О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е 

 

№…

 

Разград

 
 


18. VІІ.2019г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                 Град                                           

2019

 
                                                 съд                                                                                  

18.VІІ.

 
На                                                                                                                                Година

 закрито

 

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ

  АТАНАС ХРИСТОВ

   АНГЕЛ ТАШЕВ

 
                                                                         ЧЛЕНОВЕ:

                                                                              

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  В. гражданско

 
   

2019

 

    №208

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

                     Производство по реда на чл. 267  във вр. с чл.262 ГПК.

                      С Решение №200/17.V.2019г. по гр.д.№7  по описа му за 2019г, състав на РРС е    уважил исковете, предявени по реда и в сроковете на чл.422 във вр. с чл.415 ГПК от „Дениса Експрес“ООД,ЕИК204699396 като  е приел за установено   че ответното „ДАНИ ТРАНС 13“ЕООД,ЕИК20266135 му   дължи   по договор за транспортна услуга вземане в размер на 2 420,00лв. по главница и 112,27лв. в обезщетение за забава в периода от 6.VІ.2018 до 19.ХІ.2019г., за които в развилото се по реда на чл.410ГПК чгрд №2410/2018 на РРС  с е снабдил със Заповед за изпълнение №5094/29.ХІ.2018г.     За разликата до първоначалният им размер, съответно от 2 460,00лв. главница и 122,71лв. мораторна лихва, исковете са отхвърлени като неоснователни и недоказани.

              Недоволно от така постановеното решение, чрез процесуалния си представител по пълномощие – адв. Е. Събева, ответното дружество обжалва постановеното по грд №76/2019 на РРС Решение №200/17.V.2019г. в частта, с която съдът е уважил предявените срещу него  искове, приемайки в мотиви за неоснователно възражението му за прихващане.   Позовавайки се на неправилност, допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, необоснованост и незаконосъобразност,   моли за отмяна на решението    и  за отхвърляне на иска до размера на   въведеното  в срока за отговор,   възражение за прихващане на насрещно дължима му се от ищеца  такса“ферибот“  от 1 193,70лв.  Сезира съда с доказателствено искане за назначаване на СИЕ за установяване и проверка по фактите,   въведени от съда  в спор между страните   за първи път в мотиви на обжалваното решение.

                В законоустановения и предоставен й  за това срок,   насрещната  по жалбата страна оспорва   същата като неоснователна. Моли за потвърждаване на решението   като правилно, обосновано и законосъобразно постановен съдебен акт.

                      Жалбата е формално редовна,   допустимо подадена в срок от легитимираща интерес от обжалването страна. Съответно на волеизявеното в петитум на жалбата, съдът установи, че с подаването й жалбоподателят претендира произнасяне по въведеното в срок за отговор възражение за прихващане .     В   обжалваното решение   не се установи произнасяне на решаващия съд с нарочен  диспозитив по това искане, каквото,  по правилото на чл.294 ГПК е било дължимо.   В този смисъл, съдебният акт е лишен от онази си част, въведена в предмет на жалбата   и по законосъобразността  на която се следва произнасянето на  въззивният съд . В мотиви на решението има формирана воля, която не е обективирана в нарочен диспозитив на същото.

                 Като приема, че с жалбата се инициира произнасяне и по този, релевантен за изхода на спора въпрос,   в този си състав съдът намира, че образуваното му на производство вгрд №208/2019г. следва да се прекрати, а делото върнато на РРС за провеждане на производство по чл.247 ГПК или чл.250ГПК . 

              По изложените съображения и в съответствие с разпоредбата на чл.267 ГПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

     ПРЕКРАТЯВА производството по вгрд №208/2019 по опис на РОС и

      ВРЪЩА делото на РРС  за поправка   на     Решение №200/17. V.2019г.   по  гр. д.№ 7 по описа му за 2019г. с произнасяне в диспозитив по същество на въведеното в срок за отговор възражение за прихващане. 

      Определението не подлежи на обжалване.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.