Р   Е    Ш     Е   Н   И   Е 

 

№…

 

Разград

 
 


18.ІІ.2019г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2019

 
                                                 съд                                                                                   

28.І.

 
На                                                                                                                                Година

 публично

 

  РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

Секретар:Дияна Георгиева                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 АТАНАС ХРИСТОВ

  АНГЕЛ ТАШЕВ

 
                                                                                    ЧЛЕНОВЕ:

                                                                              

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  В.гражданско

 
   

2019

 

    №3

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

                            Производство по реда на чл. 258 и сл.   ГПК.

                 Постъпила е жалба от Р.Х.Н., подадена чрез процесуален представител по пълномощие- адв.Пл.Генов срещу Решение №324/23.Х.2018г. по гр.д.№2964/2018г. на РРС, в частта   с която съдът е отхвърлил иска му,  предявен  на осн.чл.422 ГПК   срещу  „ИВИС-Р-Л. К.“ЕИК *** за установяване на вземане в размер на 773,99лв., представляващо   разликата над уважените 827,00лв. до предявения с иска размер от  1 600,99лв.    За което вземане,  в производство по ч.гр.д.№12479/2017г. по описа на РРС на осн.чл.410  ГПК е издадена Заповед за изпълнение №4026/25.Х.2017г.  Позовавайки се на неправилност, необосованост и незаконосъобразност, моли  за  отмяна на решението в тази му част  и за постановяването на ново такова, с което съдът да уважи иска му изцяло.    Претендира разноски по делото. 

                   В законоустановения и предоставен й  от съда срок, насрещната по жалбата страна  се е възползвала от правото си на отговор, оспорвайки  същата  като неоснователна. Претендира разноски.

                  При редовност в призоваването, страните не се явяват и не изпращат свой представител в насроченото по същество на жалбата с.з.

               В съответствие с правомощията си по см. на чл.267 ГПК РОС намира, че като подадена в срок, от надлежна страна и срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт.  жалбата е допустима.

               Разгледана по същество е  неоснователна.   Решението на РРС е валидно и допустимо, а като постановено по същество на предявените му на производство установителни искове по реда и в сроковете на чл.422ГПК, същото е правилно, обосновано и законосъобразно.   Значимите  за изхода на делото факти са  установени от първоинстанционния съд с допустими по см. на ГПК доказателствени средства, при   разпределена между страните тежест на доказване и в съответствие с проявена от тях  активност в тази насока.

                Съдът, по наведените във въззивната жалба на ответника доводи за неправилност на първоинстанционното решение, намира същите за неоснователни, по следните мотиви:

                   С предявяване на иска за установяване на вземането си по реда и в срока на чл.422 ГПК, въззивникът въвежда твърдение за приложимост на предвиденото в чл.76 ЗЗД правило относно реда, по който се следва погасяване на вземанията му с извършеното от въззиваемия плащане, последващо на издадената срещу него заповед за изпълнение.

                          

                  

                  

 

 

            

 

 Според въззивника, с извършеното на 24.Х.207г. плащане на сума в размера на 7 847,46лв., въззиваемият е погасил вземанията му по заповедта за изпълнение в поредзност-разноски, лихви и главница. В резултат, на което твърди и претендира до установяването му вземане по непогасена главница в размер на 1 600,99лв. непогасена .  

В този си състав, съдът намира, че правилото на чл. 76  ЗЗД, установяващо поредност при погасяване на главницата, лихвите и разноските, предполага съществуването на един главен лихвоносен дълг, по който длъжникът е направил частично плащане. Нормата на чл. 76, ал. 1 ЗЗД урежда хипотезата на съществуване на две и повече еднородни задължения, когато изпълнението не е достатъчно да ги покрие всичките. Законодателно употребеният в нормата термин "лихви", има предвид договорени такива, а не начислените по реда на чл.86 ЗЗД в обезщетение за забава. Както приема ВКС, в постановеното по реда на чл.290 ГПК Р.№111/27.Х.2009 по тд №296/2009, І т.о., по ЗЗД задължение за лихви би могло да възникне по договор за заем за потребление по чл. 240, ал. 2 ЗЗД, при водене на чужда работа без пълномощие - чл. 61 ЗЗД, по договор за поръчителство - чл. 143, ал. 1 ЗЗД, по договор за поръчка - чл. 285 ЗЗД и по договор за дружество - чл. 364 ЗЗД. В тези случаи, говорим за т.нар. възнаградителни лихви, чието заплащане не е обвързано с неизпълнение на главното задължение - уговорените лихви по заема се дължат и когато заетата сума е върната от длъжника на падежа.

Законната лихва по чл. 86, ал. 1 ЗЗД има обезщетителна функция за вредите на кредитора от забавата при неизпълнение на парично задължение. Обезщетителната (мораторна)лихва по чл. 86, ал. 1 ЗЗД не се дължи при нормално развитие на облигационното отношение - при срочно изпълнение на парично задължение. Това задължение възниква не от договора или от закона с предписание да се възнагради кредитора за извършената от него работа, а само при поискване чрез  самостоятелен иск за обезщетение за вредите от забавата или като последица от уважаването на иск за главницата. Обезщетение в размер на законната лихва по чл. 86, ал. 1 ЗЗД не е дължимо на кредитора, ако той не е упражнил по съдебен ред правата си, произтичащи от забавата.

 При наличието на задължение, произтичащо от главница и договорни лихви, на падежа длъжникът следва да плати главницата и съответната лихва. И тогава,  ако страните не са уговорили поредност при плащането им, а изпълнението не е достатъчно, то погасяването настъпва по силата на закона - първо лихвите и след това главницата. В този случай, приложение намира правилото на чл. 76, ал. 2 ЗЗД.

 Т.е., погасяването по реда на чл. 76, ал. 2 ЗЗД настъпва при задължение за лихва, възникнало наред с главния дълг, произтичащо от договора или от закона и имащо характер на възнаграждение. Присъденото вземане по чл. 86, ал. 1 ЗЗД има обезщетителна функция и не следва да се квалифицира като лихва по чл. 76, ал. 2 ЗЗД. Поредността в погасяването му, когато се дължи наред с друго еднородно задължение, се определя по правилото на чл. 76, ал. 1 ЗЗД.  

            В тази връзка РОС приема, че за поредността при погасяване на главница и на начислена върху нея законна лихва по чл. 86, ал. 1 ЗЗД, когато длъжникът не е заявил кое задължение погасява с извършеното частично плащане, приложение намира нормата на чл. 76, ал. 1 ЗЗД. (вж. постановени в тоз смисъл Решение № 48/25.І.2000 г. по гр.д. № 1065/99 г. на ВКС, Решение № 1276/8.Х.1999 г. по гр.д. № 577/99 г. на ВКС, V г.о. и Решение № 266/12.VІ.2006 г. по т.д. № 832/2005 г. на ВКС, ТК, II отд.).

                С извършеното на 24.Х.2017г. плащане   на сумата от 7 847, 46лв. въззиваемият като длъжник в заповедното производство   е предприел погасяване на най-обременителното за него задължение по дължимата в изпълнение на арендния договор главница.  

               Като съобразено с доказателствата, закона и практиката на съдилищата, в частта, с която РРС е отхвърлил иска за установяване на вземане по главница  в размера на 773,99лв.,   решението   е правилно и следва да се остави в сила.

                Направеното от въззиваемия искане за присъждане на разноски следва да бъде оставено без уважение, поради липса на доказателства, удостоверяващи извършени такива пред  тази инстанция. Сам по себе си, депозирания в срок списък за разноски не е доказателство за действително извършени разноски. А, приложеното към него пълномощно с договорено в полза на повереника-.адв.Тодорова възнаграждение, касае производството пред първоинстанционния съд.С постановено по реда на чл.248 ГПК Определение №5071/29.ХІ.2018 решаващия по грд №2964/2018 РРС е отказал да измени решението си в частта за разноските с присъждане на такива в полза на въззиваемия. Срещу така постановения отказ не е подадена жалба и  преценката за неговата правилност, и законосъобразност е извън компетентността на въззивния съд.

                     По изложените мотиви и при хипотеза на ч.272 ГПК, Съдът

 

                                                                 Р   Е   Ш  И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение №324/23.Х.2018г. по гр.д.№2964/2018г. на РРС, в обжалваната му част,    с която  е отхвърлил иска,  предявен  на осн.чл.422 ГПК от  Р.Х.Н., ЕГН********** срещу  ЕТ„ИВИС-Р-Л. К.“ ЕИК *** за установяване на вземане по дължима в изпълнение на аренден договор главица  от  773,99лв., представляваща   разликата над уважените 827,00лв. до предявения с иска размер от  1 600,99лв.     

       Оставя без уважение искането на ЕТ„ИВИС-Р-Л. К.“ ЕИК *** за присъждане на разноски, поради липса на доказателства, удостоверяващи извършени такива пред  тази инстанция.

             Решението е окончателно и по арг. на чл.280, ал.1, т.1 ГПК не подлежи на обжалване.

             

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:1.                          2.

 

 

СЛ