П Р О Т О К О Л

 

гр.Разград,           25.01.2019 г.

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на   двадесет и пeти януари 2019 г. в следния състав:

 

         

                                      Председател: ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

                                                                  

                                                         

Секретар: Н. Р.

 

Прокурор: ЕМИЛ ЕНЧЕВ

сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ нох дело

№ 20/2019 година

          На именното повикване в 10,00 часа се явиха:

 

          ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – РАЗГРАД, редовно призована,  явява се ПРОКУРОР ЕМИЛ ЕНЧЕВ.

          ОБВИНЯЕМИЯТ М.А.А., доведен от органите на ОЗ „Охрана“, явява се лично, и  заедно със защитника си адвокат Н.Г. ***, назначен в хода на  досъдебното производство като служебен защитник на обвиняемия.

СЪДЪТ предостави възможност на страните да изразят становище по даване ход на делото.

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          АДВ. Г.: Да се даде ход на делото.

          ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Да се даде ход на делото.

          СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

          СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ

          М.А.А.: роден на *** ***, с постоянен адрес:***, български гражданин, с полувисше образование, вдовец, осъждан ЕГН **********   

СЪДЪТ на основание чл.274 и чл.275 НПК разясни на страните правата им по НПК, включително и правото им на отводи към състава на съда, прокурора и секретаря.

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

          АДВ.Г.: Нямам искания за отводи.

          ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Нямам искания за отводи.

         СЪДЪТ ДОКЛАДВА  внесеното споразумение за прекратяване на основание чл.381 НПК, на наказателното производство по Досъдебно производство № 330 ЗМ-29/2018 г. по описа на ОД на МВР-гр. Разград, вх. № 109/2018 г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Разград, по отношение на М.А.А., ЕГН **********, ведно с приложеното Досъдебно производство № 330 ЗМ-29/2018 г. по описа на ОД на МВР-гр. Разград, вх. № 109/2018 г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Разград, включително и том II съдържащ класифицирана информация с наименование „ВДС“ към посоченото Досъдебно производство и приложените веществени доказателства, подробно описани в съпроводително писмо на ОП-Разград до Окръжен съд – Разград и приемо – предавателен протокол от 21.01.2019г. между ОП-Разград  и Окръжен съд – Разград.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Моля да приемете като писмено доказателство медицинско становище, изготвено от  Николай Георгиев Нанев- медицински фелдшер в РС „Изпълнение на наказанията“ гр.Разград, видно от което  обвиняемият е със заболване тип  херния. Моля да го приемете с оглед на това, че определеното наказание  е по чл.55 НК. Договорили сме се режима на изтърпяване да бъде общ. Ето защо това доказателство, моля да  го приемете  в подкрепа на така  договореният общ режим и на неговото здравословно състояние. С обвиняемия и неговия защитник сме  постигнали споразумение, договорили сме всички въпроси, които касаят извършеното деяние, размера на наказанието  и режима. Считам, че споразумението  не противоречи на закона и на морала, и да го одобрите.      

АДВ.Г.: Поддържаме  представеното споразумение с Окръжна прокуратура. Да се приеме представеното от прокурора писмено доказателство с оглед здравословното състояние на моя подзащитен. Считам, че не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите така, както е представено пред Вас.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Поддържам споразумението, което сме постигнали с представителая на Окръжна прокуратура и с моя  защитник.  Не възразявам да бъде прието като писмено доказателство представеното от представителя на Окръжна прокуратура- разград писмено доказателство.

СЪДЪТ счита,     че представеното от представителя на представителя на Окръжна прокуратура  - Разград медицинско становище, изготвено от  Николай Георгиев Нанев- медицински фелдшер в РС „Изпълнение на наказанията“ гр.Разград  по отношение на обвиняемия М.А.А. относно неговото здравословно състояние освен, че се явява допустимо, същото е относимо. Това е така, тъй като същото допринася за изясняване въпроса относно договореният между страните от една страна Окръжна прокуратура, от друга страна-адв. Г. – служебен защитник на обвиняемия и обвинеяемият М.А.А.  в споразумението, представено за разглеждане пред съда, общ режим на изтърпяване на наказанието, което  наказание е договорено при условията на чл.55 НК.

Водим от горното, съдът

 

                             О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото представеното  в днешно съдебно заседание  от представителя на Окръжна прокуратура  - Разград медицинско становище, изготвено от  Николай Георгиев Нанев- медицински фелдшер в РС „Изпълнение на наказанията“ гр.Разград  по отношение на обвиняемия М.А.А. относно неговото здравословно състояние.

          СЪДЪТ на основание чл.382, ал.4 НПК запита обвиняемия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от обвинението. Съгласен ли е с тези последици. Доброволно ли е подписал споразумението.

          ОБВИНЯЕМИЯТ А.: Разбирам, в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно го подписах.

          СЪДЪТ като съобрази изявленията на страните и като взе предвид, че споразумението е изготвено съобразно изискванията на НПК и в него се съдържа съгласие по всички въпроси посочени в разпоредбите на чл.381, ал.5 от НПК намира, че следва да се впише съдържанието на споразумението в съдебния протокол, в окончателен вид, така както е депозирано.

          Ето защо, съдът на основание чл. 382, ал.6 НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

         С П О Р А З У М Е Н И Е

         за прекратяване на наказателно производство на основание чл.381 НПК по досъдебното производство № 330ЗМ-29/2018 г. по описа на ОД на МВР-гр. Разград, вх. № 109/2018 г. по описа на Окръжна прокуратура – гр. Разград

Днес, 21.01.2019 г. в гр. Разград, между Ива Рангелова - прокурор в Окръжна прокуратура - град Разград, като в съдебно заседание  на 25.01.2019 г. се явява прокурор Емил Енчев от Окръжна прокуратура - Разград  и адвокат Н.Г. от Адвокатска колегия – гр. Разград, в качеството му на защитник на обвиняемия М.А.А., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес:***, български гражданин, с полувисше образование, вдовец, осъждан, се постигна споразумение за решаване на Досъдебно производство330ЗМ-29/2018 г. по описа на ОД на МВР-гр.  Разград, вх. 109/2018 г. по описа на Окръжна прокуратурагр. Разград.

 

        СЪДЪРЖАНИЕ  НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

 

І. Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си при пряк умисъл обвиняемият М.А.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 4 във вр. с ал. 1 от НК за това, че на 07.07.2018 г. в землището на с. Здравец и в с. Подайва, и двете в обл. Разград, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества хероин с нетно тегло 99,9478 грама със съдържание на активно наркотично действащ компонент диацетилморфин  (ДАМ) 64 тегловни процента на стойност 15 991,65 лева (петнадесет хиляди деветстотин деветдесет и един лева и 65 ст.) и хероин с нетно тегло 18,9366 грама със съдържание на активно наркотично действащ компонент диацетилморфин (ДАМ) 18 тегловни процента на стойност 1 230,88 лева (хиляда двеста и тридесет лева и 88ст.), всичко на обща стойност 17 222,53 лева (седемнадесет хиляди двеста двадесет и два лева и петдесет и три стотинки), които съгласно  Приложение  № 1,  на  основание  чл. 3, т. 1 от Наредбата  за  реда  за  класифициране  на  растенията  и  веществата  като наркотични  във  връзка  с  чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху  наркотичните  вещества  и  прекурсорите,   са  поставени  под  контрол, включени в Списък 1  -  Растения  и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

 

           ІІ. Страните приемат като вид и размер на наказанието за извършеното  от обв. М.А. престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 4 във вр. с ал. 1 от НК на основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – 2 години и 3 месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

         На основание чл. 55, чл. 3 от НК не се налага по-лекото наказание глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

         На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 от НК, при изпълнение на наказанието лишаване от свобода СЕ ПРИСПАДА ВРЕМЕТО, през което обвиняемият М.А.А. е бил задържан, считано от 07.07.2018 г.          

