РЕШЕНИЕ

        № …….. / 31.10.2019г., гр.Разград

            В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен съд Разград

На двадесет и първи октомври, две хиляди и деветнадесета година

В публичното съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: РАЯ ЙОНЧЕВА

ИРИНА ГАНЕВА

 

Секретар: Св.Лазарова

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

В.гр.д. № 235 по описа на съда за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.546 ал.2 ГПК

Постъпила е въззивна жалба от Община Разград, представлявана от кмета В.Василев, против решение № 259/20.06.2019г., постановено по гр.д. №1815/2018г. по описа на РС Разград, с което е признато за установено, че С.Л.Т. е родена на ***г***, Румъния, от майка ММ.И.И. и баща Л.С.И. и е разпоредено съставянето на акт за раждане от Община Разград с отбелязването му в регистрите на населението. Жалбоподателят излага доводи за незаконосъобразност и необоснованост на съдебния акт, постановяването му при допускане на съществени нарушения на процесуалните правила. Моли въззивния съд да го отмени.

Постъпил е писмен отговор от С.Л.Т., подаден чрез пълномощник, в който изразява становище, че жалбата е основателна само в частта, с която се твърди, че не Община Разград, а Община Костинброд следва да състави акта за раждане и моли въззивния съд да я уважи в тази част. В останалата част я счита за неоснователна и прави искане за потвърждаване на съдебното решение.

Съдът, след преценка на събраните доказателства и становищата на страните, констатира следната фактическа обстановка: С.Л.Т. е подала молба до Районен съд Разград, в която е изложила твърдение, че е родена на ***г***, Румъния. В издадения от Община Разград акт за раждане обаче е отразено, че е родена в гр.Разград. Твърди, че малко преди раждането й нейните родители Л.С.И. и ММ.И.И. заминали в с.Меджидия, където се занимавали със сезонна работа и след нейното раждане била записана там в регистрите на селското кметство. По-късно семейството се върнало в България и се установило в гр.Разград. Твърди още, че през 2007г. ходила в Румъния до кметството на с.Меджидия, откъдето получила сведение, че в началото на 50-те години на миналия век в кметството имало пожар, вследствие на който изгорели регистри, вкл. и за родените лица през 1944г. Моли съда да признае за установено, че е родена на ***г. в Румъния, Гюргево, с.Меджидия и това обстоятелство да бъде надлежно нанесено в акта й за раждане.

Община Разград е депозирала писмен отговор, в който е уведомила първостепенния съд, че няма издаден акт за раждане на С.Т.. Представила е извлечение от семейните регистри на гр.Разград, стр.847, в която е отбелязано, че С.Л., тогава с фамилно име Симеонова,е родена на ***г. в с.Меджидия, Румъния.

Районният съд е задължил С.Т. да представи акт за раждане или удостоверение за раждане. Последната е депозирала отговор, че след проверка в Община Разград е установила, че няма издаден акт за раждане.

С писмо рег. № 11-03-212/15.04.2019г. Община Костинброд, в която молителката е регистрирана на постоянен адрес, е уведомила съда, че в регистрите за гражданско състояние на тази община също няма съставен акт за раждане на нейно име. С.Т. е записана през 1976г. в семеен регистър т.ІІ, стр.131 като жител на с.Петърч, преселила се от гр.Драгоман, без да е вписано месторождение. С ПМС №15/1977г. за внедряване на ЕСГРАОН и за изменение и допълнение на Наредбата за гражданско състояние, необходимите данни са се набирали чрез анкета, проведена в периода 1-30 ноември, 1977г. С тези данни е съставен личният регистрационен картон на молителката, в който за месторождение е вписано град Разград. Картонът е приложен към писмото.

В проведеното съдебно заседание е разпитан Николай Симеонов – брат на молителката, който потвърждава твърдението й, че е родена в Румъния, след което семейството се преселило в България. Впоследствие ходили до с.Меджидия да си извадят документи, но не успели, защото имало пожар и всички документи са изгорели.

Молителката е направила искане за изменение на предявения иск, като същият се счита предявен за съставяне на акт за раждане, в който да се запише, че е родена в Румъния и актът да бъде издаден от Община Разград.

Съдът не е постановил изрично определение за изменение на молбата, но с решението си е разгледал искането именно по реда на чл.38 ал.4 ЗГР и чл.542 ГПК.   

