Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                                 Гр.Разград, 24. 01. 2019 г.

            В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и четвърти януари през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател: Анелия Йорданова

Членове:         Ирина Ганева

                       Ангел Ташев

 

                      

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова в. гр. д.    8 по описа за 2019 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 435, ал. 1, т. 3 от ГПК

            Постъпила е жалба от М.К.М. срещу Постановление от 15. 11. 2018 г., издадено от държавен съдебен изпълнител /ДСИ/  при РС Разград, с което е прекратено  производството по изпълнително дело № 85/ 2011 г. по описа на СИС при  РС Разград. Жалбоподателят твърди, че незаконосъобразно  ДСИ е прекратил изп. производство.

            Постъпило е писмено обяснение от ДСИ, в което заявява, че жалбата е процесуално допустима, а по същество, че е неоснователна.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Пред РС Варна е било образувано изп. дело № 8072/ 2010 г. въз основа на изпълнителен лист от 19. 05. 2010 г. , издаден по гр. д. № 7541/ 2009 г., по което длъжникът е осъден да заплаща месечна издръжка на детето си М.К.М. в размер на 80 лв. С разпореждане от 18. 04. 2011 г. на ДСИ, делото е изпратено по подсъдност и пред РС Разград е било образувано изп. дело № 85/ 2011 г. Насрочвани са 4 публични продажби на 1/6 ид. ч. от недвижим имот с адм. адрес в гр. Разград, ул. „Странджа“ № 34, тъй като всяка от предходните е обявявана за нестанала. Последната публична продан, според Протокол от 13. 09. 2012 г. на ДСИ, е насрочена за времето от 26. 10. 12 г. до 26. 11. 2012 г. Насрочването на публичната продан е последното извършено действие по делото от ДСИ. С обжалваното постановление е прекратено изп. производство на осн. чл. 433, ал. 1, т. 8 от ГПК, тъй като взискателят не е поискал извършване на изпълнителни действия в продължение на две години. Въпреки, че делото е за издръжка в полза на дете, производството подлежи на прекратяване, тъй като лицето, в чиято полза е присъдена издръжка отдавна е навършило пълнолетие и изключението на разпоредбата на чл. 433, ал., т. 8 ГПК е неотносимо.

            С оглед на така изложеното, съдът приема, че жалбата е процесуално допустима, а по същество е основателна.

Насрочването на публичната продан с Протокол от 13. 09. 2012 г. на ДСИ е последното извършено изпълнително действие по делото от ДСИ, не са предприемани други изпълнителни действия след това и към момента на прекратяване на производството е изтекъл 2-годишния срок, предвиден в чл. 433, ал. 1, т. 8 от ГПК. В същата разпоредба е предвидено изключение, чието съдържание е ясно, че не се прилага за делата за издръжка, каквото е настоящото дело. Прекратяването на изпълнителното производство поради т. нар. "перемпция" настъпва по силата на закона във всички останали случаи, освен по делата за издръжка. При навършване на пълнолетие издръжката на детето се прекратява по силата на закона – чл. 143 във вр. с чл. 150 от СК. Естеството на задължението, ако не е погасено до този момент не се променя с факта на навършване на пълнолетие на детето. Производството по делото може да бъде прекратено с изпълнение на задължението за издръжка, но такива данни по делото няма. С оглед на изложеното, ДСИ незаконосъобразно е прекратил изпълнителното производство.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е    :

 

ОТМЕНЯ Постановление от 15. 11. 2018 г., издадено от държавен съдебен изпълнител  при РС Разград, с което е прекратено  производството по изпълнително дело № 85/ 2011 г. по описа на СИС при  РС Разград.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Председател:          

 

 

Членове: 1.

 

 

 

              2.

 

ГО/ЛС