О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е 

 

№…

 

Разград

 
 


6.VІІІ.2019г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2019

 
                                                 съд                                                                                   

6. VІІІ

 
На                                                                                                                                Година

 закрито

 

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ

 ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

АТАНАС ХРИСТОВ

 

 
                                                                         ЧЛЕНОВЕ:

                                                                              

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

   В. гражданско

 
   

2019

 

    №227

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

                     Производство по реда на чл. 274 във вр. с чл.248 ГПК.

          С Решение №..І/23.V.2019  по грд №1766 по описа му за 2018., по предявените от А.П. срещу Г.П. искове,  РРС е:  възстановил на ищеца А.П.  „запазената му част от наследството“ на починалия на 17.VІІ.2016г.  А. Пашов, негов и на ответника баща и наследодател. Отменил е извършеното приживе от баща им дарение с нот. №158 по нот.д.№788/2005 на нотариус В.Тодорова, рег.№312НК и р-н на действие при РРС; Допуснал е ПИ с идентификатор №27156.501.522 по КККР на с.Езерче,Разградска обл., състоящо се от 1 793кв.м. дв. място  и построена в същото ж. сграда, както и ПИ -нива от 9 230кв.м., находяща се в м.“Руски паметник, ,с .Езерче и съставляваща имот №108009 по плана на земеразделяне на селото в землището на с.Езерче  ДО ДЕЛБА, ПРИ РАВНИ  за страните права;  ОСЪДИЛ  е А.П. да заплати на Г.П. 6 191,00лв. като равностойност на разполагаема част от наследството на общия им наследодател А. Пашов; Отхвърлил е като неоснователни  исковете, предявени от    Г.П.  срещу А.П. за отмяна на дарение по нот.акт №133 по н.д.№604/1975г. на РРС и за допускането на този имот до делба, както и иска за допускане до делба на две ниви в землището на с.Захари Стояново, община Попово.

 Недоволни от така постановеното решение са останали и двете страни.

 Г.П. обжалва решението като неправилно и незаконосъобразно в цялост.   Намира, че по предявените срещу него искове за възстановяване на запазена част от наследството в полза на брат му и отмяна на извършеното към него дарение, съдът е нарушил чл. 31ЗН, тъка като неправилно е определил размера на запазената и разполагаема час от имотите. Неправилно  делбата на същите е допусната при равни права. Счита, че при определяне размера на възстановимите от наследството права първоинстанционният съд не е включил в наследствената маса всички, прилежащи й към дата на откриване на наследството имущества, с което е нарушил разпоредбата на чл.чл. 30, 32, 33, 34 и 36 ЗН.

              На релевираните основания моли за отмяна на обжалвания съдебен акт  и за постановяване на решение, с което въззивният съд ,след като  уважи предявените от него искове,   да определи неговата и на ищеца А.П. запазени части до размер на 1/3ид.ч. от   наследството и да допусне делбата на претендираните до такава имоти, съответно при  права на 1/3ид.ч. за брат му А.П. и 2/3 ид.ч. за него.

              Съделителят   А.П. обжалва решението: в частта, с която съдът е отменил извършеното към Г.П. дарение;  в частта, с която е  постановил  връщането на дарените имоти  в наследствената маса и го е осъдил със заплащане на сумата от 6 191,00лв. като равностойност на разполагаемата от наследството част, без да съобрази само неговаа, припадаща се част от разполагаемата част от имотите; в частта, с която същите имоти са допуснати до делба при равни за страните права.  Счита, че   по предявените от него искове,  съдът е следвало „да намали дарението“ на тези имоти с 1/3 ид.ч., след което да ги допусне до делба при право на 1/3 ид.ч. за него и 2/3 ид.ч. за Г.П., ответник  по този иск.

          На посочените основания моли за отмяна на решението в тези му части и за потвърждаване на същото в отхвърлителната му част.

          Въззивният съд намира, че с подадените от тях въззивни жалби, съделителите поддържат  и поставят във висящност производството в частта, касаеща произнасянето на първоинстанционния съд по размера на приетата от него запазена част от наследствените имот, което от своя страна рефлектира върху правата им при допускането на делбата.    

         В мотиви на обжалваното решение   съдът е формирал фактически и правни изводи за размер на разполагаема и запазена част от процесните имоти, но  в решаващата, диспозитивна част на  обжалвания съдебен  акт  , липсва произнасяне в този смисъл. Липсата  на нарочен   диспозитив относно размера на възстановената на А.П.  “запазена  част“ , препятства дължимото от въззивния съд произнасяне по същество на жалбите, с които страните заявяват, че поддържат спора си по този, въведен в предмет на иска по чл.30 и сл.ЗН въпрос.     Горното налага прекратяване на настоящото производство и връщане на делото на първостепенния съд за допълване на обжалвания акт с  дължимо в диспозитив произнасяне   по  искането за намаляване на дарственото разпореждане и посочване размера на възстановената в наследството запазена част на съделителя А.П..  

           Предвид изложеното, съдът 

 

                                                   О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

         

 

   ПРЕКРАТЯВА производството по  вгрд №227/2019 по опис на РОС и

      ВРЪЩА делото на РРС    за допълване на обжалвания акт с произнасяне в  диспозитив  по  искането за намаляване на дарственото разпореждане и посочване размера на възстановената в наследството запазена част на съделителя А.П..    

      След  допълването на съдебния акт, делото да се изпрати на РОС.

         Определението не подлежи на обжалване.

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.