О  П  Р   Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

8. ІІІ. 2018

 

Разград

 
 


 

 
Номер                                          Година                                              Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

/.І.

 

2018

 
                                                 съд                                                                                 

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание в   състав:

                                                                                                  Председател

  

2017

 

 ТЪРГОВСКО

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

         152

 
                                 дело номер                         по описа на РОС за                                година..

съобрази следното:

               

              Делото е   образувано по молба вх.№5047/21.ХІІ .2017г., депозирана от    „ОББ“АД,ЕИК000694959, със седалище и адрес на управление в гр.София, р-н възраждане,ул.“Света София“№5    и  сезираща съда  с искане за откриване на производство по обявяване на  „СТУДИО ЕВРОПА”ЕООД, ЕИК116584248, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр.Разград, ул.”Панайот Волов”№2, вх.А, ап.4 в несъстоятелност   при хипотеза на  чл.630, ал. 1ТЗ като   обяви дружеството   в неплатежоспособност при установима от съда дата, назначи   временен синдик и насрочи дата за  събрание на кредитори. В условия на евентуалност предявява искане и за обявяване на ответното дружество в несъстоятелност при хипотеза на чл.630, ал.2 ТЗ с прекратяване на дейността  му, в случай, че продължаването й би довело до увреждане на   масата на несъстоятелността . В основание на предявената по реда на чл.630, ал.1 ТЗ защита, като обстоятелства, предпоставящи презумпцията за неплатежоспособността на ответното дружество, молителят въвежда следните факти:       

      1/ спиране, респ. невъзможност за плащане на изискуемо парично вземане,  поето по търговска сделка-Договор за бизнес ипотечен кредит от 7.ІV.2008г., за което молителят се е снабдил   със заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по чгрд №811/2012 по  опис на РРС-чл.608, ал.3 във вр. с ал.1, т.1ТЗ;

       2/ на основание влязлата в сила заповед  за незабавно изпълнение, образувано по молба на молителя и висящо на производство пред ЧСИ Д.Драганов, рег.№762, р-н на действие при РОС изп. дело №415/2012г. в хода на което, считано от дата на поканата за доброволно изпълнение  към днешна дата вземането е останало неудовлетворено чл.608, ал.4;

      3/ незаявени от ответното дружество, за обявяването  им в търг.регистър, годишни финансови отчети за последните три, предхождащи датата на молбата за поставянето  му в производство по несъстоятелност, години – чл.608, ал.2 ТЗ; 

        Със свое Определение №14/8.І.2018г., сезираният с производството РОС прие молбата за редовна от формална страна, внесе същата за разглеждане в насроченото на 29.І.2018г. с.з., назначи ССЕ и разпореди призоваването на страните.

         Във върнатия отрязък от призовка до ответното   „СТУДИО ЕВРОПА”ЕООД, ЕИК116584248, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр.Разград, ул.”Панайот Волов”№2, вх.А, ап.4, длъжностното лице е  отразило, че  й връчването на призовката не е сторено, тъй като на регистрирания от ответника адрес на    седалище и управление,    не е намерено лице, което да я получи.  Във върнатия отрязък от призовката връчилелят е посочил,    че по данни на бившия счетоводител на дружеството, неговият управител и едноличен собственик на капитала-  Павел Ганчев е починал.

            На л.72 от преписката по изисканото за прилагане изп.д.№415/2012 по опис на ЧСИ Д.Драганов, рег.№762 и р-н на действие при РОС    се установи препис извлечение от акт за смърт №0083/3.ІІІ.2013г. на Община Разград, удостоверяващ обстоятелството, че Павел Димитров Ганчев е починал на 3.ІІІ.2013г.

          Видно от приложено на л.73 от изп.д. извлечение от ТР, Павел Ганчев е регистриран като едноличен собственик на капитала , управител и представляващ ответното ЕООД. От приложена на л.62 от изп. д. справка от НБД „Население“ е видно, че Павел Ганчев е оставил наследници в лицето на преживяла го съпруга –Даниела Ганчева  и роден от брака им пълнолетен син -Димитър Павлов Ганчев.

