиримата съдружници, които са и управители на дружеството. Липсата на подпис на секретар не е нарушение на предвидената в дружествения договор форма, тъй като от съдържанието на протокола не се установява на събранието да е присъствало лице, различно от управителите, изпълняващо функциите на секретар. 

Постановеният отказ е незаконосъобразен и следва да бъде отменен. Преписката следва да се върне на длъжностното лице към Агенцията по вписванията с указания за вписване на заявените промени.

Водим от горното, съдът

 

                                          Р Е Ш И :

 

Отменя отказ № 20180918111957/26.09.2018 г. на длъжностното лице по регистрация при Агенция по вписванията, за вписване на промени по делото на „Фемме текс“ООД в ТРРЮЛНЦ по заявление № 20180918111957/18.09.2018г. – прехвърляне на дружествени дялове между съдружници, промени в персоналния състав на съдружниците, заличаване на управител и свързаните с това промени в дружествения договор и връща преписката на длъжностното лице за вписване на заявените промени.

Решението е окончателно.

 

 

 

                                                                  СЪДИЯ:

 

 

 

ГО/СП