          На основание чл. 354а, ал. 6 във вр. с чл. 53, ал. 1, б. „б“ от НК предметът на престъплениетохероин с нетно тегло 99,9478 грама със съдържание на активно наркотично действащ компонент диацетилморфин  (ДАМ) 64 тегловни процента и хероин с нетно тегло 18,9366 грама със съдържание на активно наркотично действащ компонент диацетилморфин (ДАМ) 18 тегловни процента, намиращи се на съхранение в Централно Митническо управление-гр. София,  следва да се отнеме в полза на държавата, като бъде унищожен.

 

          III. Направените в хода на делото разноски в размер на 160,72 лева се възлагат на обвиняемия М.А.А., платими по сметка на ОД на МВР-град Разград.

 

IV. По отношение на веществените доказателства:

         1. На основание чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК се отнема в полза на държавата вещественото доказателство-1 бр. джобна теглилка /електронна везна/, иззето при извършено претърсване на 07.07.2018 г. в помещения, находящи се в с. Подайва, обл. Разград, ул. „Васил Тинчев” № 22.

         2. Веществените доказателства-2 броя използвани наркополеви тестове, следва да се унищожат.

         3. Веществените доказателства-1 бр. мобилен телефон марка Sаmsung, червен на цвят, с капаче, с IMEI-5855603052916/7,  1 бр. мобилен телефон марка Nokiа, черен на цвят, с IMEI-355740068901687 и 1 бр. джобно тефтерче, кафяво на цвят, иззети при извършено претърсване на 07.07.2018 г. в лек автомобил „Опел Корса” с рег. № РР 8153 ВА, следва да се върнат на правоимащото лице, от което са отнети-М.А.А..

          Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание, както и с правните му последици.

          Обвиняемият М.А.А., ЕГН **********, на основание чл. 381, ал. 6 от НПК заявява, че е съгласен със споразумението и го подписва като  декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

ПРОКУРОР В ОП-РАЗГРАД :…..…………………….

                                                 / Емил Енчев /

 

АДВОКАТ:. …..…………………….        

                     / Н.Г. /

 

ОБВИНЯЕМ: ………………………

                      / М.А. /

 

 

 

Долуподписаният М.А.А., ЕГН **********, на основание чл. 381, ал. 6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

                                                                                                  

                  ДЕКЛАРАТОР:…………………………………..

                                        / М.А.А. / 

 

 

 

         

          СЪДЪТ, след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала намира, че същото следва да бъде одобрено, поради което и на основание чл.382, ал.7 от НПК

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ОДОБРЯВА постигнатото писмено споразумение, сключено между Ива Рангелова - прокурор в Окръжна прокуратура - град Разград, като в съдебно заседание  на 25.01.2019 г. се явява прокурор Емил Енчев- прокурор в Окръжна прокуратура – град Разград и адвокат Н.Г. от Адвокатска колегия – гр. Разград, в качеството му на защитник на обвиняемия М.А.А., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес:***, български гражданин, с полувисше образование, вдовец, осъждан, по силата на което:

обвиняемият М.А.А., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес:***, български гражданин, с полувисше образование, вдовец, осъждан, се признава за ВИНОВЕН в това, че с деянието си при пряк умисъл е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 4 във вр. с ал. 1 от НК за това, че  на  07.07.2018 г. в землището на с. Здравец и в с. Подайва, и двете в обл. Разград, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества хероин с нетно тегло 99,9478 грама със съдържание на активно наркотично действащ компонент диацетилморфин  (ДАМ) 64 тегловни процента на стойност 15 991,65 лева (петнадесет хиляди деветстотин деветдесет и един лева и 65 ст.) и хероин с нетно тегло 18,9366 грама със съдържание на активно наркотично действащ компонент диацетилморфин (ДАМ) 18 тегловни процента на стойност 1 230,88 лева (хиляда двеста и тридесет лева и 88ст.), всичко на обща стойност 17 222,53 лева (седемнадесет хиляди двеста двадесет и два лева и петдесет и три стотинки), които съгласно  Приложение  № 1,  на  основание  чл. 3, т. 1 от Наредбата  за  реда  за  класифициране  на  растенията  и  веществата  като наркотични  във  връзка  с  чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху  наркотичните  вещества  и  прекурсорите,   са  поставени  под  контрол, включени в Списък 1  -  Растения  и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

