О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

08.11.2019 г.   гр. Разград

 

                                 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, в закрито заседание на горепосочената дата, в състав:                       

     

 Председател: Рая Йончева             

 Членове:   Валентина Димитрова

                         Атанас Христов

                             

като изслуша докладваното от съдията Атанас Христов ч.в.гр.д.№ 312 по описа за 2019 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производството е по реда на чл. 274, ал.1, т.2 ГПК във връзка с чл. 248, ал.3 ГПК.

Образувано по частна жалба подадена от "ЛИЗИНГ ФИНАНС" ЕАД, с ЕИК  131352367, със седалище и адрес на управление: гр. София 1407, район Лозенец, бул."Черни връх" No 53, представлявано от Здравко Атанасов Стоев и Марин Иванов Стоев, начин на представляване: заедно, действащи в настоящото производство чрез пълномощника си адвокат Щилиян Мирославов Ничев от АК – Сливен срещу Разпореждане № 2273 от 17.05.2019г. по гр. д. № 1697/2011 г. по описа на РС – Разград, с което е изменено  Разпореждане № 1664 от 02.04.2019г. по гр. д. № 1697/2011 г. по описа на РС – Разград в частта му относно присъдените разноски, и е осъден жалбоподателя да заплати такива на длъжника "КАЛАБРЕС" ЕООД, ЕИК 116562892 и на адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе на всеки по отделно по 3 361.76 лв. разноски по производството, вместо първоначално определените 5 305 лв., за подадено от последните възражение по чл. 414 ГПК в хода на заповедното производство.

Безспорно е, а и се установява при служебна справка в Търговския регистър, че частния жалбоподател "ЛИЗИНГ ФИНАНС" ЕАД, с ЕИК 131352367, е правоприемник на "ПИРЕОС АВТО ЛИЗИНГ БЪЛГАРИЯ" ЕАД, ЕИК 131392269, по см. на чл. 227 ГПК.

В частната жалба се излагат оплаквания за незаконосъобразност и неправилност на обжалваното разпореждане в частта му, с която жалбоподателят е осъден да заплати  горепосочените суми. Моли разпореждането в обжалваната му част да бъде отменено и се остави без уважение искането на длъжниците в заповедното производство за присъждане на разноски. При условие на евентуалност се моли възнаграждението да бъде редуцирано до минималните размери предвидени в чл. 6, т.3 и т. 5 от Наредба № 1 от 9.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Прави възражение за прекомерност по см. на чл. 78, ал.5 ГПК.

Ответника по жалбата, "КАЛАБРЕС" ЕООД, ЕИК 116562892,  със седалище и адрес на управление, гр. Разград 7200
ул. Венелин No 9, ет. 1, ап. 1, с управител Васил Иванов Василев, ЕГН **********, чрез пълномощника си адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе, 
е депозирал отговор, с който моли съда да остави без уважение частната жалбата като неоснователна. Сочи, че правилно и законосъобразно, съда е определил размерът на направените разноски по заповедното производство. Излага подробни съображения. Прави искане му бъдат присъдени разноски за въззивното производството за заплатено адвокатско възнаграждение в размер на 200.00 лева.

Ответника по жалбата, адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе, ЕГН **********,  е депозирал отговор, с който моли съда да остави без уважение частната жалбата като неоснователна. Сочи, че правилно и законосъобразно, съда е определил размерът на направените разноски по заповедното производство. Излага подробни съображения.

 

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК от надлежна страна, имаща интерес от обжалването, срещу подлежащ на обжалване акт и е процесуално допустима. Разгледана по същество съдът я намира за частично основателна, поради следните съображения:

По ч. гр. д. № 1697/2011 г. по описа на РС – Разград по подадено от заявителя "ПИРЕОС АВТО ЛИЗИНГ БЪЛГАРИЯ" ЕАД, ЕИК 131392269 /чиито правоприемник е частния жалбоподател "ЛИЗИНГ ФИНАНС" ЕАД, с ЕИК 131352367, на осн. чл. 227 ГПК/, заявление по чл. 417, т. 3 от ГПК, са били издадени заповед за незабавно изпълнение № 2690 от 11.10.2011 г. и изпълнителен лист от 11.10.2011 г. за вземанията на заявителя към длъжниците "КАЛАБРЕС" ЕООД и Марин Тодоров Петров, ЕГН **********, с адрес ***. На 06.12.2018 г. са депозирани възражения по чл. 414 ГПК от длъжниците, чрез пълномощника им адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе, че не дължат сумите по издадената заповед. "КАЛАБРЕС" ЕООД е направил искане за присъждане на разноските направени от него за заплащане на възнаграждение на адвокат, в размер на 5 305.00 лв., по представено пълномощно, договор за правна защита и съдействие, и списък по чл. 80 ГПК, като в последствие е представена и разписка за заплащането на уговореното възнаграждение /л. 39-43 и 62-63 РС/. Адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе е претендирала, на осн. чл. 38, ал.2 във вр. с чл. 38, ал.1 т.3 ЗА, възнаграждение в размер на 5 305.00 лв., относно представителството на длъжника Марин Тодоров Петров, като за целта представила Договор за правна защита и съдействие, Пълномощно и списък по чл. 80 ГПК /л.43-47 РС/.

Във връзка с възраженията по чл. 414 ГПК, с Разпореждане № 5181 от 06.12.2018г. на заявителя е указано да предяви иск за вземането си /л. 49, 61 РС/. С  Разпореждане № 1664 от 02.04.2019 г. по същото дело, заповедния съд като констатирал, че заявителят не е представи доказателства, че е предявил иска в посочения срок, на осн. чл. 415, ал.5 ГПК обезсилил изцяло заповедта за изпълнение, както и изпълнителния лист, издаден по чл. 418 ГПК /л. 65 РС/. Със същото разпореждане съдът осъдил заявителя /сега жалбоподател/ да заплати на длъжника "КАЛАБРЕС" ЕООД сумата от 5 305 лв. разноски за заплатено адвокатско възнаграждение, на осн. чл. 78, ал.4 ГПК, както и да заплати на адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе сумата от 5 305 лв. представляваща адвокатско възнаграждение, на осн. чл. 38, ал.2 във вр. с ал.1 т.3 ЗА, за оказана безплатно адвокатска помощ и съдействие на длъжника Марин Тодоров Петров.

След подадена от заявителя молба с правно основание  чл. 248 ГПК /л. 70-71 РС/, първоинстанционния съд постановил обжалваното пред настоящата инстанция Разпореждане № 2273 от 17.05.2019г. /л. 93-94 РС/. С него, на осн. чл. 248, ал.3 ГПК, изменил Разпореждане № 1664 от 02.04.2019 г. в частта му за разноските, като вместо първоначално присъдените 5 305 лв. присъдил по 3 361.76 лв. на "КАЛАБРЕС" ЕООД и на адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе.

 

От приложеното заповедно производство е видно, че длъжниците са подали възражения по чл. 414 ГПК, в които е направено и искане за присъждане на разноски. Длъжникът "КАЛАБРЕС" ЕООД е представил доказателства за заплатено адвокатско възнаграждение. Пълномощникът на длъжника Марин Тодоров Петров е претендирал възнаграждение по чл. 38, ал.2 във вр. с ал.1, т.3 ЗА, като е представил сключен с длъжника договор за правна защита и съдействие, в който е посочено че услугите по договора са безплатни, на осн. чл. 38, ал.1, т.3 ЗА.

Присъждането на разноски по правило е свързано със санкционирането на едната страна за неправомерното въвличане на другата в съответното производство. В конкретния случай обезсилването на издадената заповед за изпълнение очертава кредитора - заявител като неизправна страна, която с действията си е довела до неоснователно въвличане на длъжника в заповедното производство, поради което следва да понесе санкционните последици на разноските. Длъжниците са взели участие в развилото се заповедно производство, като са ангажирали процесуален представител, който е депозирал възраженията по чл. 414 ГПК и своевременно е заявил претенцията си за присъждане на направените разноски, още с подаването на възражението, като са представени и доказателства за извършването им. Ето защо е налице основание за присъждане на направените разноски по силата на нормата на чл. 78, ал. 4 от ГПК, която е общо правило и намира приложение и в заповедното производство, доколкото в същото не са предвидени специални правила в този смисъл.

Съгласно чл. 78, ал. 4 от ГПК, ответникът има право на разноски при прекратяване на делото, като подлежат на присъждане всички разноски, направени по повод водене на делото, за чието установяване са представени надлежни доказателства. В случая е налице хипотеза на прекратяване на производството, по причина, която не е пряко свързана с процесуалното поведение на длъжника. С обезсилването на издадената заповед за изпълнение и изпълнителен лист се слага край на заповедното производство, поради което и по аргумент от нормата на чл. 81 от ГПК, съдът дължи произнасяне по исканията на страните за присъждане на разноски.

