О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е 

 

№…

 

Разград

 
 


15.V.2019г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                 Град                                           

2019

 
                                                 съд                                                                                  

 15.V.

 
На                                                                                                                                Година

 закрито

 

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ

  АТАНАС ХРИСТОВ

 АНГЕЛ ТАШЕВ

 
                                                                         ЧЛЕНОВЕ:

                                                                              

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  В. гражданско

 
   

2019

 

    №155

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

                    

 

                 Производство по реда на чл. 267    ГПК.

                С Решение №123/1.ІV.2019 по грд №2012 по описа му за 2018г., състав на РРС  уважил частично исковете на Д.Ф.Р., ЕГН********** срещу „АРОН ЛОГИГИСТИК“ООД, ЕИК200813931 като на осн.чл.215 КТ и чл.32 от Н-ба за служебни командировки и специализации в чужбина е осъдил ответното дружество да заплати на ищеца, полагащи му се за времето от 13.ІХ.-15.Х.2016г. дневни командировъчни в размер на 792,11лв. и за периода от 16.Х.-30.ХІ.2016г. дневни команировъчни в размер на 1 847,48лв. Сумите са присъдени ведно със законна лихва, считано от 16.Х.2016 до окончателното им изплащане. С така постановеното решение искът, предявен  от Д.Ф.Р.   срещу „АРОН ЛОГИГИСТИК“ООД,   за дължими му   се на осн.чл.215 КТ команировъчни в размер над 1847,48 до претендираните за времето от 16.Х.-30.ХІ.2016г.  2 429,14лв.,  е отхвърлен като неоснователен и недоказан. Като неоснователен и недоказан е отхвърлен и насрещно предявеният от „АРОН ЛОГИГИСТИК“ООД, ЕИК200813931 срещу Д.Ф.Р., ЕГН********** иск, за дължимо му се на осн.чл.55ЗЗД връщане на недължимо платени 638,25лв. 

                 Недоволно от така постановеното решение, ответното „АРОН ЛОГИГИСТИК“ООД, ЕИК200813931 обжалва същото в осъдителната му частта, както и в частта, с която е отхвърлен  като неоснователен насрещно предявеният иск. Позовавайки се на неправилност,  необоснованост и незаконосъобразност, жалбоподателят  моли за отмяна на решението в обжалваните му части,    за отхвърляне на предявените срещу него искове и  за уважаване на насрещно предявеният от него иск.  Претендира присъждане на доказано сторени за двете инстанции разноски. В нарочен петитум на жалбата си, твърдейки недоказаност на същите, възразява срещу присъдени с обжалваното решение разноски в полза на ищеца.

           В частта си за разноските, решението е с характер на определение, което по аргумент на чл.274 ГПК не подлежи на самостоятелно обжалване, защото то не е нито преграждащо хода на делото, нито е посочено изрично в закон. Съдът приема инкорпорираното в жалбата твърдение, за недоказаност на присъдените с обжалваното решение разноски    като искане за изменение на решението в тази му част  по реда на чл.248 ГПК. Произнасянето по допустимостта и основателността на  това искане е от компетентност на първоинстанционния съд.

               С оглед  изложеното, производството по настоящото дело следва да бъде прекратено,  а делото бъде изпратено по компетентност на надлежния съд за произнасяне по инкорпорираното във въззивната жалба искане  за изменение на постановеното решение в частта му за разноските по реда на чл. 248 ГПК, след което отново да се върне на РОС за произнасяне.

           Водим от горното, РОС

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по вгрд № 155/2019 год. по описа на РОС и

             ВРЪЩА делото    на РС- Разград      за произнасяне по инкорпорираното във въззивната жалба искане  за изменение на постановеното решение в частта му за разноските по реда на чл. 248 ГПК  , след което делото незабавно да се върне на РОС за произнасяне  по жалбата.

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.