ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ ………./ 22.03.2019г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На двадесет и втори март, две хиляди и деветнадесета година

В закрито заседание в следния състав:

СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Ч.гр.д. № 87 по описа на съда за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл.617 ГПК и е образувано по искане на Районен съд Бремен за събиране на доказателства – изслушване (разпит) на ответника Р.М.Д. в производство по прекратяване на граждански брак с развод.

Съдът констатира, че посоченият адрес за призоваване на лицето е в гр.Разград. По аргумент от разпоредбата на чл.617 ал.1 ГПК, компетентен да събере исканото доказателство е Районен съд Разград.

Не се съдържа заявка за непосредственото събиране на доказателството по смисъла на чл.614 в.в. с чл.616 ГПК (изпратен е формуляр А, а не формуляр И по реда на чл.17 §1 от Регламент № 1206/2001г), поради което не е необходимо разрешение по чл.617 ал.2 ГПК от страна на съответния окръжен съд.

Производството пред ОС Разград следва да бъде прекратено, а делото – изпратено по подсъдност на РС Разград.

На основание чл.7 ал.2 от Регламент (ЕО) № 1206/2001 на съвета от 28 май 2001 година относно сътрудничеството между съдилища на държавите-членки при събирането на доказателства по граждански или търговски дела, следва да се информира молещият съд за извършеното препращане на делото по подсъдност.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява производството по ч.гр.д. № 87/2019 г. на Окръжен съд Разград.

Изпраща делото по подсъдност на Районен съд Разград.

Да се уведоми молещият съд по реда на чл.7 ал.2 от Регламент (ЕО) № 1206/2001 на съвета от 28 май 2001 година относно сътрудничеството между съдилища на държавите-членки при събирането на доказателства по граждански или търговски дела, чрез изпращане на формуляр А, който да бъде попълнен в частта относно нотифициране на препращане на искането.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

                                                                       СЪДИЯ: