ОПРЕДЕЛЕНИЕ  

гр.Разград , 16.09.2019г.

 

 

Разградският окръжен съд в закритото съдебно заседание на шестнадесети септември,  две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                   АТАНАС ХРИСТОВ

                                                           

като разгледа докладваното от съдията В.Димитрова  в.гр.дело №243 по описа за 2019 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

 Производството е по реда на чл.274 от ГПК.

ОС - Разград е сезиран с въззивна частна жалба,  вх. № 3387/14.08.2019г., подадена от Ю.С.Г. ***, чрез пълномощник адв.Й. К. от АК-Разград срещу определение № 3054/17.07.2019 г. постановено по гр. дело № 524/2019 година на РС -Разград ,с което е било прекратено производството по делото на осн.чл.129,ал.3 от ГПК.

 В жалбата са изложени оплаквания за неправилност на атакувания съдебен акт, за неговата незаконосъобразност и неаобоснованост.Иска се отмяна на определението  и връщане на делото в първостепенния съд за продължаване на процесуалните действия.

 Производството по гр. д. № 524/ 2019г. по описа на РС - Разград е образувано  въз основа на подадена  на 15.03.2019г. искова молба от ищеца Ю.С.Г. ***, чрез пълномощник адв.Й. К. от АК-Разград, с която е предявила иск с правно основание чл.124 от ГПК против  С. М. Г. с неизвестен адрес за установяване право на собственост в полза на ищцата върху имот, възстановен в полза на ответника по ЗСПЗЗ.

Видно от удостоверението за наследници на ответника С. Г. същия е починал на 28.05.1998г.,т.е. повече от 20 години преди завеждане на иска.Районният съд неколкократно е оставял производството по исковата молба без движение, с цел издирване наследниците на посочения ответник, като краен резултат е постановил и атакуваното определение, с мотива, че за една от посочените наследници  на Г., Б.С.,р.на 07.01.2018г. ищцата не може да представил доказателства,че лицето е живо.

При извършената служебна проверка, въззивната съдебна инстанция намира атакувания съдебен акт за валиден и допустим и правилен като краен резултат.

Доказателствата по делото сочат, че към момента на постъпване на исковата молба в първоинстанционния съд, с която против длъжника са предявени претенции с правно основание чл. 124 от ГПК,  соченият като ответник С. Г. е бил починал преди повече от 20 години.Следователно към момента на предявяване на иска по смисъла на чл. 125 от ГПК, не е съществувало физическото лице - ответник. Изначално искът е бил недопустим, като предявен против несъществуващо лице, и производството по делото е подлежало на прекратяване на това основание. Предприетите от съда действия по оставяне производството без движение с оглед процесуалната субституция на  страната на ответника са неправилни. Разпоредбата на чл. 227 от ГПК предвижда заместване на починала страна - физическо лице, от нейните наследници във висящо съдебно производство, т. е. законодателят изисква наличие на валидно възникнало процесуално правоотношение между съда и страната. В процесния случай такова правоотношение не е възникнало, тъй като ответникът е починал преди постъпването на исковата молба в съда, т. е. преди предявяване на иска и в този смисъл правилно първостепенният съд е прекратил производството.

 Въззивната инстанция не споделя изложените от ищеца - въззивник твърдения, че  е налице редовно исково производство и атакуваното определение следва да бъде отменено, а делото върнато на първостепения съд за продължаване на съдопроизводствените действия.В този смисъл обжалваното определение не страда от релевираните в жалбата пороци и не подлежи на отмяна.

 Предвид изложените съображения и на основание чл. 278 от ГПК, Разградският  окръжен съд

 О П Р Е Д Е Л И:

 ПОТВЪРЖДАВА определение №№ 3054/17.07.2019 г. постановено по гр. дело № 524/2019 година на РС -Разград ,с което е било прекратено производството по делото.

  Определението подлежи на касационно обжалване при условията на чл. 280, ал. 1 от ГПК в едноседмичен срок от връчването му на страната пред ВКС на РБ.

  Председател:                         Членове:1.                          2.