Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

 

№…

 

Разград

 
 


28.V.2018

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2018

 
                                                 съд                                                                                   

  28.V.

 

закрито

 
На                                                                                                                                Година

 РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

    №53

 
   

2018

 

    Ч.търг.д.  

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

          Производство по реда на чл. 405 във вр. с чл.404, т.1 ГПК.

          Образувано е по молба вх.№2090/25.V.2018г., подадена   "ПРОФИ КРЕДИТ България"ЕООД ЕИК 175074752, гр.София, бул. „България“№49, бл.53Е, вх.В за издаване на  изпълнителен лист срещу С.Т.Е., ЕГН**********,***.

           Молителят основава искането си на акт по чл. 401, ал.1 ГПК, като прилага заверен препис от   вл. в сила на 7.Х.2016г. Арбитражно решение №3754/29.ІХ.2016г., постановено по арбитражно дело № 3754/2016 по опис   на Арбитражен съд към център за алтернативно разрешаване на спорове СНЦ.

                  Производството е едностранно и по регл. на чл. 405, ал.1 ГПК насрещна страна не се конституира. При служебно дължимата    се по реда на чл. 405, ал. 3 ГПК проверка, съдът установи, че като съд по постоянен адрес на длъжника е родово и местно компетентен с разглеждането на молбата.     

              В основание на молбата  за издаване на изпълнителния лист, молителят е представил неподлежащо на обжалване арбитражно решение, съдържащо осъждане за паричен дълг, както  и изискуемото се по чл. 51, ал. 1 ЗМТА доказателство, за връчването му    на длъжника по изпълнението.

           Съдът намира, че в съвкупността си тези документи не удостоверят валидно основание за изпълняемо право, по следните съображения:

          Арбитражното решение, въз основа на което от съда се изисква издаване на изп. лист,  е постановено по   молба на "ПРОФИ КРЕДИТ България"ЕООД, сезираща Арбитражен съд с иск за осъждането на С.Т.Е. с изпълнение на поети по договор за потребителски кредит парични задължения. От наименованието, реквизитите и съдържанието на договора е видно, че при сключването му длъжникът е договарял   в качеството си на  физическо  лице, което не е обявило, че действа по занятие или с цел обслужване на професионална своя дейност Предоставянето на потребителски кредит е вид финансова услуга и за нея са приложими разпоредбите на Закона за защита на потребителите.. От което и по аргумент    на § 13, т.1 от Допълнителните разпоредби на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) на кредитополучателя по този договор следва да се признае качество му на потребител.        

              Съгласно чл. 143, т. 16 от този закон, неравноправна е клауза в договор с потребител, предвиждаща по споразумение отнасянето на спора по изпълнението му пред  арбитраж. Съгласно предвиденото в чл. 3, ал. 4 от ЗЗП такава клауза е нищожна. Според действащия   чл. 19, ал.1 от ГПК (ред. ДВ, бр. 8/2017 г.) тези спорове са неарбитруеми, а по императив на чл. 47, ал.2 от ЗМТА постановените от арбитраж решения са нищожни.

              Т.е., процесното арбитражно решение е нищожно, поради което то не представлява годно изпълнително основание.  

      С новата правна норма, уредена в  чл. 405, ал.5 от ГПК (ДВ, бр. 8/2017 г.), е въведена процесуална забрана за издаване от съда на изпълнителен лист въз основа на нищожни арбитражни решения по смисъла на чл. 47, ал.2 от ЗМТА. Тъй като разпоредбата е процесуална и поражда незабавно действие от влизането й в сила, тя се прилага и за постановени преди това арбитражни решения, които са нищожни съобразно разпоредбата на чл. 47, ал.2 ЗМТА. Тези законодателни изменения са приложими и за висящите производства по издаване на изпълнителен лист въз основа на арбитражно решение, постановено по спорове с участие на потребител по смисъла на §13, т.1 ДР на З., образувани и преди влизане на закона в сила. Ако арбитражното решение разрешава потребителски спор, който съгласно чл. 19, ал.1 ГПК е неарбитруем, същото е нищожно и съдът в производството по чл. 406 от ГПК следва да съобрази нищожността на арбитражното решение, като откаже издаване на изпълнителен лист (в същия смисъл Решение № 82/5.ІV.2017  . на ВКС по т. д. № 1448/2016 г., II т. о., ; Определение от 12.ІХ.2017 г. по Търговско дело 452/2017 Апелативен съд – Варна).

           Водим от  изложените мотиви,  съдът

 

Р А З П О Р Е Д И

 

          ОТХВЪРЛЯ   молба вх.№2090/25.V.2018г., подадена от  "ПРОФИ КРЕДИТ България"ЕООД ЕИК 175074752, гр.София, бул. „България“№49, бл.53Е, вх.В за издаване на  изпълнителен лист срещу С.Т.Е., ЕГН**********,*** въз основа на вл. в сила на 7.Х.2016г. Арбитражно решение №3754/29.ІХ.2016г., постановено по арбитражно дело № 3754/2016 по опис   на Арбитражен съд към център за алтернативно разрешаване на спорове СНЦ , за дължима в изпълнение на договор за потребителски кредит сума от 2 453,98лв. 

               РАЗПОРЕЖДАНЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненски апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на молителя.

 

                                                                                 Съдия: