П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 21 януари 2019 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

двадесет и първи януари 2019 г. в следния състав:

 

Председател:    ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 

Секретар: Дияна Георгиева                                         

 

Прокурор: ЕМИЛ ЕНЧЕВ

сложи за разглеждане докладваното  от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ нох дело

№ 19/2019 година

          На именното повикване в 15,00 часа се явиха:

 

          ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - РАЗГРАД се явява ПРОКУРОР ЕМИЛ ЕНЧЕВ.

          ОБВИНЯЕМИЯТ В.С.С. се явява лично и със служебен защитник адв.Ю.Й..

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          Адв.Й.: Да се даде ход на делото.

          ОБВИНЯЕМИЯТ В.С.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намери, че не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

          СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ

          В.С.С.: роден на *** ***, обл.Шумен, ул. “Георги Димитров” №2, български гражданин, неженен, с основно образование, безработен, осъждан, ЕГН **********.

На основание чл.274 и чл.275 НПК, съдът разясни на страните правата им по НПК, включително правото им на искания за отводи.

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. Нямам доказателствени искания.

          АДВ.Й.: Нямаме искания за отводи. Нямаме искания за други доказателства.

          СЪДЪТ ДОКЛАДВА на основание чл.381 НПК постъпило споразумение за решаване на Преписка № 1755/2018 г. по описа на Окръжна прокуратура-Разград, по ДП № 1873-ЗМ-629/2018 г. по описа на РУ на МВР-Разград, при реда и условията на чл.381, ал.1 от НПК, сключено между Емил Енчев - Прокурор при Окръжна прокуратура гр.Разград и адв.Ю.Й. *** в качеството му на служебен защитник на обв. В.С.С..

ПРОКУРОРЪТ:  Поддържам представеното споразумението. Постигнали сме съгласие с процесуалния представител на обв. С. адв.Ю.Й. за приключване на ДП №1873-ЗМ-629/2018г. на РУМВР-Разград за решаване на същото по реда на чл.381, ал.1 НПК, което е водено срещу обв. С. за извършено престъпление по чл.199, ал.1, т.4 НК като в споразумението сме постигнали съгласие по всички въпроси касаещи отговорността, деятелността, признанието за вината,  размера на наказанието, определяне и заплащане на направените в хода на производството разноски. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

          АДВ.Й.:   Поддържаме  внесеното в съда споразумение, същото не противоречи на закона и морала, и моля да го одобрите.

          НА ОСНОВАНИЕ чл.382, ал.4 НПК, СЪДЪТ запита обвиняемия дали разбира обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

          ОБВИНЯЕМИЯТ В.С.С.:  Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам, какви са последиците от споразумението. Съгласен съм с тези последици. Доброволно подписах споразумението.

          СЪДЪТ като съобрази становищата на страните  и като взе предвид, че споразумението е изготвено съобразно изискванията на НПК, в него се съдържа съгласие по всички въпроси, посочени в  чл.381, ал.5 НПК намира, че следва да се впише съдържанието на споразумението в съдебния протокол, в окончателен вид, както е депозирано в съдебно заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и обвиняемия, както следва:

          Днес 17.01.2019 г., между Емил Енчев - Прокурор при Окръжна прокуратура гр.Разград и адв.Ю.Й. *** в качеството му на служебен защитник на В.С.С. се постигна споразумение за решаване на Преписка № 1755/2018 г. по описа на Окръжна прокуратура-Разград, Досъдебно производство ДП № 1873-ЗМ- 629/2018 г. по описа на РУ на МВР гр.Разград, при реда и условията на глава XXIX, чл.381, ал.1 от НПК.

На осн. чл.381, ал.1 НПК страните по настоящото споразумение постигнаха съгласие по следните въпроси:

 

I. По чл. 381 ал. 5 т. 1 НПК:

Обвиняемият В.С.С., роден на *** ***, обл.Шумен, български гражданин, неженен, с начално образование, неработи, осъждан, ЕГН **********, се признава за виновен, че осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.199, ал.1, т.4 във вр. с чл.198, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК, за това, че на 15.11.2018 г. в гр.Разград, в условията на опасен рецидив, направил опит да отнеме чужди движими вещи - кожено портмоне с 10 бр.банкноти с номинал от по 50лв. и 9 бр. банкноти с номинал от

по 20лв., всичко на обща стойност 686лв. от владението на Марин Маринов Вълков, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и деянието му останало недовършено поради независещи от волята му причини.

 

II. По чл.381, ал.5, т.2, т.3 НПК:

На осн. чл.381, ал.5, т.2 и т.3 във вр. с ал.4 от НПК:

За престъплението по чл.199, ал.1, т.4 във вр. с чл.198, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК, извършено от обвиняемия В.С.С. се определя наказание по реда на чл.55, ал.1, т.1 от НК, лишаване от свобода за срок от една година, което следва да бъде изтърпяно при строг режим.

На основание чл.55, ал.3 във вр. с ал.1 от НК не налага по-лекото наказание конфискация до една втора от имуществото на виновния, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.59, ал.1 от НК, приспада срока на задържане на обвиняемия  В.С.С., считано от:

- задържането и по реда чл.64, ал.2 от НПК с Постановление от 16.11.2018 г., с което наблюдаващият прокурор задържал обвиняемия С. за 72 часа - до довеждането му пред съда, считано от 15.00 часа на 16.11.2018г.,

- Определение от 18.11.2018 г. по ЧНД № 373/2018 г. по описа на Окръжен съд-гр.Разград, с което спрямо обвиняемия С. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, до одобряване на настоящото споразумение.

 

III. По чл.381, ал.5, т.6 НПК:

Разноски по делото в размер на 100.61лв. вносими в полза на ОДМВР- гр.Разград се възлагат на обвиняемия В.С.С..

 

IV. По чл.381, ал.3 от НПК:

Имуществените вреди от престъплението са Възстановени.

С това споразумение страните уреждат окончателно всички въпроси, касаещи наказателната отговорност на обвиняемия В.С.С., роден на *** ***, обл.Шумен, български гражданин, неженен, с начално образование, неработи, осъждан, ЕГН: **********, по отношение на описаното по-горе престъпление.

След одобрение от съда на настоящото споразумение, същото има последиците на влязла в сила присъда.

 

 

ОБВИНЯЕМ:

/В.С.С./

 

 

ЗАЩИТНИК:

                              /АДВ.ЮРИ Й./

 

 

ПРОКУРОР:

                              /ЕМИЛ ЕНЧЕВ/  

 

 

СЪДЪТ НАМЕРИ, че така сключеното от страните споразумение не противоречи на закона и на морала, поради което и на основание чл.382, ал.7 НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ОДОБРЯВА ПОСТИГНАТОТО ПИСМЕНО СПОРАЗУМЕНИЕ, сключено между Емил Енчев - Прокурор при Окръжна прокуратура гр.Разград и адв.Ю.Й. *** в качеството му на служебен защитник на В.С.С. за решаване на Преписка № 1755/2018 г. по описа на Окръжна прокуратура-Разград, Досъдебно производство ДП №1873-ЗМ- 629/2018 г. по описа на РУ на МВР гр.Разград, при реда и условията на глава XXIX, чл.381, ал.1 от НПК.

 

Обвиняемият В.С.С., роден на *** ***, обл.Шумен, български гражданин, неженен, с начално образование, неработи, осъждан, ЕГН **********, се признава ЗА ВИНОВЕН в това, че:

На 15.11.2018 г. в гр.Разград, в условията на опасен рецидив, направил опит да отнеме чужди движими вещи - кожено портмоне с 10 бр.банкноти с номинал от по 50лв. и 9 бр. банкноти с номинал от по 20лв., всичко на обща стойност 686лв. от владението на Марин Маринов Вълков, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и деянието му останало недовършено поради независещи от волята му причини, престъпление по чл.199, ал.1, т.4 във вр. с чл.198, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

За престъплението по чл.199, ал.1, т.4 във вр. с чл.198, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК, извършено от обвиняемия В.С.С. се НАЛАГА наказание по реда на чл.55, ал.1, т.1 от НК, лишаване от свобода за срок от една година, което следва да бъде изтърпяно при строг режим.

На основание чл.55, ал.3 във вр. с ал.1 от НК НЕ СЕ НАЛАГА по-лекото наказание конфискация до една втора от имуществото на виновния, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл.59, ал.1 от НК, СЕ ПРИСПАДА срока на задържане на обвиняемия  В.С.С., считано от:

- задържането и по реда чл.64, ал.2 от НПК с Постановление от 16.11.2018 г., с което наблюдаващият прокурор задържал обвиняемия С. за 72 часа - до довеждането му пред съда, считано от 15.00 часа на 16.11.2018г.,

- Определение от 18.11.2018 г. по ЧНД № 373/2018 г. по описа на Окръжен съд-гр.Разград, с което спрямо обвиняемия С. била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, до одобряване на настоящото споразумение.

Разноски по делото в размер на 100.61лв. вносими в полза на ОДМВР- гр.Разград СЕ ВЪЗЛАГАТ на обвиняемия В.С.С..

Имуществените вреди от престъплението СА ВЪЗСТАНОВЕНИ.

          ПРЕКРАТЯВА производството по нохд. №19/2019 година по описа на ОС-Разград, поради постигнато споразумение.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

          Препис от протокола след изготвянето му да се издаде на служебния защитник.

          Протоколът изготвен в съдебно заседание, което продължи до 15,15 часа.

 

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                      СЕКРЕТАР: