Р   Е   Ш    Е   Н   И   Е

 

29.V.2019

 

Разград

 
 


 

 
Номер                                          Година                                             Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

9.ІV.

 

2019

 
                                                 съд                                                                                

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В публично заседание в   състав:

Секретар:ДГ                                                             Председател

                                                                                                       

  

2018

 

гражданско

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

   108

 
                                 дело номер                        по описа на РОС за                               година

съобрази следното:

          Производство по   чл.140  ГПК.      

         Образувано е по обективно    кумулативно съединени искове, предявени от  г-н К.И.Б. ***,  в качеството й на едноличен собственик на „Топлофикация София“ЕАД   за дължими му се на осн.чл.49 ЗЗС обезщетения, съответно:

        - в размер на 146,00лв. за имуществени вреди,  твърдени  като намаляване в имотното  състояние на ищеца, настъпило в резултат на заплатена от него на 26.ІІІ.2017г. вноска по   ИД №20177860402316 по опис на ЧСИ М.Миладинов, образувано срещу съпругата му Татяна Цветанова Божкова въз основа на изп.лист, издаден в полза на „Топлофикация София“ЕАД, чийто едноличен собственик на капитала е ответната Столична община.

         - в размер на 7 000 000,00лв. за   неимуществени вреди -емоционални и физически страдания, които в перифраза  ищецът конкретизира    по следния начин: “претърпяно емоционално увреждане“ в резултат на създадена от ответника „атмосфера на емоционален стрес“; “морално увреден, с нарушена чест и достойнство вследствие създадената за него обективна необходимост да понесе    унижението и упреците на съпругата си, за причинените й от него огромни материални вреди, включително и нематериални -тъй като я компрометира пред ръководството на ведомството, в което работи на ръководна длъжност-като е реална възможността да преклудира бъдещото й израстване в служебно положение“; създадено в околните и в съпругата му съмнение в искреността на действията му, в добросъвестността му, в компетентността му; „тялото му отделяло продължително хормоните на стреса и хроничните му заболявания се обостряли - -периодично или постоянно повишаване на артериалното налягане и в стойностите на захарта при наличие на хронично диагностициран диабет; хроничен главобол, безпричинна смяна на настроенията, забавяне на съобразяването и изразяването, увеличаване на теглото, безсъние и др.“.

             Претендираните до обезщетяването им имуществени и неимуществени вреди   се твърдят като претърпени лично от ищеца  в резултат от незаконосъобразно предприети  действия и бездействия на служители на ответната община, а  в частност и от  кмета на СО ,   по повод образуваните срещу съпругата му  заповедно и изпълнително производства   в периода от 26.ІХ.2013г.(дата на администриране на постъпило в СРС заявление за издаване на ЗИ по чл.410ГПК)   до 23.ІV.2018г.(дата на заплатена по изп.д. вноска).

              Действията, в резултат на които ищецът твърди да е претърпял вредите, същият конкретизира по    следния начин: оказан от служители, в частност от кмета  на СО корупционен натиск върху магистрати и ЧСИ за издаване на „ официални  документи с неистинско съдържание“, визирайки постановените по  грд №15670/2013 на СРС  Заповед за изпълнение №../26.ІХ.2013г. и  изп.лист от 29.VІ.2017г.

            - прикриване    на виновните и престъпни действия, извършени от съдии от СРС по повод издадени  по  гр.д.№15670/2013г. по описа на СРС   на „Топлофикация София”ЕАД   Заповед за изпълнение №../26.ІХ.2013г. и  изп.лист от 29.VІ.2017г..   В тази връзка, в обстоятелствена част на молбата си като факт, обосноваващ заявената по чл.49 ЗЗД защита, ищецът твърди да е доказал престъпното поведение на магистратите и връзката им с „Топлофикация София“ЕАД, както и с кмета на  ответната СО.

