О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                       Гр.Разград, 15. 05. 2019 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на петнадесети май през две  хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:   Ирина Ганева 

                     Ангел Ташев

                     

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.  125 по описа за 2019 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274, ал. 1, т. 2във вр. с чл. 407  от ГПК.

Постъпила е частна жалба от Р. К.Д. чрез пълномощник против Разпореждане за издаване на изпълнителен лист по ч. гр. д. № 2306/ 16 г. по описа на Разградския районен съд, с което е издаден изпълнителен лист срещу длъжника да изпълни решение на Общото събрание на етажната собственост на ж. к. „Приста“, взето на 12. 08. 2014 г. като премахне катинара от вратата на общото таванско помещение – умивалник и тоалетна и осигури ползването му от останалите живущи в блока. Жалбоподателят твърди, че разпореждането е частично незаконосъобразно, тъй като с Решение № 180/ 07. 07. 2017 г.  е прието за установено задължението му да предаде общо помещение умивалник, а по отношение на общо помещение тоалетна е налице отхвърлителен диспозитив.

Постъпил е писмен отговор на частната жалба от ответника по частна жалба, като я оспорва като неоснователна.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, против акт, подлежащ на съдебен контрол, а разгледана по същество е неоснователна.

            С влязлото в сила Решение № 108/ 01. 12. 2017 г. по в. гр. д. № 240/ 2017 г. по описа на ОС Разград е потвърдено Решение № 180/ 07. 07. 2017 г. по гр. д. № 54/ 2017 г. по описа на РС Разград в частта, с която е установено задължението на Р. Кирилов Д. да изпълни решение на Общото събрание на етажната собственост на ж. к. „Приста“, взето на 12. 08. 2014 г. като премахне катинара от вратата на общото таванско помещение умивалник, находящо се на таванския етаж и да осигури ползването му от останалите живущи в блока. При условията на чл. 416 ГПК е постановено издаване на изпълнителен лист след влизане в сила на заповедта за изпълнение по ч. гр. д. № 2306/ 16 г. по описа на Разградския районен съд. Законовите предпоставки за издаване на изпълнителен лист са посочени в чл. 404406 ГПК и те са: 1) да е налице подлежащ на принудително изпълнение акт /изпълнително основание/, посочен в чл. 404 ГПК, 2) този акт да е редовен от външна страна, и 3) да удостоверява подлежащо на изпълнение право. В конкретния случай тези предпоставки са налице. Подлежащото на изпълнение право е длъжникът да изпълни решение на Общото събрание на етажната собственост на ж. к. „Приста“, взето на 12. 08. 2014 г. като премахне катинара от вратата на общото таванско помещение умивалник. Посочени са индивидуализиращите признаци на изпълняемото право и е ясно, че обекта е общо таванско санитарно помещение умивалник, с посочването в изпълнителния лист и „тоалетна“ не се променя вземането на заявителя, отнасящо се за същото помещение. Предвид изложеното, частната жалба е неоснователна.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

           

ОСТАВЯ без уважение частна жалба от Р. К.Д. против разпореждане за издаване на изпълнителен лист по ч. гр. д. № 2306/ 16 г. по описа на Разградския районен съд срещу длъжника да изпълни решение на Общото събрание на етажната собственост на ж. к. „Приста“, взето на 12. 08. 2014 г. като премахне катинара от вратата на общото таванско помещение – умивалник и тоалетна и осигури ползването му от останалите живущи в блока .

            Определението не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:   

 

 

      Членове: 1.              

 

 

                      2.