О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

  Гр.Разград, 01. 02. 2019 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на първи февруари през две хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател: Анелия Йорданова

    Членове:   Ирина Ганева

                     Ангел Ташев

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова в. ч. гр. д.    31 по описа за 2019 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 274, ал. 1 т. 2  и сл. във вр. с чл. 396, ал. 1 от ГПК

            Постъпила е частна жалба от Е.Х.Г. против Определение № 5395/ 20. 12. 2018 г.  по гр. д. № 2391/ 2018 г. по описа на Разградския районен съд, с което е допуснато обезпечение на иска, предявен от П.Д.П. чрез спиране на изпълнението по изп. дело № 218/ 1999 г. по описа на ДСИ при РС Разград до приключване на съдебното производство по делото. Жалбоподателката излага доводи, относно незаконосъобразност на определението.

            Въззиваемият чрез повереника си счита, че определението е правилно и законосъобразно, като моли да бъде потвърдено.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Делото е образувано пред РРС по предявена искова молба от П.Д.П. против жалбоподателката Е.Х.Г., Д.П.Д. и М.П. Хинкова. Ищецът е изложил твърдения, че с решение по гр. д. № 275/ 19. 07. 1999 г. по гр. д. № 100/ 99 г. на РРС е бил осъден да заплаща издръжка на Д.Д., тогава непълнолетен в размер на 39 лв. месечно и на М. Денчева, тогава малолетна в размер на 30 лв. Било образувано изпълнително дело № 218/ 99 г. на СИС при РРС, по което ищецът заплащал доброволно сумите. През 2000 г. ответникът Дечев навършил пълнолетие, а през 2004 г. навършила пълнолетие и ответницата Дечева. Ищецът получил постановление на 10. 05. 2018 г. от ДСИ, че дължи издръжка  за минало време и бил наложен запор на пенсията му. Поискал е да бъде установено, че вземането на ответниците за заплащане на сумата 7 379, 64 лв.  за издръжка за минало време по изп. дело № 218/ 99 г. на ДСИ не съществува, поради изпълнение и погасяване по давност. С обжалваното определение съдът е допуснал поисканото от ищеца обезпечение на иска чрез спиране на изпълнението по изп. дело № 218/99 г.

Въз основа на така изложеното, съдът приема, че жалбата е процесуално недопустима.  Жалбоподателката Е.Х.Г. няма качеството на надлежен ответник по предявения от П.Д.П. иск с правно основание чл. 439 ГПК. В изпълнителното производство Е.Х.Г. не е участвала като страна в личното си качество, а е действала като законен представител на малолетното си дете М. Денчева, докато Д.Д. е извършвал процесуалните действия лично и с нейното съгласие. М. Денчева и Д.Д. понастоящем са пълнолетни, поради което Е.Г. е изгубила качеството си на законен представител на М. Денчева. Предвид изложеното, тъй като Е.Г. не е надлежна страна по иска, не притежава процесуална легитимация да обжалва постановеното от районния съд определение за допускане на обезпечение на предявения иск. Жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото пред въззивната инстанция прекратено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

 

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ Частна жалба от Е.Х.Г. против Определение № 5395/ 20. 12. 2018 г.  по гр. д. № 2391/ 2018 г. по описа на Разградския районен съд, с което е допуснато обезпечение на иска, предявен от П.Д.П. чрез спиране на изпълнението по изп. дело № 218/ 1999 г. по описа на ДСИ при РС Разград до приключване на съдебното производство по делото и прекратява производството по в. ч. гр. д.    31 по описа за 2019 г.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок съобщаването му пред Варненския апелативен съд.

 

 

 

Председател:          

 

 

Членове: 1.

 

 

               2.