При така установената фактическа обстановка, съдът направи следните правни изводи: въззивната жалба е основателна. Съгласно чл.540 ГПК, за охранителните производства освен общите правила на този кодекс се прилагат съответно и правилата на исковото производство, с изключение на чл.207-266 и чл.303-388. Правото на страната да измени предявения иск е регламентирано в чл.214 ГПК и следователно тази възможност е изрично изключена в настоящото охранително производство.

На разглеждане подлежи първоначално предявения иск с правно основание чл.73 ЗГР за промяна на данните в съставен акт за раждане в частта му относно мястото на раждане на молителката, като бъде отразено, че е родена в с.Меджидия, общ.Гюргево, Румъния. Установява се от справките в двете общини Разград и Костинброд, че на територията на страната няма съставен акт за раждане на С.Л.Т.. При това положение молбата за промяна в данните за нейното гражданско състояние в несъставен акт за раждане не намира правно основание. Обжалваното решение следва да бъде отменено и молбата следва да бъде отхвърлена.

Посочено бе по-горе, че в настоящото охранително производство не е допустимо изменение на първоначално предявената молба. Разглеждането от първостепенния съд на искането за съставяне на акт за раждане на основание чл.38 ал.4 ЗГР и чл.542 ГПК е било незаконосъобразно, в противоречие на процесуалните правила. Въпреки това и предвид важността на този въпрос за молителката с оглед интереса й да уреди въпросите, свързани с нейната гражданска регистрация, съдът дължи следните разяснения: актът за раждане на български гражданин, роден в чужбина, се съставя в общината по постоянния адрес на майката в случай, че и двамата родители са български граждани или по постоянния адрес на единия родител, в случай че другият родител не е български гражданин.
Чуждестранният акт за раждане се представя в оригинал, оформен съгласно изискванията на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, като се съобрази и обстоятелството дали държавата, от която произхожда този документ, е страна по Хагската конвенция от 1961 относно легализацията на чуждестранни публични актове или е страна по договори за правна помощ с Република България. Горните изводи следват от разпоредбите на чл.37 и чл.72 ЗГР, както и от чл.4, чл.7 ал.2 т.3 и т.4 и чл.12 от Наредба №РД-02-20-9 от 21 май 2012 г. за функциониране на Единната система за гражданска регистрация.

Това означава, че за да бъде издаден на молителката акт за раждане от българска община, същата трябва да се е снабдила с такъв акт, издаден от съответния чуждестранен местен орган, какъвто в случая очевидно няма. По твърдения на молителката, същата е получила сведение от кметството в с.Меджидия, че регистрите за ражданията през 1944г. са изгорели. В този случай приложение ще намери чл.548 ГПК, който предвижда, че когато фактите по чл.542 са настъпили в чужбина, тяхното установяване може да се иска по реда на тази глава само ако бъде доказано, че молителят не може да се снабди с необходимия му документ или със заместващото го удостоверяване от органите на държавата, на чиято територия е настъпил фактът. Доказването на тази пречка става с документи, издадени от компетентните органи на чуждата държава, или с удостоверение на Министерството на външните работи, че органите на чуждата държава са отказали да разгледат молбата на заинтересованото лице или че няма възможност да се отправи такова искане.

Молителката не се е снабдила с подобни документи, поради което няма възможност съставянето на акт за раждане да бъде постановено по съдебен ред, съгл. чл.548 ГПК. Същата следва да проведе процедура пред компетентния румънски орган, който да удостовери писмено, че не може да я снабди с необходимия й акт за раждане или със заместващото го удостоверяване. Алтернативно може да проведе процедура и пред МВнР за писмено удостоверяване на обстоятелството, че румънските органи са отказали да разгледат молбата й или че няма възможност да се отправи такова искане. Едва след снабдяването с такива документи молителката може да внесе искане за съставяне на акт за раждане по съдебен ред.

Предвид изложеното, съдът

 

 

Р Е Ш И :

 

Отменя решение № 259/20.06.2019г., постановено по гр.д. №1815/2018г. по описа на РС Разград, като вместо него постановява:

Отхвърля молбата на С.Л.Т. за признаване за установено, че е родена на ***г***, Румъния, и за постановяване на  съставянето на акт за раждане от Община Разград с отбелязването му в регистрите на населението.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           

 

 

 

          ЧЛЕНОВЕ: 1.                           

 

 

 

                              2.