РЕШЕНИЕ

 

Разград

 
 


  1107

 

22.ХІ.2018г.

 
Номер                                                                                                 Град

 

 

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

съд

22.ХІ.

 

2018

 
На                                                                                                                                  Година

РАЯ ЙОНЧЕВА

 
В ЗАКРИТО заседание, в  състав:

                                                                           Председател:  

2018

 

    №108

 

   търговско

 
   като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

                                   дело                            по описа му за                                година

за да се произнесе, съобрази следното:

          Производството е по чл. 25 и сл. ЗТР.

          Образувано е по жалба на „АГРОСТРОЙКОМЕРС”ООД,ЕИК826038927, подадена чрез управителя на Дружеството –Ф.Х. против Отказ №20180921163307/2.Х.2015г. на   АВп   да впише по партидата му  обстоятелства по чл.129, ал.1, предл. І ТЗ- прехвърляне на дружествени дялове от един съдружник на друг.

           За да постанови обжалвания отказ, позовавайки се на служебно дължимата по см. на чл.21ЗТР проверка,  дл. лице по регистрация към АВп е приело, че към  заявлението за вписване на извършеното между съдружници прехвърляне на дружествени дялове  са приложени документи, които „от външна страна формално осъществяват фактическия състав на регистърното производство“, но  не са съобразени с  вписани  по партида на заявителя в ТР обстоятелства, както следва:

           -несъответствие между стойността на прехвърлените дялове с вписания, преди влизане в сила на ЗДЛ  капитал от 6 000 000,00лв. В основание за отказа си, дл. лице е приело, че  дружеството не е изпълнило задължението си по §5ПЗР  на ЗДФЛ да поиска вписване на произтичащата  по силата на този закон, промяна  в капитала си;   

           - неприет от общгото събрание на дружеството договор, отразяващ промяната след извършеното между съдружниците прехвърляне на дялове;

            -освен, че приложеният дружествен договор не бил приет от общо събрание, дл. лице констатира, че същият не отговаря на императивни изисквания на закона, визирайки непосочване на ЕГН/ЛНЧ, държава и № на документ за самоличност срещу имената на съдружниците; Непредприети от дружеството действия по  заличаване на двамата от общо 30-те си съдружника, за които, след справка  в НБД, дл. лице е установило, че са починали;

               По преценка, че така описаните нередовности на заявлението, не  са от категорията на предвидените в чл.22, ал.5 ЗТР, дл. лице е счело, че не дължи на  заявителя срок за отстраняването им.

                  Отказът се обжалва като  незаконосъобразен. Иска се отмяната му  и връщане на преписката, при дадени от  съда  указания за вписване на  обстоятелствата по  заявление вх. №20180921163307/21.ІХ.2018г.  Твърди се, че  изложените към него мотиви са неправилни, неотносими към заявените до вписването им обстоятелства и несъответни    на действителното фактическо положение, тъй като на публичната страница на ТР е отразено, че капиталът на дружеството е актуализиран през 2008г. в съответствие с изискванията на ЗДЛ, съответното от  6 000 000,00лв. на 6 000,00лв.

                  При извършената проверка на допустимостта на жалбата, съдът констатира, че същата е подадена от лице с правен интерес, в рамките на срока по чл. 25, ал.1 ЗТР и срещу обжалваем акт на Агенцията по вписванията по смисъла на същата законова разпоредба. При тези констатации, съдът приема, че жалбата е процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

 

             След като обсъди изложените в жалбата доводи, взе предвид приложените по делото доказателства и извърши справка в Търговския регистър, настоящият съдебен състав приема за установено от фактическа страна следното:

