ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                             № ............ / 12.03.2019г., гр.Разград

 

Окръжен съд Разград

На дванадесети март, две хиляди и деветнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                                                                       СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

 

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Гражданско дело № 105 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

По подадената от К.И.Б. искова молба е постъпил писмен отговор от ответника С.П.Ц., подаден чрез пълномощник. Във връзка с даденото от съда указание за представяне на пълномощно от ответника в полза на адвокат Е.Димов, такова е постъпило по делото и съгласно чл.101 ал.2 ГПК следва да се приеме, че писменият отговор е подаден надлежно в срок и от упълномощено лице.

В същия ответникът е направил възражение за местна неподсъдност на правния спор пред Окръжен съд Разград, посочвайки, че постоянният му адрес е в гр.София. Представя препис на лична карта, от който се установява горният факт. Личната карта е издадена през 2012г., т.е. това обстоятелство е съществуващо към момента на подаване на исковата молба. Отделно от това, по делото е приложена справка от НБД“Население“, от която също се установява, че постоянният адрес на ответника е в гр.София.

Съгласно  чл.105 ГПК, искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес на ответника. При изрично направено възражение от ответника за местна неподсъдност на предявените искове в срока по чл.119 ал.3 ГПК, производството пред ОС Разград следва да бъде прекратено. Делото следва да се изпрати на Софийски градски съд.

Водим от горното, съдът

 

                                         ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 105 / 2018г. по описа на Окръжен съд Разград поради неподсъдност на повдигнатия правен спор пред този съд.

ИЗПРАЩА делото по правилата на местната подсъдност на Софийски градски съд.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                       СЪДИЯ: