О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


13.ІІ.2018г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2018

 
                                                 съд                                                                                   

     13.ІІ.

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

   РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  АТАНАС ХРИСТОВ

АНГЕЛ ТАШЕВ

 
                                                                             ЧЛЕНОВЕ:

 

  Като разгледа докладваното от съдия Йончева

ч.  в.гр.  

 
   

2019

 

    №47

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

            Производството по делото е по реда чл. 274, ал. 1, т. 2 във вр. с чл.407, ал.1  ГПК.

           Образувано е по повод   частна въззивна жалба с вх. № 721/22.І.2019г., подадена от Г.М.Г. чрез процесуално представляващият я по пълномощие –адв.Велев срещу Разпореждане №122/10.І.2019 по гр.д.№1/2010 на РРС, с което й е отказано издаване на изп. лист въз основа на влязло в сила решение за извършване на делба чрез изнасяне на допуснат до такава недвижими имот на публична продан.

             В частната въззивна  жалба се излагат доводи за неправилност и незаконосъобразност на обжалваното разпореждане. Иска се неговата отмяна и уважаване на молбата за издаване на изп. лист.

 Като подадена в срок, от надлежна страна и срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт, жалбата е допустима.

  Разгледана по същество е  основателна.  

 Първоинстанционният съд е оставил без уважение искането на Г.М.Г.  за издаване на изпълнителен лист, тъй като такъв вече е бил издаден на 25.ІІ.2011г. в полза на съделителя И.М.М.. За което, върху влязлото в сила на 24.ІІ.2011г. Решение №46/3.ІІ.2011г. по грд №1/2010 на РРС е направено изрично отбелязване.   Решението , въз основа на което е издаден изпълнителния лист е постановено в производство по извършване на делба чрез изнасяне на допуснатия до такава недвижим имот на публична продан.

Първоинстанционният съд е мотивирал отказа си с изведени от разпоредбата на чл.408 ГПК аргументи  - че изпълнителният лист се издава в един единствен екземпляр и обуславя развитието на едно единствено изпълнително производство, определяйки неговия предмет - съдържание на изпълняемото право.  При постановяване на отказа си, първоинстанционният съд не е съобразил, че решението, чието изпълнение се иска, е постановено в делбено производство, което е нормативно регламентирано като особено исково  производство за прекратяване на съществуваща съсобственост чрез предвидените в   глава ХХIХ ГПК способи. Постановеното във втората фаза на делбата решение, чрез което делбен имот /или имоти/ се изнася на публична продан, се ползва със сила на присъдено нещо относно начина за прекратяване съсобствеността върху тези имоти.

 Съгласно чл. 34, ал. 1 ЗС правото да иска делба принадлежи на всеки съсобственик, от което следва, че всеки съделител може да упражни и правото да иска публична продан, а съответно да иска и да му се издаде изпълнителен лист въз основа на влязлото в сила решение. В тази хипотеза съдът не може да откаже издаването на изпълнителен лист с аргумент, че такъв вече е издаден на друг съделител. Тъй като всеки съделител може да упражни правото си да иска публична продан въз основа на влязлото в сила решение, то е възможно да се провеждат няколко отделни производства по публична продан за един и същи имот, като съсобствеността ще бъде прекратена по това от тях, което приключи първо с влязло в сила постановление по чл. 496 ГПК, а правата на третите лица са защитени от регистрирането на протокола по чл. 487, ал. 3 ГПК.

     В този смисъл се следва съобразяване и на последователно проведената по реда на чл.280, ал.1, т.3 ГПК практика на ВКС(вж.Опр.№586/23.Х.2012 по чгрд №465/202 на ВКС, ІІ г.о.; Опр.№238/30.V.2009 по чгрд №133/2009 на ВКС, ІІ г.о. и др.)

                  По така изложените мотиви, обжалваното  разпореждане следва да бъде отменено като неправилно и в полза на молителката да се издаде изп. лист.  Доколкото производството е едностранно, то не се следва присъждане на претендирани за същото разноски.

 Водим от горното, РОС

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

            ОТМЕНЯ като неправилно и незаконосъобразно Разпореждане №122/10.І.2019 по гр.д.№1/2010 на РРС, с което   е оставено  без уважение искането на Г.М.Г.  издаване на изпълнителен лист на осн. вл. в сила на 24.ІІ.2011г. Решение №46/3.ІІ.2011г. по грд №1/2010 на РРС  за извършване на делба на  недвижим имот, чрез изнасянето  му на публична продан  и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

  ДА СЕ ИЗДАДЕ изпълнителен лист на Г.М.Г., ЕГН***********, от с.Дряновец, Разградска обл., ул.“Кирил и Методий“№15 и съдебен адрес ***-адв.Владислав Велев,     по влязлото в сила на 24.ІІ.2011г. Решение №46/3.ІІ.2011г. по грд №1/2010 на РРС,   за изнасяне на делбения имот на публична продан.

Оставя без уважение искането на Г.М.Г., ЕГН***********, от с.Дряновец, Разградска обл., ул.“Кирил и Методий“№15 и съдебен адрес ***-адв.Владислав Велев за присъждане на сторени в производството разноски.

Връща делото на Разградскии районен съд за изготвяне на изпълнителния лист.

          Определението е окончателно.

 

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                     ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.