           - прикриване   на виновните и престъпни действия, извършени от юрисконсултите на „Топлофикация София”ЕАД по повод образуване на заповедното производство и издадения по същото изп.лист, четири години след дата на постановената Заповед за изпълнение;

              - съзнателно  прикриване   на виновните и престъпни действия, извършени  от ЧСИ Миладин Миладинов, рег.№786 на КЧСИ   по   образуваното му  на производство  изп.д.№20177860402163 и изразяващи се конкретно в това, че същият:  не е администрирал подадена срещу действията му жалба ; не е уведомил надлежно длъжника за образуваното срещу него изп. производство; предприел е принудително изпълнение преди да е  изпълнена процедурата по доброволното изпълнение; проявил е категоричен стремеж по събиране на неполагащи се в полза  на взискателя –„Топлофикация София“ЕАД блага, като последният се бил сдобил по престъпен начин с изпълнителен лист.

        - от виновните действия по мълчаливия  отказ на кмета на Столична община да разгледа и уважи изпратената до нея молба от  22.ХІ.2017г. Към молбата се следва прилагане на пощенска квитанция за изпращането й, но липсва индекс за входирането й, респ. получаването й от адресата.    

           Тези действия на Кмета и служителите на Столична община са въведени в   обстоятелствена част на молбата   като  факти, обосноваващи  заявената в петитум защита. На съда в този му състав е служебно известно, че на производство пред РОС са образувани и поредица от дела по искове на К.Б. ***, срещу „Топлофикация София“ЕАД, срещу юрисконсулта на Топлофикация София“ЕАД и др.

          В законоустановения и предоставен й за това срок, ответната Столична община е депозирала отговор, с който:

      - Оспорва допустимост на исковете като твърди, че разглеждането им се следва по реда на ЗОДОВ от съответен административен съд. Счита, че вменяваните му от ищеца действия и бездействия, предпоставят властнически взаимоотношения.

         - Оспорва  исковете  по основание;   Оспорва причинна връзка между заявени по иска вреди и повдигнатото срещу ищеца   обвинение, респ. с воденото срещу него наказателно производство;  оспорва  наличие на визираните в чл.49 ЗЗД предпоставки за ангажиране на обективната му и безвиновна отговорност. Позовано на обстоятелството, че действията по образуване на водените срещу бившата съпруга на ищеца дела-заповедно и изпълнително,  са предприети от „Топлофикация София“ ЕАД, която  е самостоятелен субект на търговското право, различен от Столична община като едноличен собственик на капитала му, счита, че не е пасивно материално правно легитимиран да отговаря по така предявените искове.   

          - Оспорва исковете по размер.  Твърди липса на доказателства  относно вида и размера на претендираните от ищеца вреди, както и за ангажиращите обективно отговорността й неправомерни действия на нейни служители.

            Не прави доказателствени искания и не прилага писмени такива;

          При редовност в призоваването , ищецът не се явява в насроченото по същество на иска му с.з. Чрез адв.Йорданов, осъществяващ предоставената му по реда на чл.94 и сл.ГПК правна помощ, ищецът заявява, че поддържа исковете, както по основание, така и по размер.

                  При редовност в призоваването, ответната Столична община не се явява и не изпраща свой представител.

               Съдът, след като прецени доводите на страните и събраните по делото доказателства съобразно чл.12 и чл.235, ал.2 ГПК, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

            С оглед наведените с исковата молба обстоятелства, на които ищецът в петитум позовава защитата си и в отговор на направеното с отговора на ответника възражение по допустимостта на производството,  съдът намира, последното за неоснователно.   Предявените  в условия на обективно кумулативно съединяване искове    по чл.49 във   вр. чл.45 ЗЗД  са процесуално допустими. Действията,  вменявани в отговорност на служителите на ответната община не са свързани с осъществявана от тях административна дейност, а се твърдят като осъществени  при и по повод водените срещу съпругата на ищеца дела - заповедно производство по грд №15670/2013 по на СРС и изпълнително дело  №20177860402163 по опис на ЧСИ М. Миладинов, рег.№786СЧСИ и р-н на действие при СГС. Вредите се твърдят като понесени от ищеца в резултат намеса  на ответникови служители в отношения от материалноправен и процесуален характер, в които участващите страни(по договор за доставка на топлинна енергия и  предприетите процесуални способи за реализиране отговорността по договора) са равнопоставени. Дали  деликта, вменяван  в отговорност на ответниковите служители      е осъществен и то при изпълнение на работа, възложена от ответната община  по повод водените срещу съпругата на ищеца дела, е въпрос по същество, касаещ основателността на иска и подлежащ на доказване от ищеца.  

