ОПРЕДЕЛЕНИЕ

        № …….. / 9.05.2019г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На девети май, две хиляди и деветнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

АНГЕЛ ТАШЕВ

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

ВГрД № 137 по описа на съда за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е въззивна жалба от М.С.М. и К.С.М., подадена чрез пълномощник, против решение № 33/20.02.2019г., постановено по гр.д. №1745/2018г. по описа на РС Разград, с което са отхвърлени като неоснователни предявените от тях искове против Х.С.Х. и „Беркай 2010“ЕООД. Като излагат доводи за незаконосъобразност на съдебния акт и постановяването му при съществени нарушения на процесуалните правила, свързани с разпределянето на доказателствената тежест в процеса,  жалбоподателите молят въззивния съд да го отмени.

            В пункт ІV на въззивната жалба жалбоподателите са направили възражение във връзка с незачитането от районния съд на направеното от тях възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение на пълномощника на ответника „Беркай 2010“ЕООД.  В тази част въззивната жалба представлява молба по чл.248 ГПК за изменение на присъдените в полза на ответника разноски, по която въззивният съд не е компетентен да се произнесе. Същата е подсъдна на първостепенния съд, постановил решението, чието изменение се иска. Жалбата е изпратена от РС Разград, без да има произнасяне по искането с правно основание чл.248 ГПК.

Ето защо, съдът 

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

Прекратява производството по в.гр.д. № 137/2019г. по описа на ОС Разград;

Връща делото на Районен съд Разград за произнасяне по молбата на М.С.М. и К.С.М. за изменение на решението в частта за присъденото адвокатско възнаграждение в полза на „Беркай 2010“ЕООД“ по реда на чл.248 ГПК. 

След произнасяне делото да се върне на ОС Разград за разглеждане на въззивната жалба.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:         

                  

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.                         

 

 

                                                                              2.