На основание чл. 381, ал. 4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, за извършеното  от обв. М.А. престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 4 във вр. с ал. 1 от НК, СЕ ОПРЕДЕЛЯ  наказание 2 години и 3 месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

          На основание чл. 55, чл. 3 от НК  НЕ  СЕ  налага по-лекото наказание глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

 

         На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 от НК, при изпълнение на наказанието лишаване от свобода СЕ ПРИСПАДА ВРЕМЕТО, през което обвиняемият М.А.А. е бил задържан, считано от 07.07.2018 г. 

         На основание чл. 354а, ал. 6 във вр. с чл. 53, ал. 1, б. „б“ от НК предметът на престъплението – хероин с нетно тегло 99,9478 грама със съдържание на активно наркотично действащ компонент диацетилморфин  (ДАМ) 64 тегловни процента и хероин с нетно тегло 18,9366 грама със съдържание на активно наркотично действащ компонент диацетилморфин (ДАМ) 18 тегловни процента, намиращи се на съхранение в Централно Митническо управление-гр. София,  следва да се отнеме в полза на държавата, като бъде унищожен.

 

          Направените в хода на делото разноски в размер на 160,72 лева се възлагат на обвиняемия М.А.А., платими по сметка на ОД на МВР-град Разград.

 

          1. На основание чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК се отнема в полза на държавата вещественото доказателство-1 бр. джобна теглилка /електронна везна/, иззето при извършено претърсване на 07.07.2018 г. в помещения, находящи се в с. Подайва, обл. Разград, ул. „Васил Тинчев” № 22.

          2. Веществените доказателства-2 броя използвани наркополеви тестове, следва да се унищожат.

          3. Веществените доказателства-1 бр. мобилен телефон марка Sаmsung, червен на цвят, с капаче, с IMEI-5855603052916/7,  1 бр. мобилен телефон марка Nokiа, черен на цвят, с IMEI-355740068901687 и 1 бр. джобно тефтерче, кафяво на цвят, иззети при извършено претърсване на 07.07.2018 г. в лек автомобил „Опел Корса” с рег. № РР 8153 ВА, следва да се върнат на правоимащото лице, от което са отнети - М.А.А..

Определението за одобряване на споразумението влиза в законна сила от днес 25.01.2019 год.

          АДВ.Г.: Отпада необходимостта да се потвърди, защото влиза в сила определението.

          ПРОКУРОРЪТ: Моля, да потвърдите взетата мярка за неотклонение.

          ОБВИНЯЕМИЯТ  М.А.А.: Моля да потвърдите взетата спрямо мен мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

          СЪДЪТ като съобрази, че с одобреното споразумение окончателно се решава въпроса досежно  наказателната отговорност на обвиняемия по предявеното му обвинение, намира, че към настоящия момент не са налице условия, които да предпоставят отмяна или изменение на взетата по отношение на обвиняемия, мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“.  

         Ето защо, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

         ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на М.А.А., ЕГН **********, мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“.                                                              

         Определението само в тази част може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок от днес.                                                                                                                                                                                                                                   

         ПРЕКРАТЯВА производството по нохд № 20/2019 г. по описа на Разградски окръжен съд.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Да се издаде препис от протокола след изготвянето му на адв.Г. – служебен защитник на обвиняемия.

         Протоколът изготвен днес в съдебно заседание, което завърши в   10,45  часа.

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          СЕКРЕТАР:

         

 

НР