             Предявеният   иск е за ангажиране  имуществената отговорност на ответника за заплащане на обезщетение за вреди- имуществени и неимуществени , причинени от действия и бездействия на лица- служители на ответника, на които той е възложил извършването на работа и вредите са причинени при и по повод извършваната работа. Въпреки, че в исковата си молба ищецът поддържа,че ответникът отговаря като собственик на „топлофикация“ЕАД, правното основание на иска следва да се търси в разпоредбата на чл.49 от ЗЗД, доколкото ищецът твърди, че служители на ответника прикриват други лица, извършващи престъпления, с което на ищеца са причинени процесните вреди. От твърденията му по иска се следва, че служителите на ответната община са осъществили деликт  чрез оказан корупционен натиск върху магистрата по грд №15670/2013 на СРС, ползвали са официални документи с невярно съдържание, визирайки издадените в заповедното производство заповед за изпълнение и изп.лист  и с цел имущественото облагодетелстване на  общината, са прикривали неправомерните действия на ЧСИ М.Миладинов.

               С дължимото по реда на чл.140 ГПК разпределяне на докателствената тежест,   съобразявайки, че  по отношение на ответната  Столична община не се твърди да е страна по договора за доставка на топлинна енергия и в образуваните срещу Т.Б. дела - гражданско и изпълнително, съдът указа на   ищеца, че  дължи доказване на  касателството й към тези отношения,   каква е пряката и непосредствена връзка между   действията или бездействията на ответниковите служители, в частност кмета на общината,  и какви са настъпилите за него вреди, като се посочи конкретно пряката и непосредствена връзка между всяко едно действие или бездействие и твърдяната вреда. Доколкото, в иска нееднократно се подчертава, че ответниковите служители са осъществили престъпления, указа на ищеца, че дължи доказване на  тези си твърдения с прилагане на присъди и др. писмен доказателства за търсене, респ. реализиране на наказателната им  отговорност. Във връзка с твърдените неимуществени вреди, съдът указа на ищеца, че дължи доказването им с представяне на изготвена му за процесния период медицинска документация или  с поискана от него съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, която да освидетелства състоянието му за претендирания по иска период, да установи вида, произхода и тенденцията на заболяванията му.  С определението си по чл.140 ГПК, съдът   изрично разясни на ищеца,    че исковата му молба не е подкрепена с относими към предмета на спора доказателства. Определението с така дадените му от съда указания е връчено лично на ищеца на 23.І.2019(вж.л.83).

              Въпреки дадените му от съда указания,  същият не ангажира доказателства, както за характера, вида и степента  на претендираните до обезщетяването им   вреди, така  и за обусловеността им   от водените  срещу бившата му съпруга заповедно, респ. изп. производства.

            По повод   молба за освобождаването му от такси и разноски в настоящото производство, г-н К.Б. депозира медицинска документация и решения на ТЕЛК, които в съвкупността си   установяват, че същият има следните  заболявания: високостепенна аортна /клапна/ стеноза; МИ-І-ІІст.Тр.И-Іст; състояние след Ао клапно протезиране; ИБС; едноклонова коронарна болест. АХ-ІІІст; хипертонично сърце СН-ІІІФК; захарен диабет – ІІ тип; диабетна полиневропатия и макроангиопатия; варикозни вени на долните крайници с пигментация и дермолопосклероза по изразена вляво. Въз основа на тези заболявания му е призната инвалидност със степен на увреждане „ 96 % т.н.р. без чужда помощ“, считано от 15.01.2016 г. за три години.

