О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                       Гр.Разград, 16. 05. 2019 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на шестнадесети май през две  хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:   Ирина Ганева 

                     Ангел Ташев

                     

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова в. гр. д.  141 по описа за 2019 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274, ал. 1, т. 2 във вр. с чл. 247, ал. 2  от ГПК.

Постъпила е жалба от Енерго-про продажби“ АД гр.Варна чрез пълномощник против Решение № 46/ 27. 02. 2019 г. по ч. гр. д. № 536/ 16 г. по описа на Кубратския районен съд, с което е оставена без уважение молбата за поправка на очевидна фактическа грешка в издаден изпълнителен лист въз основа на заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК. Жалбоподателят твърди, че решението е незаконосъобразно, тъй като обсъждайки фактите по делото, съдът е достигнал до незаконосъобразен правен извод.

Не е депозиран писмен отговор на жалбата от ответника.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, против акт, подлежащ на съдебен контрол, а разгледана по същество е неоснователна.

            Ч. гр. д. № 536/ 16 г. по описа на Кубратския районен съд е било образувано  по подадено от „Енерго-про продажби“ АД Заявление по чл. 410 ГПК срещу „ВиК Меден кладенец“ ЕООД за издаване на заповед за изпълнение за главница в размер на 47 819, 76 лв., относно незаплатена ел. енергия, сумата 274, 12 лв. мораторна лихва за периода от датата след падежа до 15. 11. 2016 г. , както и за законна лихва, считано от датата на подаване на заявлението. Районният съд е издал заповед за изпълнение за претендираните главница и мораторна лихва, но не се е произнесъл, досежно законната лихва от датата на подаване на заявлението по чл. 410 ГПК. Не е подадено възражение от длъжника в  двуседмичния срок по чл. 414 ГПК. Приложена е разписка за получен от заявителя изпълнителен лист на 21. 12. 2016 г.

С Молба от 28. 01. 2019 г. заявителят Енерго-про продажби“ АД е поискал съдът да поправи очевидна фактическа грешка, като посочи датата, от която започва да тече законната лихва върху главницата, тъй като такава не била посочена в заповедта за изпълнение.

С обжалваното решение, което по същество представлява определение, районният съд е приел, че не е налице хипотезата на чл. 247, ал. 1 от ГПК, тъй като е пропуснал да се произнесе по искането на заявителя, досежно присъждане на законна лихва, считано от подаване на заявлението и пропускът не може да се поправи по реда на чл. 247, ал. 1 ГПК, а заявителят е следвало да поиска от съда да се произнесе по цялото искане по реда на чл. 250, ал. 1 от ГПК.

Въз основа на изложеното, въззивната инстанция приема, че жалбата е неоснователна. Явна фактическа грешка е налице, когато има несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на решението, т.е., когато съдът е възпроизвел в диспозитива на решението погрешно волята си. В случая такова несъответствие не е налице.  Искането на молителя не се отнася за несъответствие между формираната воля на съда и нейното външно отразяване в постановения съдебен акт, каквото е изискването, за да бъде допусната поправка на очевидна фактическа грешка по смисъла на чл. 247, ал. 1 ГПК, тъй като районният съд изобщо не се е произнесъл по искането за присъждане на законна лихва. Този пропуск е можело да се отстрани по реда на чл. 250, ал. 1 ГПК в едномесечен срок от влизане в сила на заповедта за изпълнение, който е изтекъл преди подаване на настоящата молба за поправка на ОФГ.  В този смисъл е без значение обстоятелството, на което се позовава жалбоподателят, относно връчване на заповедта за изпълнение. Предвид изложеното, частната жалба е неоснователна.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

           

ОСТАВЯ без уважение частна жалба от Енерго-про продажби“ АД гр.Варна против Решение № 46/ 27. 02. 2019 г. /с характер на определение/ по ч. гр. д. № 536/ 16 г. по описа на Кубратския районен съд, с което е оставена без уважение молбата за поправка на очевидна фактическа грешка в издаден изпълнителен лист въз основа на заповед за изпълнение по чл.410 ГПК.

            Определението не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:   

 

 

      Членове: 1.              

 

 

                      2.