                Длъжностното лице по регистрацията е сезирано със заявление вх. №20180921163307/21.ІХ.2018г.   по образец, съгласно приложение № А4 на Наредба № 1/14.ІІ.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър, подадено от Ф. Е. Х.,ЕГН*********, в качеството му на управител на  АГРОСТРОЙКОМЕРС”ООД,ЕИК826038927,   за вписване промени по партидата на дружеството, изразяващи се в прехвърляне на дружествени дялове от съдружници   А. О. А.(Х.), ЕГН********** –пет основни дяла с номинална ст/ст от 10,0лв. на дял; С. Н. И., ЕГН********** –седем основни дяла с ном. ст/ст от 10лв. на дял; З. И. А., ЕГН********** –пет основни дяла с ном. ст/ст от 10лв. на дял; С. А. О., ЕГН********** –пет основни дяла с ном-. ст/ст от 10лв. на дял и Р. И. И., ЕГН********** – 17 основни дяла с ном. ст/ст от 10лв. на дял.

              Към заявлението са приложени следните документи: 1/Декларация по чл.13(4)ЗТР, с подаване на която под страх от нак.отговорност заявителят Ф.Х. декларира истинността на заявените до вписването им обстоятелства и на представените за обявяването им актове;  Документ, доказващ внесена по см/ка на АВп държавна такса; 6бр.  Декларации по чл.129, ал.2 във вр. с ал.1 ТЗ ,  подадени от страните по договорите за прехвърляне на дружествени дялове; Договор по чл.129ТЗ за прехвърляне на др. дялове, сключен между съдружници  А. О. А.(Х.)-прехвърлител и Ф. Е. Х.-приобретател на 17.ІХ.2018, носещ едновременно извършено нотариално удостоверяване на подпис и съдържание под №№6614 и 6615 от 17.ІХ.2017 на нотариус В.Т., рег.№312НК и р-н на дей/е при РРС; Договор по чл.129ТЗ за прехвърляне на др. дялове, сключен между съдружници  С. Н. И. -прехвърлител и Ф. Е. Х.-приобретател на 13.ІХ.2018, носещ едновременно извършено нотариално удостоверяване на подпис и съдържание под №№6545 и 6546 от 137.ІХ.2017 на нотариус В.Т., рег.№312НК и р-н на дей/е при РРС; Договор по чл.129ТЗ за прехвърляне на др. дялове, сключен между съдружници  С. Х. А.-прехвърлител и Ф. Е. Х.-приобретател на 17.ІХ.2018, носещ едновременно извършено нотариално удостоверяване на подпис и съдържание под №№6619 и 6620 от 17.ІХ.2017 на нотариус В.Тодорова, рег.№312НК и р-н на дей/е при РРС; Договор по чл.129ТЗ за прехвърляне на др. дялове, сключен между съдружници  З. И. А.-прехвърлител и Ф. Е. Х.-приобретател на 13.ІХ.2018, носещ едновременно извършено нотариално удостоверяване на подпис и съдържание под №№6543 и 6544 от 13.ІХ.2017 на нотариус В.Т., рег.№312НК и р-н на дей/е при РРС; Договор по чл.129ТЗ за прехвърляне на др. дялове, сключен между съдружници  Р. И. И.-прехвърлител и Ф. Е. Х.-приобретател на 17.ІХ.2018, носещ едновременно извършено нотариално удостоверяване на подпис и съдържание под №№6617 и 6618 от 17.ІХ.2017 на нотариус В.Тодорова, рег.№312НК и р-н на дей/е при РРС; Дружествен договор на „АГРОСТРОЙСКОМЕРС“ООД ОТ 10.ІV.1999г., изм. с  решение на Общо събрание от 10.ІV.2008 и  отразено в заключителни разпоредби изменение от 21.ІХ.2018г  в разпределението на дялове, с оглед заявените до вписването им договори за прехвърляне на дружествени дялове .

    Обсъдени в съвкупност, доказателствата по делото дават основание на съда да приеме жалбата за основателна. Настоящият съдебен състав намира мотивите на длъжностното лице по регистрацията за незаконосъобразни, поради следните съображения:  

            Заявлението е подадено чрез представляващия дружеството Управител, а посоченото в Заявление  вх. №20180921163307/21.ІХ.2018г. обстоятелство - прехвърляне на дружествени дялове  от един на друг съдружник, е изрично уредено като подлежащо на вписване в разпоредбата на чл. 129, ал. 2 от ТЗ. За разлика от прехвърлянето на дялове от съдружник в полза на трето лице, прехвърлянето между съдружници, съгласно чл. 129, ал. 1 от ТЗ, е свободно и не е необходимо решение на Общото събрание като елемент от фактическият състав на същото.

          Прехвърлянето на дружествен дял е сложен юридически факт. При прехвърляне на дял от  лице, което е в членствени правоотношения в съответното ООД, е необходимо волеизявление на съдружника за прехвърляне на дружествения му дял, което означава и доброволното прекратяване на членството му, както и съгласието на друг съдружник за придобиване на този дял. Съгласието на ООД не се изисква. Следователно транслативният ефект на договора за прехвърляне на дружествен дял настъпва в момента на постигане на съгласието като от този момент се прекратява и членството на прехвърлителя, поради освобождаване на притежаваните от него дялове.( в този смисъл – вж. Решение № 886/28.ІІ.2006 г. на ВКС, II т. о. по т. д. № 159/2005 г.). Уредената от законодателя свобода на прехвърлянето не е в противоречие с императивни разпоредби на закона, тъкмо напротив - разпоредбата на чл. 137, ал.1, т.2 от ТЗ предвижда, че решение на ОС е необходимо само в случаите когато се приемат и изключват съдружници или за даване съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член.

                  По своята същност прехвърлянето на всички притежавани дружествени дялове от един съдружник на друг представлява доброволно напускане на дружеството от прехвърлителя и несъмнено води до изменение в броя на съдружниците и разпределението на дружествените дялове като задължителни реквизити на дружествения договор по смисъла на чл. 115, т.3 ТЗ, подлежащи на вписване в търговския регистър съобразно чл. 119, ал.2 ТЗ. Това изменение на дружествения договор следва да бъде прието с решение на ОС съгласно компетентността му по чл. 137, ал.1, т.1 ГПК, като измененият дружествен договор подлежи на обявяване в търговския регистър, но на самостоятелно основание - чл. 119, ал.4 ТЗ.

                При изложените съображения, настоящият съдебен състав намира, че нормата на чл. 129, ал. 2 от ТЗ се явява специална и за извършване на визираното в нея вписване е достатъчно да бъде представен договор за прехвърляне на дружествените дялове, без да е необходимо решение на ОС на съдружниците. В конкретния случай към заявлението са  приложени валидни от формална страна  договори за прехвърляне на дружествени дялове, сключен между съдружници в „Агростройкомерс“ООД  в необходимата за действителността му писмена форма с едновременно извършена нотариална заверка на подписи и съдържание. Със сключването на тези договори е настъпил  транслативния ефект и на основание чл. 129, ал.2 ТЗ следва да бъде извършено вписване на извършеното прехвърляне на дружествените дялове, довело до прекратяване членственото правоотношение на прехвърлителите.

               Изложените от длъжностното лице по регистрацията мотиви за отказа касаят нарушение на разпоредбата на чл. 119, ал.4 ТЗ с оглед непредставянето на подписан от всички съдружници изменен дружествен договор. Разпоредбата на чл. 119, ал.4 ТЗ повелява препис от изменения или допълнен дружествен договор да бъде представен в търговския регистър за обявяване. В конкретния случай е представен препис от изменения дружествен договор като приложение по смисъла на чл. 21, ал.3, т.2 от Наредбата, но липсва подадено заявление по образец по приложение № Г1 от Наредбата за обявяване на актуалния дружествен договор. Следователно длъжностното лице по регистрацията не е било сезирано с искане за обявяване на актуалния дружествен договор, поради което  с отказа си е излязъл извън предмета на сезиращото го по реда на чл.129ТЗ производство.