               Съгласно чл. 608, ал.1 ТЗ производство по несъстоятелност се открива срещу търговец. Конституираният с молбата длъжник - „СТУДИО ЕВРОПА”ЕООД, ЕИК116584248,    е търговец по смисъла на чл. 1 ТЗ във връзка с чл. 113-157 ТЗ – дружество с ограничена отговорност с едноличен собственик на капитала.

         По силата на разпоредбата на  чл. 157, ал. 1 ТЗ едноличното дружество с ограничена отговорност, в което капиталът се притежава от едно физическо лице, се прекратява със смъртта му, ако не е предвидено друго или ако, наследниците не са поискали да продължат дейността му. Като в хипотезата по  чл. 157, ал. 1 ТЗ наследниците на починалия едноличен собственик на капитала следва да вземат решение дали прекратяват дружеството или продължават дейността му. По аргумент от нормата на чл. 155, т. 3 ТЗ за прекратяване на дружеството по иск на прокурора, ако в продължение на три месеца дружеството няма вписан управител, в хипотеза на смърт на едноличния собственик на капитала, който е и управител на дружеството, наследниците трябва да вземат решение за избор на управител в случай, че продължат дейността на дружеството.

          При констатация за настъпване на посоченото обстоятелство съдът  даде възможност на наследниците на починалия едноличен собственик на капитала да представят доказателства дали са заявили продължаване на дейността на дружеството и дали са избрали представителен орган. В този смисъл даде   изрични указания и на  ищеца, в чиято тежест е да удостовери, че е насочил претенцията си към годен субект на търговското право.

                  Съобщението с дадените му указание е връчено на ищеца на 23.ІІ.2018г. В предоставеният му едноседмичен срок, който се явява изтекъл на 2.ІІІ.2018-петък, присъствен ден, ищецът не е предприел действия в изпълнение на дадените му от съда указания.

            В отговор на служебно изисканата от съда информация, със свое писмо вх.№9/26.І.2018г. АВп удостоверява, че по партида на ответното дружество в ТР не са постъпвали заявления от наследници на починалия на 3.ІІІ.2013г. Павел Ганчев – управител и едноличен собственик на дружествения капитал. Последното въведено по партидата му заявление е от 27.VІ.2012г. за обявяване на  ГФО на дружеството за 2011г.

                С оглед изложеното по горе, съдът констатира, че дейността на конституираното с молбата дружество е прекратена по право със смъртта на неговия единствен съдружник,  управител и едноличен собственик на капитала. Съгласно предвиденото в чл.157, ал.1 ТЗ,  ако едноличният собственик на капитала е физическо лице и то почине, едноличното търговско дружество се прекратява автоматично, по силата на закона. В патримониума на законните му наследници, съгл. чл. 127 ТЗ преминават дружествените дялове, като имуществено право, но не и правото на членство. Дружественият дял , като имуществено право е наследим, но не води до автоматично придобиване на членствени права.

             По силата на чл. 157, ал. 1 от ТЗ дружеството се е прекратило и се явява ненадлежна страна, тъй като наследниците,  на починалия едноличен  собственик на капитала, не са поискали да продължат дейността му. В качеството си на наследници на дружествените дялове, те са кредитори на дружеството по вземания, произтичащи от наследственото правоотношение, а не от изискуемо парично вземане по търговска сделка.  

        Мотивиран от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

      ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№152 образувано по описа на РОС  за 2017 по молба на     „ОББ“АД,ЕИК000694959, със седалище и адрес на управление в гр.София, р-н възраждане,ул.“Света София“№5      за откриване на производство по обявяване на  „СТУДИО ЕВРОПА”ЕООД, ЕИК116584248, със седалище и адрес на управление по търг. регистрация в гр.Разград, ул.”Панайот Волов”№2, вх.А, ап.4 в несъстоятелност   при хипотеза на  чл.630, ал. 1ТЗ, а в условия на евентуалност и при хипотеза на чл.630, ал.2 ТЗ поради липса на надлежна страна.

               Определението може да се обжалва пред ВнАпС в едноседмичен срок, считано от съобщаването  му на страната.

 

 

                                                                            Председател: