ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                / 15.02.2019г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На петнадесети февруари, две хиляди и деветнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

АНГЕЛ ТАШЕВ

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

В.ч.гр.д. № 39 по описа на съда за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.274 ал.1 т.2 в.в. с чл.396 ГПК.

Образувано е по частна жалба на С.С.С., подадена чрез пълномощник, против определение № 260/21.01.2019г. на Районен съд Разград по ч.гр.д. № 121/2019г., с което е оставена без уважение молбата за обезпечение на бъдещ иск срещу С.Ч.И. с правно основание чл.26 ал.2 ЗЗД и в условията на евентуалност иск с правно основание чл.27 в.в. с чл.33 ЗЗД, чрез налагане на възбрана върху недвижим имот самостоятелен обект в сграда – жилище в гр.Разград. В жалбата се поддържат оплаквания, че атакуваното определение е неправилно и необосновано. Жалбоподателят моли въззивния съд да го отмени и вместо него да допусне обезпечение на бъдещите искове.

Съдът, след преценка на обжалваното определение и данните по делото приема следното: районният съд е сезиран от С.С.С. с молба за допускане обезпечение на бъдещ иск срещу С.И.Ч. с правно основание чл.26 ал.2 ЗЗД за прогласяване на нищожност поради липса на основание на договор за покупко-продажба на 1/2ид.ч. от недвижим имот – жилище с адрес гр.Разград, бул.“В.Левски“ № 8, вх.А, ет.5, ап.20 и в условията на евентуалност на иск с правно основание чл.27 в.в. с чл.33 ЗЗД за унищожаването на горния договор поради сключването му при крайна нужда и явно неизгодни условия, чрез налагане на възбрана върху същия недвижим имот.

Районният съд е оставил без уважение молбата за допускане на обезпечение на бъдещия иск.  

 Обжалваното определение е недопустимо. Съгласно разпоредбата на чл.390 ал.2 ГПК при искове, при които родовата компетентност се определя от размера на данъчната оценка на недвижим имот, компетентен да се произнесе е окръжният съд по местонахождението на имота, независимо от цената на иска. Районният съд се е произнесъл по същество на молба за обезпечение на бъдещ иск с правно основание чл.26 ал.2 ЗЗД. Съобразно чл.104 т.4  ГПК родовата подсъдност на иск за установяване на нищожност на договор зависи от цената на иска, а според разпоредбата на чл.69 ал.1 т.4 в.в. с т.2 ГПК цената на иск за съществуването на договор с предмет вещни права върху имот се определя въз основа на данъчната оценка на имота. Следователно родовата компетентност за разглеждане на бъдещия иск с правно основание чл.26 ал.2 ЗЗД зависи от размера на данъчната оценка на недвижимия имот, поради което компетентен да се произнесе по молбата за обезпечение на този иск е Окръжен съд Разград, независимо от цената на бъдещия иск. Същият е изводът и за иска за унищожаване на договора, който ще бъде предявен в условията на евентуалност.

Постановявайки определение по същество, районният съд се е произнесъл извън рамките на своята компетентност, поради което обжалваното определение е недопустимо и подлежи на обезсилване, след което следва да бъде образувано първоинстанционно производство пред Окръжен съд Разград, в рамките на което компетентният съд да се произнесе по молбата за допускане на обезпечение.

Водим от горното, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

Обезсилва  определение № 260/21.01.2019г. по ч.гр.д. № 121/2019г. на Районен съд Разград поради постановяването му от некомпетентен съд и прекратява производството по ч.в.гр.д. № 39/2019г. по описа на ОС Разград.

Делото да се докладва за образуване на първоинстанционно производство пред ОС Разград като компетентен първоинстанционен съд по молбата за обезпечение на бъдещ иск и определяне на докладчик.

Определението не подлежи на обжалване по арг. от противното на чл.396 ал.2 изр.3 ГПК.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.                           

 

 

      2.