РАЗПОРЕЖДАНЕ

                                          №............./ 28.05.2018г., гр.Разград

 

Окръжен съд Разград

На двадесет и осми май, две хиляди и осемнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав

                                                                                     СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Ч.т.д. № 54 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл.404 и сл. ГПК.

„Профи кредит България”ЕООД, представляван от управителите Св.Николов и И.Георгиева, е подал молба чрез пълномощник за издаване на изпълнителен лист против А.С.Ю. ***, за сумата 4 453,93лв., ведно със законната лихва до окончателното й изплащане, въз основа на постановено арбитражно решение № 160 / 3.10.2016г.

Съдът констатира следното: съгласно чл.406 ал.1 ГПК изпълнителен лист се издава, ако актът, подлежащ на принудително изпълнение, е редовен от външна страна и удостоверява подлежащо на изпълнение вземане срещу длъжника.

Процесното арбитражно решение е нищожно, поради което не представлява годно изпълнително основание. Актът на арбитражния съд е постановен по предявена молба за осъждане на А.Ю. да заплати парично задължение, породено от договор за револвиращ заем между „Профи кредит България“ЕООД и А.Ю.. Следователно клиентът е потребител на услуга по смисъла на §13 т.1 ДР на Закона за защита на потребителите, а повдигнатият пред арбитража материалноправен спор е потребителски. Съгласно чл.19 ал.1 ГПК (ред. ДВ, бр. 8/2017 г.) тези спорове са неарбитруеми, а постановените от арбитраж решения са нищожни по смисъла на чл.47 ал.2 ЗМТА.

С новата правна норма, уредена в чл.405 ал.5 ГПК (ДВ, бр. 8/2017 г.), е въведена процесуална забрана за издаване от съда на изпълнителен лист въз основа на нищожни арбитражни решения по смисъла на  чл.47 ал.2 ЗМТА. Тъй като разпоредбата е процесуална и поражда незабавно действие от влизането й в сила, тя се прилага и за постановени преди това арбитражни решения, които са нищожни съобразно разпоредбата на  чл.47 ал.2 ЗМТА. Тези законодателни изменения са приложими и за висящите производства по издаване на изпълнителен лист въз основа на арбитражно решение, постановено по спорове с участие на потребител по смисъла на §13 т.1 ДР на Закона за защита на потребителите, образувани и преди влизане на закона в сила. Ако арбитражното решение разрешава потребителски спор, който съгласно чл.19 ал.1 ГПК е неарбитруем, същото е нищожно и съдът в производството по чл.406  ГПК следва да съобрази нищожността на арбитражното решение, като откаже издаване на изпълнителен лист (в същия смисъл Решение № 82 от 5.04.2017 г. на ВКС по т. д. № 1448/2016 г., II т. о., ТК).

Предвид изложеното, молбата за издаване на изпълнителен лист въз основа на арбитражно решение следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното, съдът

 

                 Р АЗ П О Р Е Ж Д А :

 

Оставя без уважение молбата на „Профи кредит България”ЕООД, представляван от управителите Св.Николов и И.Георгиева, за издаване на изпълнителен лист против А.С.Ю. ***, за сумата 4 453,93лв., ведно със законната лихва до окончателното й изплащане

Разпореждането подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в двуседмичен срок от връчването му на молителя.

 

                                                                               СЪДИЯ: