О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е :

 

13.ІІІ.2019

 

Разград

 
 


 

 
Номер                                          Година                                             Град                                           

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен

 

13.ІІІ.

 

2019

 
                                                 съд                                                                                

На                                                                                                    Година

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В закрито заседание в   състав:

  АТАНАС ХРИСТОВ

 АНГЕЛ ТАШЕВ

 
                                                                                                   Председател

                                                                                        Членове:

                                                   

  

2019

 

 ч. в.гр.

 
като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

      79

 
                                 дело номер                        по описа на РОС за                               година

съобрази следното:

               Производство по реда на чл.274, ал.1, т.2 във вр. с чл.220   ГПК.

                 Образувано е по частна жалба на „АЗА – ГР“ЕООД,ЕИК204669672, гр.Кубрат, подадена чрез процесуално представляващата го по пълномощие –адв.Занкова против  Определение №480/4.ІІ.2019г. по грд №1392/2018 на РРС, с което е оставено без уважение искането на жалбоподателя за привличането на Община Кубрат като трето, подпомагащо го в производството лице. Като обстоятелство, обосноваващо интереса му от привличането на Община Кубрат като подпомагаща го в производството страна,  жалбоподателят  сочи   качеството й на собственик на имота, във връзка с който между него и ищцовото  дружество са бил установени  наеми правоотношения. Счита, че решението, дължимо се  по същество на предявените срещу него искове по чл.232, ал.2 и чл.86 ЗЗД ,би засегнало имуществото  и бюджета на Община Кубрат. В тази връзка излага аргументи за наличие на интерес от благоприятното развитие на воденото срещу него съдопроизводство.  

               Моли за отмяна на определението в тази му част като незаконосъобразно и за връщане на делото на РРС с указания за конституирането на Община Кубрат като  трета, подпомагащо го в производството страна.

              С депозиран в срок отговор, чрез процесуалния си представител по пълномощие –адв.Найденова ,    СЛРД-ЛРСД „Сокол“, ЕИК 116516197, гр. Кубрат  оспорва основателността на частната жалба и   като  сочи, че по делото не е налице правен интерес за привличане  на Община Кубрат като трето лице помагач в процеса, моли за оставянето й без уважение. Твърди се, че защитимия с исковете срещу жалбоподателя интерес е основан на  установените между тях облигационни правоотношения , за които въпросът относно собствеността на процесния имот е ирелевантен.

                 Като подадена в срок, от легитимиращо интерес от обжалването лице и срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт, жалбата е допустима.

                Разгледана по същество е неоснователна.

                 Гр.д.№1392/2018 е образувано на производство пред РРС по искове, предявени от СЛРД-ЛРСД „Сокол“, ЕИК 116516197, гр. Кубрат срещу „АЗА – ГР“ЕООД,ЕИК204669672, гр.Кубрат в условия на обективно кумулативно съединяване, съответно на осн.чл.233 ЗЗД- за връщане на недвижим имот-търговски обект, като последица от прекратяване на установените по отношение на същия наемни правоотношения; на осн.чл.232ЗЗД- за заллащане на дължима за определен период наемна цена и на осн.чл.86 ЗЗД—предявено в обезщетение вземане  за забава на дължимото  по наемния договор изпълнение.

                       В хода на развилата се по реда на чл.129 ГПК процедура по отстраняване на констатирана  от РРС нередовност на исковата му  молба, ищецът е волеизявил оттегляне на исковата си претенция по чл.233 ЗЗД. Искането  за оттеглянето на този иск е   сторено преди първо по делото с.з., поради което не е било необходимо съгласието на ответната страна.

          С  влязло в сила на 11.Х.2018г. Определение №3880/26.ІХ.2018г., на осн.чл.232 ГПК РРС е постановил прекратяване на производството по грд №1392/2018г. в тази му част поради оттеглянето на предявения на осн. чл.233 ЗЗД иск. След което е пристъпено към дължимата се на страните размяна на книжа по чл.131 ГПК.

                В предоставеният му за това срок, ответникът „АЗА – ГР“ЕООД,ЕИК204669672, гр.Кубрат е депозирал отговор, с който е оспорил предявените срещу него искове и  на осн.чл.219 ГЩПК е поискал конституирането на Община Кубрат като трето, подпомагащо го в производството лице, обосновавайки интереса си от привличането й  с факта, че Община Кубрат е собственик на търговския обект, който му е бил предоставен за ползване  по сключения с ищеца наемен договор.  

Молбата по чл.219ГПК е подадена в срок и правилно първоинстанционният съд е приел същата за допустима. Обосновано от доказателствата и заявения с исковете материален интерес, правилно и законосъобразно първоинстанционният съд е оставил молбата без уважение.

 За да се допусне привличането на трето/и лице/а като помагач/и, е абсолютно необходимо да е налице правен интерес от привличането за третото лице-помагач от постановяване на благоприятно решение по спора за съответната главна страна.  Т.е.,  когато съдебното решение по някакъв начин може да се отрази на правното положение на третото лице/чл. 218 ГПК/. Такива са случаите: 1.Когато по изключение силата на съдебното решение се разпростира и спрямо третото лице; 2. Когато неблагоприятното решение спрямо подпомаганата страна може да послужи като повод тя да предяви иск срещу третото лице; 3. Когато е налице опасност от затрудняване или усложняване защитата на третото лице при неблагоприятно решение спрямо подпомаганата страна. В конкретния казус за поисканата до привличането й като трето лице Община Кубрат  не е налице нито една от тези предпоставки.  Висящи на производство пред РРС са искове, изходът от които касае единствено  страните по прекратеното наемно правоотношение, към което по тяхна воля, както и по см. на ЗЗД собственикът на отдадения под наем търговски обект няма касателство. Постановеното по тези искове съдебно решение    няма да разпростре силата си спрямо посочената   за привличане като трето лице- Община Кубрат.   Дори решението да е неблагоприятно за жалбоподателя, страна, т.. ако предявените срещу него искове бъдат уважени,  то  това няма да доведе до предявяване на иск от подпомаганата страна спрямо Общината като  трето, подпомагащо я лице.   

 Между жалбоподателя, като страна по установеното с ищеца наемно правоотношение, последиците от които са въведени в предмет на висящото пред РРС исково производство и Община Кубрат, сочена като собственик на отдадения под наем търговски обект,   НЯМА  НИКАКВА МАТЕРИАЛНОПРАВНА ВРЪЗКА със спорното правоотношение по делото.  Което сочи  липсата на  правен интерес от привличането на Община Кубрат  на страната на ответника.

                Водим от горното, Съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

          

             Оставя без уважение ЖАЛБАТА  на „АЗА – ГР“ЕООД,ЕИК204669672, гр.Кубрат, подадена чрез процесуално представляващата го по пълномощие –адв.Занкова против  Определение №480/4.ІІ.2019г. по грд №1392/2018 на РРС, с което е оставено без уважение искането на жалбоподателя за привличането на Община Кубрат като трето лице, подпомагащо го в образувано срещу него производство по чл.232 и чл.86 ЗЗД.

              Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ:1.                              2.