ОПРЕДЕЛЕНИЕ

      

            / 02.04.2019 г., гр.Разград

           

Окръжен съд Разград

На втори април, две хиляди и деветнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

     ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

       мл. съдия  АНГЕЛ ТАШЕВ

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от младши съдия Ангел Ташев

ВГД № 93 по описа на съда за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

           

С Решение I № 15/08.01.2019 г., постановено по гр.д. № 216/2018 г. по описа на Районен съд Исперих, e допусната съдебна делба между А.М. М., ЕГН ********** с адрес: ***, Г. Е., родена на *** г., гражданка на Р. Турция, двете действащи чрез пълномощник Р.А. М., ЕГН **********, преупълномощен от него адв. Д. В., АК-гр.Разград и преупълномощен от него адв. С.Д. от АК - Разград, съдебен адрес:***, Ф.М.А., ЕГН **********, Б.Ю. М., ЕГН **********, двамата с адрес: ***, Н.Ю.И., ЕГН ********** с адрес: ***, Ю.А.М., ЕГН **********  и С.А. М., ЕГН ********** ***, върху следния недвижим имот, находящ се в землището на с. Йонково, обл. Разград, останал от наследодателя М. А.Ю., починал на 31.07.1999 г., както следва: Нива с площ от 18.999 дка, трета категория, находяща се в местността „Текешки път-ляво”, представляваща имот № 022120 по плана за земеразделяне на с.Йонково, при граници (съседи) на имота: имоти №№ 022119, 022121, 022149, 021034 и 021157 (представена Скица № К02200/20.06.2014г. на ОСЗ-гр.Исперих), ПРИ ПРАВА: по 6/24 ид.части, поотделно за А.М. М. и Г.Е.; по 3/24 ид.части поотделно за Ю.А.М. и С.А. Младенова и по 2/24 ид.част, поотделно за Ф.М.А., Б.Ю. Мехмед  и  Н.Ю.И..

С решението е отхвърлен иска за съдебна делба на нива с площ от 18.999 дка, трета категория, находяща се в местността „Текешки път-ляво”, представляваща имот № 022120 по плана за земеразделяне на с.Йонково, при граници (съседи) на имота: имоти №№ 022119, 022121, 022149, 021034 и 021157, по отношение на ответника А.М.Д., ЕГН ********** с адрес: *** като неоснователен и недоказан.

При извършената служебна проверка и с оглед разпоредбата на чл.263 ГПК и предвид задължението съдът да следи служебно за редовността на действията по размяна на книжа и осигуряване възможност за участие на всички страни в процеса, съдът намира, че производството по настоящото дело следва да се прекрати и делото да се изпрати на Районен съд Исперих.

 Видно от съобщението намиращо се на л.71 от първоинстанционното производство, препис от обжалваното решение е връчено на Ф.М.А., Н.Ю.И. и Б.Ю. М., чрез процесуален представител адвокат Ж. Ч. По делото е приложен договор за правно съдействие и защита №0000822 от 17.10.2016 г., в който е посочено, че адвокат Ж. Ч. е упълномощен по настоящото производство само от Ф.М.А. и Б.Ю. М. По делото липсват други пълномощни или договори за правна помощ, от които може да се направи изводът, че Н.Ю.И. в хода на производството е представляван от адвокат Ж. Ч., поради което настоящият съдебен състав намира, че препис от решението не е връчен на една от страните - Н.Ю.И., като по този начин  страната не е могла да упражни правата си.

На следващо място по делото са приложени съобщения, от които е видно, че препис от въззивната жалба е изпратен само на А.М. М. и Г.Е., чрез процесуалния им представител адвокат С. Д. АК гр. Разград, а такъв не е изпратен на останалите страни – Н.Ю.И., А.М.Д., Ю.А.М. и С.А. М. По делото са приложени съобщения, от който се установява, че на горепосочените страни е връчен отговор на въззивната жалба, но не и самата въззивна жалба, поради което следва да бъде извършена и тази процедура по администрирането на постъпилите книжа.

С оглед гореизложеното съдът намира, че производството по настоящото дело следва да се прекрати и изпрати на Районен съд Исперих за изпращане на препис от  обжалваното решение на Н.Ю.И., който може да депозира въззивна жалба срещу него и след изтичане на срока за това, да проведе напълно процедурата по администриране на постъпилите жалби и книжа, след което делото да бъде върнато на Окръжен съд Разград, за продължаване на съдопроизводствените действия.

Водим от горните съображения, Разградски окръжен съд,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в. гр. д . № 93/2019 г. по описа на Окръжен съд Разград.

ИЗПРАЩА делото на Районен съд Исперих за изпращане на препис от обжалваното решение на Н.Ю.И., ЕГН ********** и за извършване на необходимите действия по администриране на постъпилите жалби и книжа, след което делото да се изпрати в Окръжен съд Разград.

Определението е окончателно.

 

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         

 

                                                                                    ЧЛЕНОВЕ: 1.

                                                                          

 

         2.