                Въпреки, че  медицинската документация е депозирана от ищеца по повод инициираното от него производство  по чл.94 ГПК,   съдът    обсъди  същата  и във връзка със заявените  по иска обстоятелства.    В съвкупността си, тази група доказателства дава основание да се приеме за безспорно установено от фактическа страна,       че ищецът страда от няколко, хронични и трайни по характера си  заболявания. Сами по себе си обаче, експертните решения за трудоустрояването и инвалидизирането на ищеца не дават отговор на значимите за изхода на делото и касаещи съставомерността на деликта по чл.49 ЗЗД въпроси- кога са получени търпените от ищеца заболявания, каква е първопричината за получаването им и обясними ли са те с водените, срещу вече бившата му съпруга производства.   В случая   не е доказано, че тези заболявания, както и наличието на стрес и други негативни преживявания на ищеца, са в пряка причинно-следствена връзка, с каквито и да било действия или бездействия на служители на ответника. Не се ангажират  доказателства, установяващи такава връзка.  Установява се тежко здравословно състояние на ищеца, но не се установява същото да е причинено от деликтно поведение на служители на СО, прикриващи противоправни и виновни действия на съдии, ЧСИ и други служители на СО.

         Между страните не се спори, а и от приложените, и допуснати от съда доказателства се следва за установено, че   производството по изп.дело №20177860402163   по описа на ЧСИ М.Миладинов с рег. №786 и р-н на действие при СГС   е образувано въз основа на изпълнителен лист от 29.VІ.2017 г., издаден по гр.д. №15670/2013 г. по описа на Софийски районен съд . Страни   по заповедното и  изпълнителното  производство са „Топлофикация София“ ЕАД, с ЕИК:831609046, съответно  кредитор и взискател    и Татяна Цветкова Божкова, ЕГН**********,  – длъжник по договор за доставка на топлинна енергия. По делото не се представиха, а и в  приложената в цялост преписка по  изп.д.№20177860402163  не установиха Доказателства, от които да следва за установено от фактическа страна, че ответната Община, респ. нейни служители имат касателство към образуваните  срещу Т.Б. дела, както и към предприетите в хода им действия по насочване на действия на принудително изпълнение.

               Относно практиката на ВКС за деликтната отговорност, трайно е тълкуването, че деликтът накърнява благо - предмет на абсолютно субективно право, а когато деликтът е причинен от бездействие, е необходимо задължението за действие да е уредено изрично от нормативен акт. При възлагане на работа в хипотезата на чл. 49 ЗЗД е необходимо лицето, на което е възложена работата да не е самостоятелно при организацията и взимането на решения, за да възникне гаранционно- обезпечителната отговорност на възложителя по чл. 49 ЗЗД.

                Нормативната уредба, регламентираща  контрола върху действията на съдии и частни съдебни изпълнители(вж.ЗСВ, ЗЧСИ), не предвижда в  задължение на служителите от Столична община да контролират действията на съдии и частни съдебни изпълнители, за да реализира отговорност за бездействие по чл. 49 ЗЗД.   Столична община е доказано едноличен собственик на "Топлофикация София" ЕАД, но работещите към търг. дружество служители не   са на нейно подчинение и тя не е техен  работодател, респ. възложител, тъй като дружеството е отделно юридическо лице, което самостоятелно организира работата си и встъпва в облигационни отношения по повод доставката на топлинна услуга. Трайна е практиката на ВКС, че собственикът на капитала не носи отговорност за действията на търговското дружество. В исковата молба се твърди  накърняване на относително право, доколкото ищецът заявява да е собственик на имота, в който е доставена топлинната услуга . По аргумент от ТР № 4/2013 г. на ОСГТК, в случай, че се касае за неизпълнение на облигационно право по повод доставка на топлинна услуга, потребителят на услугата може да претендира, както имуществени, така и неимуществени вреди, но  на договорно основание. А,  принципът е, че договорната отговорност изключва деликтната.   

