О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                       Гр.Разград, 17. 09. 2019 г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на седемнадесети септември през две  хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:   Ирина Ганева 

                     Ангел Ташев

                     

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.  267 по описа за 2019 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 274, ал. 1, т. 2 във вр. с чл. 121 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от И.Р.Н. чрез пълномощник против Определение № 3026 от 15. 07. 2019  г. по гр. д. № 897/ 19 г. по описа на Разградския районен съд, с което е прекратено производството по делото и материалите са изпратени за разглеждане по компетентност на Районен съд Варна. Жалбоподателят твърди, че определението е незаконосъобразно. Моли обжалваното от него определение да бъде отменено.

Не е постъпил писмен отговор на частната жалба от ответника по жалбата

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

            Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, против акт, подлежащ на съдебен контрол, а разгледана по същество е основателна.

            Ищцата П.Д.И., действаща като родител и законен представител на малолетните си деца Р.И.Н. и Д.И.Н. чрез пълномощник е предявила на 10. 05. 2019 г. пред РС Разград иск с правно основание чл. 150 във вр. с чл. 143 СК за изменение на размера на присъдена издръжка по отношение на малолетните деца против И.Р.Н.. В исковата молба ищцата е посочила адрес гр. Разград, ул. „Ресен“ № 3, ет. 1, ап. 2, а в обстоятелствената част е изложила твърдения, че към този момент /подаване на исковата молба/ децата посещават детска градина в гр. Разград и че детето Р. е записано като ученичка в 1-ви клас да посещава училище в гр. Разград през учебната 2019/ 2020 г. На 09. 07. 2019 г. е постъпил писмен отговор от ответника. С Разпореждане № 2978/ 10. 07. 2019 г. съдът е изготвил доклад по делото и го е насрочил за разглеждане в открито съдебно заседание на 30. 07. 2019 г. На 15. 07. 2019 г. са постъпили две молби от ищцата по делото, с които е уведомила съда за промяна на пълномощника й по делото и че от 05. 07. 2019 г. ищцата и двете й деца са променили постоянния си и настоящ адрес ***. Представени са удостоверения за регистриран постоянен и настоящ адрес и ищцата е поискала делото да се изпрати по компетентност за разглеждане на РС Варна. С обжалваното определение РС Разград е приел, предвид защита на интересите на децата по предявения правен спор, на осн. чл. 112 ГПК и чл. 127 СК, че компетентен да разгледа делото е съдът по настоящия адрес на децата и тяхното пребиваване, а именно РС Варна.

            Въз основа на така изложеното, съдът в настоящият си състав приема, че частната жалба е основателна.

В случая ищцата е предявила иск с правно основание чл. 150 във вр. с чл. 143 СК за изменение на размера на присъдена издръжка по отношение на малолетните деца. Този иск може да се предяви и по постоянния адрес на ищеца, съгласно правилото на чл. 112 ГПК. С предявяване на исковата молба на 10. 05. 2019 г. ищцата е посочила адрес в гр. Разград и е навела твърдения за фактическо пребиваване с децата си в гр. Разград. Видно от приложените удостоверения, постоянния и настоящия адрес на ищцата и децата е променен, считано от 05. 07. 2019 г. в с. Каменар, обл. Варна. Явно е, че промяната в постоянния и настоящия адрес на ищцата и децата е настъпила след подаване на исковата молба в РС Разград. Докато при родовата подсъдност всички настъпили в хода на производството промени във фактическите обстоятелства са основание делото да бъде препратено на компетентния съд, при местната подсъдност настъпилите след подаването на исковата молба промени във фактическите обстоятелства не са основание за препращане на делото (чл. 120 ГПК). Релевантен момент, определящ специалната местна подсъдност е датата на подаване на исковата молба -10. 05. 2019 г. Промяната в постоянния и настоящия адрес на ищцата и децата е настъпила след подаване на исковата молба в РС Разград и като фактическа промяна по смисъла на чл. 120 ГПК не е основание за промяна в местната подсъдност на съда, в който е образувано делото. Предвид изложеното, обжалваното определение е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Компетентен да разгледа спора по правилата на местната подсъдност, съгл. чл. 112 във вр. с чл. 120 ГПК е РС Разград.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

           

ОТМЕНЯ Определение № 3026 от 15. 07. 2019  г. по гр. д. № 897/ 19 г. по описа на Разградския районен съд, с което е прекратено производството по делото и материалите са изпратени за разглеждане по компетентност на Районен съд Варна.

ВРЪЩА делото на РС Разград за продължаване на съдопроизводствените действия.

            Определението не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:   

 

 

      Членове: 1.              

 

 

                      2.