ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                               №………. / 25.03.2019г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На двадесет и пети март, две хиляди и деветнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

АНГЕЛ ТАШЕВ

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

Ч.в.гр.д. № 91 по описа на съда за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274 ал.1 т.2 в.в. с чл.66 ал.2 ГПК.

            Подадена е частна жалба от Г.И.Г. чрез пълномощник адв.К.Д., против протоколно определение от 7.03.2019г. по гр.д. № 202/2017г. на РС Разград. Жалбоподателят твърди, че с постановения съдебен акт се прегражда развитието на неговия иск с правно основание чл.346 ГПК. Навежда доводи за неправилност на действията на районния съд, изразяващи се в несъобразяване с молбата на адвоката за отлагане на първото съдебно заседание във втората фаза на делбеното производство поради служебен ангажимент. Адвокатът е представил иск по сметки в следващото съдебно заседание и е поискал възстановяване на срока за предявяването му, но съдът е оставил без уважение това искане. При така изведените твърдения и оплаквания въззивният съд приема, че е сезиран с жалба против определението на районния съд от 7.03.2019г., с което е оставено без уважение искането на Г.И.Г. за възстановяване на срока за предявяване на иск по сметки.  

Окръжният съд съобрази следното: С разпореждане № 5259/11.12.2019г. районният съд е насрочил първо заседание по извършване на делбата за 1.02.2019г. Призовката до съделителя Г.Г. е връчена на неговия адвокат К.Д. на 19.12.2018г. На 10.01.2019г. същата е депозирала молба до съда за отлагане на съдебното заседание поради неин ангажимент като процесуален представител по наказателно дело в ОС Варна. Съдът е изискал доказателства за твърдяната ангажираност и с молба от 11.01.2019г. адвокатът е представил призовка, съставена на 21.12.2019г., за явяване по НОХД № 1042/2018г. по описа на ОС Варна и отново е направил искане за отлагане на заседанието. Съдът е изискал копие от обратната страна на призовката, удостоверяваща датата на получаването й, предвид обстоятелството, че адв.Джамбазова е получила призовката за заседанието по делбеното производство преди датата на съставяне на призовката по наказателното дело. С нова молба от 17.01.2019г. адвокатът е уведомил съда, че наказателните дела с непълнолетни лица се водят с предимство и отново е направила искане за отлагане на заседанието по извършване на делбата. Със съобщение, връчено на адв.Джамбазова на 24.01.2019г., съдът е уведомил страната, че в съдебно заседание ще съобрази разпоредбата на чл.142 ал.2 ГПК.

В проведеното на 1.02.2019г. съдебно заседание ищецът не се е явил, не се е явил и процесуалният му представител. Съдът е дал ход, след като е докладвал всички изброени по-горе молби от адв.Джамбазова с приложени документи, взел е предвид, че призовката до адвоката е връчена на 19.12.2018г. и че до 1.02.2019г. страната е имала време да организира защитата си. В допълнение съдът е отчел и обстоятелството, че за отлагане на съдебното заседание съгл. чл.142 ал.2 ГПК, следва да са налице уважителни причини за неявяване както на адвоката, така и на съделителя, а по отношение на последния такива нито се твърдят, нито се представят доказателства.

Във второто по ред заседание, проведено на 7.03.2019г., съделителят Г.Г. се е явил, представляван от адв.Джамбазова. Представил е писмена искова молба за осъждане на съделителя И.Г. да му заплати  обезщетение за лишаването му от ползване на недвижим имот – предмет на делбата. Поискал е и възстановяване на срока за предявяване на иска, мотивирайки се с участието на адв.Джамбазова по друго дело на датата, когато е проведено първото съдебно заседание по извършване на делбата.

С обжалваното определение районният съд е оставил без уважение искането за възстановяване на срока за предявяване на иск по чл.346 ГПК, като се е мотивирал, че страната не представя доказателства за особени и непредвидени обстоятелства за пропускането на срока за предявяването му.  

Частната жалба е неоснователна. В съдебната практика ясно и безпротиворечиво се е наложило правилото, че особени непредвидени обстоятелства по смисъла на чл.64 ал. 2 ГПК са тези, които са възникнали внезапно и неочаквано и които обективно са създали пречка за страната да извърши дължимото процесуално действие.

            Страната е узнала за насроченото на 1.02.2019г. първо съдебно заседание по извършване на делбата на 19.12.2018г. Призовката е връчена на посочения от Г.Г. съдебен адрес и връчването е извършено на неговия адвокат по правилата на чл.51 ал.1 ГПК. Последващото узнаване от адвоката на друг неин служебен ангажимент към 10.01.2019г. – датата, на която е депозирано искане за отлагане на съдебното заседание по делбата, не може да бъде прието за непредвидено обстоятелство и не е основание за възстановяване на пропуснатия срок. Моментът на узнаване за насрочено съдебно заседание по друго наказателно дело изключва извод за внезапност и обективна невъзможност за организиране на защитата на Г.Г. в настоящото съдебно производство.

В конкретния случай въпросът дали страната е могла да преодолее горното обстоятелство, свързано с ангажираността на процесуалния представител до датата на насроченото първо заседание по извършване на делбата, следва да намери положителен отговор. При данните по делото, че призовките и съобщенията до жалбоподателя са връчвани на изрично посочения от него съдебен адрес и че ангажиментът на адвоката е бил известен най-малко три седмици преди датата на съдебното заседание по чл.346 ГПК, съдът приема, че жалбоподателят е разполагал с достатъчно време да предприеме необходимите мерки за  организиране на защитата си, включително чрез лично явяване и/или представяне на изготвена предварително писмена искова молба.

След като по делото не се установяват особени непредвидени обстоятелства, препятстващи страната да се яви в заседанието по чл.346 ГПК и да предяви иск по сметки, обжалваното определение се явява правилно и законосъобразно. Частната жалба следва да бъде оставена без уважение.  

Водим от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

Оставя без уважение частната жалба на Г.И.Г. против протоколно определение от 7.03.2019г. по гр.д. № 202/2017г. на РС Разград, с което е постановен отказ от възстановяване на срок за предявяване на иск по  сметки по реда на чл.346 ГПК.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едноседмичен  срок от връчването му на страните.

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:     

             

 

         ЧЛЕНОВЕ:1.  

                    

 

  2.