Р Е Ш Е Н И Е 

Гр. Разград 01. 03. 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на двадесет и пети февруари през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                            ЧЛЕНОВЕ:    1. Ирина Ганева                                                                                                                                    2. Ангел Ташев

при секретаря С. Лазарова и в присъствието на прокурора С. Османов разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 30 по описа за 2019 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл. 258 и сл. от ГПК.

            Постъпила е въззивна жалба от Л.И.И. чрез пълномощник против Решение № 407/ 14. 11. 2018 г. по гр. д. № 1638/ 2018 г. по описа на РС Разград, с което е оставено без уважение искането му за допускане на промяна на собственото, бащиното и фамилното име от Л.И.И. на С.А.А.. Изложени са доводи, че обжалваното решение е необосновано и незаконосъобразно

            Въззиваемата страна не е депозирала писмен отговор на въззивната жалба.

Прокурорът счита, че жалбата е неоснователна и предлага да бъде оставена без уважение.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

            Обжалваното решение е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

            Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона.

Безспорно се установява от събраните по делото писмени доказателства, че собственото, бащиното и фамилното име на молителя според акта за раждане е С. А.ов Н.ов.  Имената му са били променени на Л.И.И..  През 1993 г. по негово заявление са възстановени имената му на С. А.ов Н.ов. Отново по негова молба с решение по гр. д. № 529/ 2001 г. по описа на РС Кубрат имената на въззивника са променени на Л.И.И.. Според показанията на разпитания свидетел, молителят с цялото си семейство от 15 години живее в Германия и чувал, че там има проблеми с името Левент заради внуците.

С оглед на това, въззивната инстанция споделя правния извод на районния съд, че не са налице предпоставките на чл. 19 от Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на имената на молителя. Разпоредбата предвижда, че промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда, въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. Нито една от визираните предпоставки в закона не е налице в конкретния случай. Не са налице важни обстоятелства, каквото твърдение се излага, налагащи промяната. Не са налице и ангажирани от въззивника доказателства, че живее в Германия с децата си, какви имена носят внуците му. Освен това, както е посочил и районният съд, за което въззивната инстанция препраща към мотивите му на осн. чл. 272 от ГПК, въззивникът е поискал промяна на фамилното име, различно от това, което е носил по произход, без да сочи доказателства за наличие на основателни причини.  Нормативната уредба, свързана с имената на българските граждани цели  обезпечаване на стабилност и сигурност, досежно индивидуализиращите признаци на лицата, поради което законът допуска промяна в изключителни случаи при наличие на определени предпоставки.

Предвид изложеното и поради съвпадане на крайните изводи, Разградският окръжен съд приема, че обжалваното решение на районния съд, като правилно и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 от ГПК

 

                                                                  Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение № 407/ 14. 11. 2018 г. по гр. д. № 1638/ 2018 г. по описа на РС Разград.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                                            ЧЛЕНОВЕ:   1.

 

 

 

                                                                                                   2.