ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                / 16.05.2019г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На шестнадесети май, две хиляди и деветнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

АНГЕЛ ТАШЕВ

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

В.гр.д. № 152 по описа на съда за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274 ал.1 т.2 в.в. с чл.538 ГПК.

Образувано е по частна жалба на Х.О.К., действаща чрез своята майка и законен представител В.Н.К., против решение  № 131/22.04.2019г., представляващо по същество определение, постановено по ч.гр.д. № 258/2019г. по описа на РС Исперих, с което е оставена без разглеждане молбата й за издаване на разрешение малолетното дете да се откаже от наследството, оставено от нейния баща О.К.. В жалбата се поддържат оплаквания за незаконосъобразност на съдебния акт. Жалбоподателят моли въззивния съд да разреши извършване на исканото действие.

Съдът приема следното: производството по молба за издаване на разрешение по реда на чл.130 ал.3 СК е охранително. Районният съд е оставил без разглеждане подадената молба като недопустима. С постановения акт образуваното производство е прекратено (без да е постановен изричен диспозитив в този смисъл), без да има произнасяне по същество. Съгласно разпоредбата на чл.539 ал.1 ГПК, охранителното производство се прекратява в две хипотези: при оттегляне на молбата и при невъзможност молителят да бъде намерен на посочения от него адрес. В настоящия случай не е налице нито една от двете, което налага произнасяне със съдебния акт по същество на предявената молба – същата или следва да бъде оставена без уважение, или да бъдат предприети действия по удовлетворяване на направеното искане.

Като не се е произнесъл по един от горните два начина, районният съд е допуснал нарушение на чл.539 ГПК. Обжалваният съдебен акт следва да бъде отменен и делото върнато на районния съд за произнасяне по същество на молбата от друг съдебен състав.   

Водим от горното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Отменя решение  № 131/22.04.2019г., представляващо по същество определение, постановено по ч.гр.д. № 258/2019г. по описа на РС Исперих;

Връща делото на същия  съд за продължаване на съдопроизводствените действия с произнасяне по същество на депозираната молба от друг съдебен състав.

Определението е окончателно.

 

   

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.                           

 

 

      2.