ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                             № ............ / 19.12.2018г., гр.Разград

 

Окръжен съд Разград

На четвърти ноември, две хиляди и петнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                                                                       СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

 

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Гражданско дело № 310 по описа на съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Подадена е искова молба от Д.К.Й. ***, за присъждане на обезщетение в размер на 25 000 лв. за претърпени от ищеца неимуществени вреди за престоя му в следствения арест в гр.Разград в периода 24.01.2017 г. – 19.03.2017г. Ищецът твърди, че през периода на престоя му в ареста е пребивавал в лоши и нечовешки условия, изразяващи се в херметическа изолация без достъп на кислород и пряка слънчева светлина, пространството в килията му е било тясно и несъответстващо на съответните стандарти, тоалетната е била без клекало и с ниска преграда, разделяща я от масата, лишен е бил от извеждане от килията в часовете за свиждане. В обстоятелствената част ищецът излага още доводи за бездействие на затворническата администрация във връзка с необходимостта от оказване на медицинска услуга – операция за отстраняване на импланти, поставени по-рано във връзка с фрактура на долен крайник. Ищецът твърди, че вследствие бездействието на властите една от поставените шини се е разместила и е засегнала нерв, от което търпи болки и страдания.   

Горните обстоятелства сочат на правно основание на исковата молба по чл.3 ЗИНЗС. Съгласно чл.285 ал.2 в.в. с чл.284 ал.1 ЗИНЗС този иск се разглежда от административен съд. Окръжният съд не е компетентен да разгледа предявения иск, поради което производството следва да бъде прекратено, а исковата молба изпратена на Административен съд Разград.

Водим от горното, съдът

 

                                         ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 310 / 2018г. по описа на Окръжен съд Разград поради неподсъдност на повдигнатия правен спор пред този съд.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Административен съд Разград.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца.

 

                                                                       СЪДИЯ: