О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

Гр.Разград, 11. 07. 2018 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на единадесети юли през две хиляди и осемнадесета година в състав:

Съдия:  Анелия Йорданова

разгледа докладваното т. д. № 96  по описа за  2017 г. ,  за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 625 от ТЗ.

Постъпила е Молба от ЕТ „ЖАСМИН – Дилшен Мустафа“ с. Лудогорци, обл. Разградска, за откриване производство по несъстоятелност по отношение на „ЛЕСКОЛ-ТРЕЙД“ ЕООД с. Лудогорци, обл. Разградска, представлявано от управителя Мустафа Мюмюн Мустафа. Твърди се, че длъжникът има задължение към молителя по търговска сделка, което не може да изпълни, както и че не е в състояния да изпълнява и задължения към други кредитори. Моли съда да открие производство по несъстоятелност и да обяви длъжника в несъстоятелност.

Настоящият състав констатира служебно, че към момента на подаване на молбата е било висящо друго производство срещу "ЛЕСКОЛ-ТРЕЙД" ЕООД, образувано на 02. 08. 2017 г. по молба с правно основание чл. 625 ТЗ, депозирана от „ММ.ГРУП 1“ ЕООД, а именно т.д. № 84/2017 г. на РОС. Във връзка с това обстоятелство съда е съобразил определение № 129/16.03.2017 г. на ВКС по ч.гр.д. № 2620/2016 г. на І т.о. , възприето и от други състави на ВКС. Приема се, че  чл. 629, ал.4 ТЗ регулира изрично конкуренцията между повече от една молби на кредитори по чл. 625 ТЗ и допустимостта на последваща такава се стабилизира едва с приключване производството по предходно подадена молба по чл. 625 ТЗ от друг кредитор, но отхвърлена, с влязло в сила решение. Предмет на молбите по чл. 625 ТЗ на кредиторите, подадени срещу един и същ длъжник е един - установяване на състоянието на неплатежоспособност, съответно на свръхзадълженост /чл. 620, ал. 1, т. 1 ТЗ/, върху което състояние и неговия начален момент се формира силата на пресъдено нещо, чийто субективни предели се разпростират върху всички /чл. 630, ал. 3 ТЗ/, като решението за откриване на производство по несъстоятелност има незабавно действие спрямо всички /чл. 634 ТЗ/. В това се изразява и преюдициалността, която може да има отношение не само към основателността, но и към допустимостта на иска /молбата/.

С Определение № 221/ 07. 09. 2017 г. съдът е приел, че молителят ЕТ „ЖАСМИН – Дилшен Мустафа“ следва да заяви присъединяване в първото образувано пред ОС Разград производство по реда на  чл. 629, ал. 4 ТЗ, тъй като преди изтичане на срока по посочената норма няма интерес да се образува отделно дело и е  спрял производството до приключване с влязъл в сила съдебен акт по т.д. № 84/2017 г. на РОС.

При извършената служебна проверка, съдът констатира, че с влязло в сила решение на 19. 06. 2018 г. по в. т. д. № 115/ 2018 г. по описа на ВАпС е отменено постановеното решение от РОС по т.д. № 84/2017 г. и  е обявена неплатежоспособността на „ЛЕСКОЛ-ТРЕЙД“ ЕООД с. Лудогорци, обл. Разградска с начална дата 24. 04. 17 г., открито е производство по несъстоятелност на длъжника. Кредиторът в настоящото производство ЕТ „ЖАСМИН – Дилшен Мустафа“ с. Лудогорци, обл. Разградска в срока по чл. 629, ал. 4 от ТЗ се е присъединила като кредитор в образуваното производство по несъстоятелност по т.д. № 84/2017 г. по описа на РОС. Предвид изложеното, пречките за движение на настоящото производство са отстранени и следва да бъде възобновено, а предвид отпадналия интерес от защита на молителя и прекратено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

 

 

 

                                        О    П    Р    Е    Д    Е    Л    И    :

 

            ВЪЗОБНОВЯВА производството по т. д. № 96  по описа за  2017 г. на Разградския окръжен съд.

            ПРЕКРАТЯВА производството по т. д. № 96  по описа за  2017 г. на Разградския окръжен съд.

            Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаване на молителя пред Варненския апелативен съд.

 

                                                                        СЪДИЯ: