О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е 

 

№…

 

Разград

 
 


15.  ІІ.2018г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2018

 
                                                 съд                                                                                   

15. ІІ.

 
На                                                                                                                                Година

 закрито

 

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ

 ИРИНА ГАНЕВА

 ДИЛЯНА НИКОЛОВА

 
                                                                         ЧЛЕНОВЕ:

                                                                              

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  В.търговско

 
   

2018

 

    №12

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

                     Производство по реда на чл. 267 във вр. с чл.422 ГПК.

          С   Решение №386/19.ХІІ.2017г.   по  гр. д.№1826 по описа му за 2017г., състав на РРС е уважил частно предявените от „ТОПЛОФИКАЦИЯ-РАЗГРАД”ЕАД с ЕИК116019472 против Л.М.Й., като в производство по чл.422ГПК е приел за установено, че ответникът М. дължи на ищцовото дружество сумата от 229,20 лева за ползвана топлинна енергия в периода 12.І.2016г.-20.VІІ.2016г.,  ведно със законна лихва, считано от 31.V.2017г. до окончателното и изплащане, както и  24,11 лева в обезщетение за забава за времето „към 24..ІV.2017“ -дата на подаденото от дружество заявление по чл.410 ГПК.   За разликата до първоначално предявеният им размер, исковете за установяване на вземанията по   изпълнение на договора за доставка на топлинна енергия и за забава на същото,   са отхвърлени като неоснователни и недоказани.

           Недоволно от така постановеното решение, ищцовото дружество обжалва същото в отхвърлителната му част като недопустимо и   необосновано. На релевираните основания моли за отмяната му и за постановяване на решение, с което предявените от него искове бъдат уважени в пълния им размер и за претендирания по иска период, съответно –претендирана в изпълнение на договора главница от  1844,51 лева, включваща и  периода от 30.ХІ.2012г. до 12.І.2016г., както и за разликата до 444,23лв., претендирани в обезщетение за забава на главницата в периода от  31.ХІІ.2012 до 24.ІV.2017г. 

 Съответно на волеизявеното в петитум на жалбата, съдът установи, че с подаването й жалбоподателят претендира произнасяне по цялото си искане, което в петитум на исковата му молба въвежда спор, както  относно размера на предявените до установяването им по реда на чл.422 ГПК вземания, така и относно периода на ползвана и неплатена от ответника ел. енергия, респ. –период на забава до дата на предявяване на иска.   

         В   обжалваното решение   не се установи произнасяне на решаващия съд с нарочен отхвърлителен диспозитив относно предявения с иска период на ползвана от ответника топл. енергия, липсва начална дата на приетия за уважаване период на забава , както и отхвърлителен диспозитив по предявения с иска период на забава . Т.е. актът е лишен от онази си част, въведена в предмет на жалбата   и по законосъобразността  на която се следва произнасянето на  въззивният съд .

           Като приема, че с жалбата се инициира произнасяне и по тези, релевантни за изхода на спора въпроси,   в този си състав съдът намира, че образуваното му на производство втд №12/2018 следва да се прекрати, а делото върнато на РРС за провеждане на производство по чл.247 ГПК, доколкото в мотивите му е налице формирана по същите воля.  

               По изложените съображения, съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

         

 

   ПРЕКРАТЯВА производството по втд №12/2018 по опис на РОС и връща делото на РРС  за поправка на допусната в диспозитив на  Решение №386/19.ХІІ.2017г.   по  гр. д.№1826 по описа му за 2017г. с произнасяне с отхвърлителен диспозитив относно периода на ползвана и неплатена от ответника ел. енергия, посочване в диспозитив на начална дата на приетата от него забава, респ.  с отхвърлителен диспозитив относно период на забава.  

      Определението не подлежи на обжалване.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.