                  Проверката на длъжностното лице по регистрацията, съгласно чл. 21 от ЗТР е следвало да се ограничи до наличието на предпоставките за допускане вписването относно заявеното обстоятелство. ДЛР в регистърното производство се произнася по заявеното искане, т.е. не може да предприема служебно вписване на незаявени обстоятелства. Но в случая изобщо не става въпрос за подобно. Неизвестно на какво основание ДЛР е счело, че след като не са заявени с едно заявление за вписване ,настъпилите промени в обстоятелства подлежащи на вписване(смърт на съдружник) следва да постанови отказ. В ЗТР е предвидена възможност за предприемане на други действия при наличие на данни за съществуващи, но незаявени за вписване обстоятелства и са предвидени санкции за лицата незаявили тези обстоятелства за вписване.

                Настоящият съдебен състав намира, че липсата на данни за самоличността, националната принадлежност и гражданството на съдружниците не предпоставя нередовност на заявените до вписването  им обстоятелства по чл.129 ТЗ. Търговският регистър е публичен като вписаните и обявени обстоятелства за категорията субекти, са общодостъпни. Търговският регистър и регистърът на юридическите лица с нестопанска цел се съхраняват от агенцията по начин, който гарантира сигурността и осигурява публичността на съдържащата се в него информация, в това число и данните за учредилите, и членуващи  в дружеството ФЛ и ЮЛ. Т.е., АВп разполага с достъп до съхраняваната от нея информация за самоличността на съдружниците, както и с регистрираните такива в НБД.  

                 В подкрепа на изложеното съдът възприема и разпоредбите от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, където в чл. 5 се предвижда, че в административните производства по чл. 4, ал.1 наличието или липсата на факти и обстоятелства могат да се удостоверяват с писмени декларации, които административният орган е длъжен да приеме. За деклариране на неверни данни в декларацията деклараторът носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс. С декларация не може да се доказват единствено образователно-квалификационна степен, професионална квалификация и здравен статус, както и други факти и обстоятелства, за чието установяване със закон е предвиден друг ред. В случая  декларация е подадена от заявителя. Под страх от наказтелна отговорност същия е гарантирал истинността на заявените до вписването им обстоятелства, както и истинността на удостоверяващите ги документи.  

      С оглед на изложените по-горе аргументи съдът намира, че с процесното заявление са приложени всички изискуеми от закона документи, в изискуемата форма, вкл.   и декларация за установяване обстоятелствата по чл. 129, ал.1 ТЗ (изм.ДВ, бр.102/2017 г.)Не на последно място съдът споделя доводите на заявителя, че при констатирано несъответствие на приложенията с изискванията на закона, длъжностното лице би следвало да даде указания и срок за отстраняването им съгласно чл. 22, ал.5 ЗТР.

            При изложените съображения и като съобрази, че са налице данни за изпълнение разпоредбата на чл. 13 ЗТР съдът намира, че обжалвания отказ следва да бъде отменен и да бъдат дадени задължителни указания на Агенцията по вписванията да извърши исканото вписване.

          Водим от горното, Разградският окръжен съд

 

Р Е Ш И:

 

                     ОТМЕНЯ  Отказ №20180921163307/2.Х.2015г. на   длъжностно лице по вписванията към Агенция по вписванията за вписване на   Отказ №20180921163307/2.Х.2015г. и  на основание чл. 25, ал.5 ЗТР               ВРЪЩА преписката като

            УКАЗВА на Агенция по вписванията гр.София да извърши вписване в търговския регистър на  поисканото със  Заявление  вх. №20180921163307/21.ІХ.2018г. обстоятелство по   чл. 129, ал. 2 от ТЗ - прехвърляне на дружествени дялове   между съдружници в  „АГРОСТРОЙКОМЕРС”ООД,ЕИК826038927, със  седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр.Лозница, обл.Разград, ул.“Георги Димитров“№8

              РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

              ПРЕПИС от същото  да се изпрати на АВп за изпълнение.

 

  

 

                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ГО/ЛС