О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

  Гр.Разград, 20. 02. 2019 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесети февруари през две хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател: Анелия Йорданова

    Членове:   Ирина Ганева

                     Ангел Ташев

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова в. ч. гр. д.    49 по описа за 2019 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 274, ал. 1 т. 2  и сл. във вр. с чл. 396, ал. 1 от ГПК

            Постъпила е частна жалба от ДП „КАБИЮК“ гр. Шумен чрез пълномощник против Определение № 151/ 14. 01. 2019 г.  по ч. гр. д. № 63/ 2019 г. по описа на Разградския районен съд, с което е допуснато обезпечение на бъдещи искове, които ще бъдат предявени от „Фарматийм БГ“ ЕООД гр. Разград с правно основание чл. 79 от ЗЗД за заплащане на сумата 11 776, 44 лв. и чл. 86 от ЗЗД за сумата 1 168, 03 лв. в едномесечен срок чрез налагане на запор върху банкови сметки на ответника в „Търговска банка Д“ АД до размера на 12 944, 47 лв. Жалбоподателят излага доводи, относно незаконосъобразност на определението.

            Въззиваемият не е подал писмен отговор на частната жалба.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Делото е образувано пред РРС по предявена молба от „Фарматийм БГ“ ЕООД гр. Разград за допускане на обезпечение на бъдещи исове срещу ДП „КАБИЮК“ гр. Шумен чрез налагане на запор върху банкови сметки на ответника в „Търговска банка Д“ АД до размера на вземането му 12 944, 47 лв.  Молителят твърди, че вземането му произтича от доставени, но незаплатени стоки през 2017  и 2018 г. , за което е приложил фактури, в изпълнение на сключен между страните на 01. 03. 2017 г. договор за доставка на медикаменти и консумативи за ветеринарно обслужване. С обжалваното определение районният съд е приел, че е налице интерес от обезпечението за молителя и е уважил молбата, налагайки запор на банкови сметки на ответника до размера на твърдяното вземане. Жалбоподателят излага довод, че е със статут на държавно предприятие по смисъла на чл. 62, ал. 3 от ТЗ и предвид специфичния му предмет на дейност, на осн. § 54, ал. 3 и ал. 4 от Закона за животновъдството, имуществото му не може да бъде обект на принудително изпълнение.

Въз основа на така изложеното, съдът приема, че жалбата е процесуално допустима, а по същество е основателна.  

Видно от приложената справка от търговския регистър, жалбоподателят е със статут на държавно предприятие по чл. 62, ал. 3 от ТЗ във вр. с § 54, ал. 1 от Закона за животновъдството. Според § 54, ал. 3 от с. закон, имуществото му не може да бъде обект на принудително изпълнение. Според разпоредбата на чл. 393, ал. 2 от ГПК, не се допуска обезпечение на иск за парично вземане чрез налагане на запор върху вземания, върху които не се допуска принудително изпълнение. Предвид изложеното, запора върху банкови сметки на жалбоподателя е наложен незаконосъобразно с обжалваното определение. Същото следва да бъде отменено, като бъде постановено друго, с което молбата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обезпечителната заповед да бъде обезсилена.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

 

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

 

ОТМЕНЯ Определение151/ 14. 01. 2019 г.  по ч. гр. д. № 63/ 2019 г. по описа на Разградския районен съд и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТХВЪРЛЯ  молбата на Фарматийм БГ“ ЕООД гр. Разград за обезпечение на бъдещи искове, които ще бъдат предявени срещу ДП „КАБИЮК“ гр. Шумен с правно основание чл. 79 от ЗЗД за заплащане на сумата 11 776, 44 лв. и чл. 86 от ЗЗД за сумата 1 168, 03 лв., представляващи цената на доставени и незаплатени стоки от ДП „КАБИЮК“ гр. Шумен по сключен между тях на 01. 03. 2017 г. Договор за доставка на медикаменти и консумативи за ветеринарно обслужване и обезщетение за забава.

ОБЕЗСИЛВА издадената обезпечителна заповед.

Определението не подлежи на касационно обжалване.

 

 

 

Председател:          

 

 

Членове: 1.

 

 

               2.