Възражението на жалбоподателя за прекомерност на адвокатското възнаграждение е основателно, доколкото делото не се отличава с особена фактическа или правна сложност. Преценката в подобни случаи следва да бъде съобразена както с правната квалификация и извършените процесуални действия по установяване на релевантните за делото факти и събиране на доказателства, така и с настъпването на евентуални усложнения, свързани с предмета на спора или със страните. Следва, разбира се да се отчете и активността на процесуалния представител на страната - изготвяне и депозиране на отговори, жалби, молби и изобщо всички действия, извършени по съответното дело. Фактическата и правна сложност на делото в случая се явяват несъразмерни на уговореното адвокатско възнаграждение, тъй като действията, извършени от процесуалния представител на длъжниците се изчерпват единствено с депозирането на възражение по чл. 414 от ГПК. В конкретния случай релевантно за преценката за размера на адвокатското възнаграждение е единствено изготвянето и депозираното възражение по чл. 414 от ГПК. Вярно е, че Наредба № 1/2004 г. определя минималните размери на адвокатските възнаграждения за съответния вид услуга, като максималния размер е въпрос на конкретно договаряне между страните, но адвокатското възнаграждение трябва да бъде адекватно на фактическата и правна сложност на делото. Действително адвокатът има право свободно да договаря размера на възнаграждението, което да му бъде заплатено във връзка със съответното представителство, но тази свобода не се простира и върху размера, за който следва да отговаря насрещната страна, която предвид същността на този вид сделка не участва в договарянето на сумата, поради което и не може да бъде обвързана от размер, договорен от други лица. Обратното становище означава да се допусне злоупотреба с процесуални права, най-вече по отношение на насрещната страна.

По изричната разпоредбата на чл.7, ал.7 от Наредба № 1 от 9.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, установения минимален размер на дължимото адвокатско възнаграждение е относим за осъществяване на  защита в заповедното производство, в т.ч. както за заявителя – кредитор, така и за ответника – длъжник.

Така в настоящия случай размера на възнаграждението се определя с оглед разпоредбите на чл. 7, ал.7, във вр. с ал.2, т.4 от Наредба № 1 от 9.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения Съгласно тази скала дължимото възнаграждение за адвокат, защитаващ материален интерес в размер на 94 391.26 лева /това е половината от стойността на претендираната сума 96 522.97 евро, с левово равностойност 188 782.52 лв./ е 2 521.31 лева. 

 

По разноските в настоящото производство.

Жалбоподателят "ЛИЗИНГ ФИНАНС" ЕАД и ответникът по частната жалба адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе не претендират разноски за настоящата инстанция. Разноски пред настоящата инстанция претендира само ответникът по частната жалба "КАЛАБРЕС" ЕООД – 200 лв. заплатено адвокатско възнаграждение, като представя и договор за правна помощ и съдействие с пълномощника си, в който е отразено, че тази сума е заплатена. Предвид изложеното по-горе и частичната неоснователност на частната жалба, за настоящата инстанция на "КАЛАБРЕС" ЕООД следва да се присъдят разноски в размер на 150.00 лв., като искането му за разликата за претендирания размер от 200 лв. се явява неоснователно, на осн. чл. 78, ал.3 ГПК.

 

Предвид горното, съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ Разпореждане № 2273 от 17.05.2019г. по гр. д. № 1697/2011 г. по описа на РС – Разград, В ЧАСТТА, с която "ЛИЗИНГ ФИНАНС" ЕАД, с ЕИК 131352367, правоприемник на "ПИРЕОС АВТО ЛИЗИНГ БЪЛГАРИЯ" ЕАД, ЕИК 131392269, по см. на чл. 227 ГПК, е осъдено да заплати разноски на "КАЛАБРЕС" ЕООД, ЕИК 116562892 със седалище и адрес на управление, гр. Разград 7200
ул. Венелин No 9, ет. 1, ап. 1, с управител Васил Иванов Василев, ЕГН ********** и възнаграждение на адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе,
ЕГН **********, със съдебен адрес ***, офис 28 за разликата над 2 521.31 лв. до 3 361.76 лв.

ПОТВЪРЖДАВА Разпореждане № 2273 от 17.05.2019г. по гр. д. № 1697/2011 г. по описа на РС – Разград, В ЧАСТТА, с която в полза на "КАЛАБРЕС" ЕООД, ЕИК 116562892 и на адвокат Сияна Великова Великова от АК – Русе, са присъдени суми до размера на 2 521.31 лв. /две хиляди петстотин двадесет и един лева и тридесет и една стотинки/, за всеки един от тях по отделно.

ОСЪЖДА "ЛИЗИНГ ФИНАНС" ЕАД, с ЕИК 131352367, със седалище и адрес на управление: гр. София 1407, район Лозенец, бул."Черни връх" No 53, представлявано от Здравко Атанасов Стоев
и Марин Иванов Стоев, начин на представляване: заедно, ДА ЗАПЛАТИ на "КАЛАБРЕС" ЕООД, ЕИК 116562892,  със седалище и адрес на управление, гр. Разград 7200, ул. Венелин No 9, ет. 1, ап. 1, с управител Васил Иванов Василев, ЕГН **********, сумата от 150.00 лева /сто и петдесет лева/ представляващи деловодни разноски за заплатено адвокатско възнаграждение по ч. в. гр. Д. № 312/2019г. по описа на Окръжен съд – Разград, съразмерно с отхвърлената част от жалбата, като отхвърля искането за присъждане на разноски за разликата до претендирания размер от 200.00 лв. като неоснователно, на осн. чл. 78, ал.3 ГПК.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

     ЧЛЕНОВЕ: 1.

                

 

 

 

                         2.