О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                       Гр.Разград, 02. 04. 2019 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на втори април през две  хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:   Ирина Ганева 

                     Ангел Ташев

                     

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.  89 по описа за 2019 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274, ал. 1, т. 1 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от С.Л.Т. чрез пълномощник против Определение № 119 от 10. 01. 2019  г. по гр. д. № 1815/ 18 г. по описа на Разградския районен съд, с което е прекратено производството по делото, поради недопустимост на иска. Жалбоподателят твърди, че определението е незаконосъобразно. Моли обжалваното от него определение да бъде отменено.

Не е постъпил писмен отговор на частната жалба от ответника по молбата

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, против акт, подлежащ на съдебен контрол.

            Производството по делото е образувано пред РС Разград по депозирана искова молба от С.Л.Т. чрез пълномощник. В обстоятелствената част е изложено, че в акта за раждане, издаден от Община Разград е вписано, че молителката Т. е родена на *** г. в гр. Разград. Това обстоятелство не отговаряло на истината, тъй като била родена в с. Меджидия, общ. Гюргево, Румъния на същата дата, където пребивавали родителите й по време на раждането. Факта на раждане бил записан в селското кметство. Впоследствие родителите й се установили да живеят в гр. Разград. В началото на 50-те години на 20-и век, по време на пожар в кметството, изгорели регистри за родените лица през 1944 г. Твърди, че е станала грешка при съставяне на акта й за раждане, като е записано, че е родена в гр. Разград и моли да бъде признато за установено, че е родена на *** ***, Румъния, като този факт бъде нанесен в акта й за раждане.

            Община Разград е подала писмено становище, в което заявява следното:  При извършената проверка в Община Разград на регистрите за раждане от 1944 г. до 1954 г. не е открит съставен акт за раждане на С.Л.Т.. В семейните регистри на гр. Разград, квартал 9-ти септември, на стр. 847 е записано семейството й-имената на родителите й и децата им, измежду които е и молителката, като е посочено, че е родена на *** г. в Румъния. В електронния личен регистрационен картон на молителката в НБД „Население“ липсва посочен акт за раждане. Твърди се, че молителката никога не е имала адресна регистрация на територията на Община Разград, а данните, които се отнасят до гражданското състояние, се съхраняват на хартиен носител в населеното място по адресната регистрация. С Определение № 4596/ 01. 11. 2018 г. съдът е оставил без движение исковата молба и е дал на молителката 2-седмичен срок да представи заверено копие от акт за раждане или издадено въз основа на такъв удостоверение за раждане, предвид преценката кои са заинтересованите лица по смисъла на чл. 544, ал. 2 ГПК, които съдът следва да конституира като ответници. С Молба от 27. 12. 18 г. пълномощникът на молителката е уведомил съда, че не може да се снабди с акт или удостоверение за раждане на  С.Л.Т., тъй като след проверка установил, че в Община Разград няма съставен акт за раждане. С обжалваното определение съдът е прекратил производството по делото, предвид установеното, че на територията на Община Разград няма съставен акт за раждане на молителката и че Община Разград не е заинтересована страна по смисъла на чл. 544, ал. 2 ГПК да отговаря по предявения иск.

Въз основа на тази фактическа обстановка, въззивната инстанция в настоящия състав приема следното: Частната жалба е основателна. Производството е охранително. Според чл. 539, ал. 1, т. 1 и т. 2 ГПК, охранителното производство се прекратява само в случаите, когато бъде оттеглена молбата за издаване на акта или молителят не бъде намерен на посочения от него адрес. В случая районният съд е прекратил производството, поради липса на процесуална легитимация на Община Разград и на това основание производството не може да бъде прекратено, а следва съдът да се произнесе по същество с решение, поради което определението е незаконосъобразно.

Следва да се отбележи, че противно на вмененото му по смисъла на чл. 533 ГПК служебно начало, първоинстанционният съд не е проявил нужната активност да изясни спора от фактическа страна по начин, съответстващ на интересите на молителката. От писменото становище на Община Разград, приложените към него копия от електронния личен регистрационен картон на молителката в НБД „Население“ , извлечение от семейните регистри на гр. Разград, квартал 9-ти септември, на стр. 847 се установява, че в Община Разград не е съставян акт за раждане на молителката. Твърди се, че никога не е имала адресна регистрация на територията на Община Разград, а данните, които се отнасят до гражданското състояние, се съхраняват на хартиен носител в населеното място по адресната регистрация. По силата на чл. 533 ГПК съдът служебно събира доказателства и може да взема предвид и факти, непосочени от молителя. С оглед на това, съдът може да извърши служебно справка дали има данни за съставян акт за раждане на молителката в общината по населеното място, в което е адресната й регистрация, да извърши справка на какво основание в електронния регистър на НБД „Население“ е вписано месторождението  й в гр. Разград.

По изложените съображения, обжалваното определение следва да бъде отменено и делото да бъде върнато на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

           

ОТМЕНЯ Определение № 119 от 10. 01. 2019  г. по гр. д. № 1815/ 18 г. по описа на Разградския районен съд, с което е прекратено производството по делото, поради недопустимост на иска и ВРЪЩА делото на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия .

            Определението не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:   

 

 

      Членове: 1.              

 

 

                      2.