ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ ………./ 11.02.2019г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На единадесети февруари, две хиляди и деветнадесета година

В закрито заседание в следния състав:

СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. № 273 по описа на съда за 2018г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Ищците П.К.С. и В.К.С., последната действаща лично и със съгласието на своите родители К.Т. и Д.И., са подали молба за отказ от предявените искове поради сключване на извънсъдебна спогодба с ответника. При това положение съдебното производство следва да бъде прекратено на основание чл.233 ГПК.

По делото е постъпило заключение по назначената комплексна съдебномедицинска и автотехническа експертиза. Всяко от вещите лица е приложило справка-декларация с описание на извършената работа и посочване на възнаграждение и разходи в размер от по 300лв. Първоначално депозитът е определен в размер на 150лв. за всяко вещо лице и такъв е внесен от страните за изготвяне на експертизата. Експертите са изпълнили възложената задача, поради което следва да им бъде изплатено възнаграждение. Размерът обаче следва да е първоначално определеният такъв от по 150лв., а не 300лв. За да направи този извод, съдът взе предвид, че на същите вещи лица са присъдени възнаграждения от по 300лв. по гр.д. № 274/2018г. по описа на РОС за изготвяне на експертиза, част от въпросите по която покрива напълно поставените в настоящото съдебно производство въпроси. В приложените по гр.д. № 274/2018г. справки-декларации вещите лица са отразили по идентичен начин вида на свършената от тях работа и изразходваното време и разходи, поради което поисканото увеличение на възнаграждението в настоящото производство е необосновано и не се следва. Още повече, че предвид прекратяването на производството отпада необходимостта от явяването им в съдебно заседание.    

            Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

Прекратява съдебното производство по гр.д. № 273 / 2018г. по описа на ОС Разград, поради отказ от предявените искове.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от връчването му на ищците.

            Да се изплати на вещите лица Д.В. и И.Р. възнаграждение за изпълнение на поставените задачи в размер по 150лв. за всеки от тях.

            Да се уведомят страните и вещите лица да не се явяват в насроченото съдебно заседание.

 

СЪДИЯ: