О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е 

 

№…

 

Разград

 
 


19.ІХ.2019г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                 Град                                           

2019

 
                                                 съд                                                                                  

19.ІХ.

 
На                                                                                                                                Година

 закрито

 

 РАЯ ЙОНЧЕВА

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ

  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

АТАНАС ХРИСТОВ

   

 

 
                                                                         ЧЛЕНОВЕ:

                                                                              

  Като разгледа докладваното от СЪДИЯ ЙОНЧЕВА

  Ч.В. гражданско

 
   

2019

 

    №272

 
      

                              дело                                           по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

                     Производство по реда на чл. 274   ГПК.

                    Образувано е по ч.жалба на  Р.Г., З.Г., М.Т., Ф.Г., З.Ш., И.Г. и Ф. А.,  подадена чрез процесуален представител по пълномощие –адв. С. против Протоколно определение от 10.VІІ.2019, постановено по образуваното по предявения от тях срещу А.Е. установителен иск  грд №№791/2018г. по опис на ИРС, с което съдът е отменил определението си, с което в провелото се на  10.VІІ.2019 с.з. е приел   пълномощно №660/10.ХІІ.2012г. като писмено доказателство по делото и е оставил без уважение искането им за приемане на цитираното пълномощно като доказателство по делото.  

                Като подадена срещу неподлежащ а въззивно обжалване съдебен акт, жалбата е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по същата чвгрд №272/2019 на РОС-прекратено.

            Определенията, с които съдът се произнася по допускането и приемането на    представените от страните писмени доказателства, респ. оставя исканията им за приемането им без уважение, са с                  характер на постановени по хода на делото съдебни актове, с които не се решава въпрос по същество и като такива, по правилото на     чл.253ГПК могат да бъдат отменяни или изменяни от съда, който ги е постановил. В този смисъл, определението, с което първоинстанционнят съд е отменил определението  си за приемане на писменото доказателство и е оставил искането за приемането му без уважение, се явява постановено от съдебния състав в рамките на предоставените по см.чл.253  ГПК процесуални правомощия.  Преценката за законосъобразност на така предприетото от първоинстанционния съд действие е дължима в случай на обжалване на постановения по същество на спора съден акт.  По  арг. на чл.274, ал.1,т.1 и т.2 ГПК, това определение е необжалваемо. Същото не е от категорията на преграждащите хода на делото актове и липсва законова норма, която да регламентира самостоятелното му обжалване.   Дали едно доказателство е правилно прието или не, рефлектира върху обосноваността и процесуалната   законосъобразност на дължимия по същество на иска съдебен акт. 

            Подадената срещу него жалба е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане.  

             По изложените мотиви, Съдът

 

О   П   Р   Е   Д    Е   Л   И   :

 

      ОСТАВЯ ч.жалба на  Р.Г., З.Г., М.Т., Ф.Г., З.Ш., И.Г. и Ф. А.,  подадена чрез процесуален представител по пълномощие –адв. С.  против Протоколно определение от 10.VІІ.2019, постановено по образуваното по предявения от тях срещу А.Е. установителен иск  грд №№791/2018г. по опис на ИРС, с което съдът е отменил определението си, с което в провелото се на  10.VІІ.2019 с.з. е приел   пълномощно №660/10.ХІІ.2012г. като писмено доказателство по делото и е оставил без уважение искането им за приемане на цитираното пълномощно като доказателство по делото БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като недопустима и

            ПРЕКРАТЯВА производството по чвгд №272/2019 по опис на РОС.

             Определението подлежи на обжалване   с ч. жалба пред ВнАпС в едноседмичен срок от съобщаването му на страната.   

                         След влизане на определението на РОС в сила, делото да се върне на ИРС за продължаване на следващите се по него съдопроизводствени действия.

         

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.