                   Несъстоятелни и неподкрепени с доказателства са твърденията на ищеца, че служители на Столична Община са прикривали престъпни действия на съдии от Софийски районен съд и съответно незаконосъобразни действия на   ЧСИ, пред който е висящо производството по изп.д. №20177860402163. На първо място, по делото не  се установяват по надлежен ред  - чрез присъда или по реда на чл.124, ал.5 от ГПК да са извършени престъпления от посочените лица – съдии, ЧСИ и служители на СО, за които служители на ответника да са знаели, но със свои действия или бездействия да са   прикривали.         Издаването на ИЛ и започването на изпълнително производство въз основа на този ИЛ не съставлява правонарушение, а не се установява при издаването му, както  и при проведеното изпълнително производство да са извършени престъпления, деликти или правонарушения. Освен това, срещу издадения изпълнителен лист законодателят е предвидил  ред за защита, който изключва оспорването му като документ с невярно съдържание на основание чл. 193 ГПК или чл. 124, ал. 4 ГПК.  

             Съдът намира, че в случая не се доказва да  е осъществен от страна на ответника фактическия състав, пораждащ отговорността му по чл.49 вр. чл.45 ЗЗД, включващ: противоправно действие или бездействие от страна на лице, на което е възложено извършване на някаква работа, и причиняване на вреда при или по повод изпълнение на възложената работа. 

                   По делото не е доказана и изискуемата се за отговорността по чл.49 ЗЗД   причинна връзка между твърдения от ищеца вредоносен резултат с противоправно осъществен от служители на Общината  деликт.   Ищецът твърди, че във връзка с незаконосъобразно предприетите по отношение на нея изпълнителни производства, в  отношенията  с бившата му съпруга настъпил разрив, обосноваващ   настъпването на претендираните до обезщетение неимуществени вреди - неприятна атмосфера и създаден емоционален стрес. Явно е, че тези лични отношения между бивши съпрузи не са в причинно-следствена връзка с действията на частния съдебен изпълнител, а още по-малко, с каквито и да било действия или бездействия от страна на служители на Столична Община. А, съгласно константната и задължителна съдебна практика (Постановление № 7/30.ХІІ.1959 г. на Пленума на ВС РБ, т. 2 и Решение по гр.д. № 3026/2008г. на IV ГО ВКС и др.), за разлика от вината,  причинно-следствената връзка при деликта не се предполага, а следва да се докаже, което по настоящото дело не е сторено.

         По делото не е   доказано и настъпването на имуществена вреда в размер на 146,10 лв., както се твърди от ищеца, а още повече тя да е във връзка с каквито и да било действия или бездействия на служители на Столична Община. Тази сума се твърди от  ищеца като заплатена от него в изпълнение на вменените в отговорност на съпругата му вземания по изп.д. №20177860402163. Заплащането на тази сума,  независимо дали е била  действително дължима, е извършено с оглед личните им взаимоотношения и е въпрос на лично убеждение, и преценка на ищеца, а не е в резултат на някакви действия или бездействия на други лица. Служителите на Столична Община нямат законови правомощия, изпълнението на които да рефлектират върху задължение, по отношение на което е налице изпълнителен титул - нито то да възникне, нито да се погаси, нито нещо друго.  

           В гражданския процес, недоказаните факти се приемат за ненастъпили такива. Ето защо съдът приема, че като недоказани по основание и размер предявените искове следва да бъдат отхвърлени изцяло.

         Водим от горното, съдът

 

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

                 Отхвърля като неоснователни и недоказани исковете, предявени    от г-н К.И.Б.,ЕГН**********, с адрес: *** за дължими му се на осн.чл.49 във вр. с чл.45 ЗЗД обезщетения, съответно  в размер на 146,10лв. за имуществени вреди и   в размер на 7 000 000,00лв. за неимуществени вреди , търпени  в периода от 26.ІХ.2013г.     до 23.ІV.2018г.  в резултат от  действия на длъжностни лица на ответника, предприети във връзка с образуваните срещу бившата му съпруга- Т.Б. заповедно производство по  гр.д.№15670/2013г. по описа на СРС  и   по   ИД №20177860402163  по опис на ЧСИ М.Миладинов,  рег.№786КЧСИ и р-н на действие при СГС.

                     Решението подлежи на обжалване пред Варненски  апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                   Препис от решенето да се връчи  и на адв.Ю.Василев от АК-Разград.

 

 

 

 

 

                                                                                        Съдия:                                                           

 

 

ДГ