П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 25 юли 2019г.

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

двадесет и пети юли  2019г. в следния състав:

 

                                              

Председател:  ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

Секретар: Н.Р.

 

Прокурор: СЕЗГИН ОСМАНОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  съдия  Нейчева НОХД №253/2019г.

         На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

За ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – Разград, редовно призована, явява  се  прокурор СЕЗГИН ОСМАНОВ.

Обвиняемият С.В.В., редовно призован,  явява се  лично, и  заедно с упълномощения си защитник адвокат К.К.К. от АК- Русе.

СЪДЪТ  предостави  възможност на страните  да изразят становище по даване ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.К.: Считаме, че няма пречки да бъде даден ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ В.: Да се даде ход на делото.

 

 СЪДЪТ счита, че  не са налице процесуални пречки  за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕ  САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

С.В.В.: роден на ***г***, със средно образование, работи като управител на “Вълчеви Клима” ЕООД гр.Разград, неосъждан, ЕГН **********.

СЪДЪТ на основание чл.274 и чл.275 НПК разясни на страните правата им  по НПК, включително и правото им на отводи към състава на съда, прокурора и секретаря.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за  отводи.

АДВ.К.: Нямам искания за отводи към състава  на съда и секретаря.

ОБВИНЯЕМИЯТ В.: Нямам искания за отводи.

СЪДЪТ ДОКЛАДВА внесеното споразумение за прекратяване на основание чл.381 НПК, на наказателното производство по ДП 1873 ЗМ-63/2018г. на РУ МВР – гр. Разград, вх. № 297/2018г. по описа на ОП - гр. Разград, по отношение на С.В.В., ЕГН **********, ведно с приложеното ДП 1873 ЗМ-63/2018г. на РУ МВР – гр. Разград, вх. № 297/2018г. по описа на ОП - гр. Разград.

СТРАНИТЕ /поотделно/: Запознати сме  със съдържанието и параметрите на докладваното от съда, внесено споразумение за прекратяване на основание чл.381 НПК, на посоченото наказателно производство.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам  така депозираното пред вас споразумение. Считам, че не противоречи на закона и морала.

АДВ. К.: Поддържам споразумението. Запознати сме с параметрите, вида и размера на наказанието. Молим към делото да бъдат приети като доказателства два броя референции. Същите са съотносими към делото, тъй като представляват  доказателства за характеристичните данни на обвиняемия. Моля, да бъдат взети предвид относно договореното между  нас с РОП по отношение размера на наказанието и неговия вид.

ОБВИНЯЕМИЯТ В.: Поддържам споразумението. Да се приемат представените от адвоката ми документи по делото.

ПРОКУРОРЪТ: Запознат съм с представените документи от адв. К.. Имам копия от същите.

СЪДЪТ след като взе предвид искането на адв. К., неговият подзащитен, както и становището на представителя на Окръжна прокуратура – Разград, намира, че представените от защитата на обвиняемия  писмени документи- 2 бр. референции са освен допустими  и относими към предмета на делото, с оглед   това, че в същите се съдържат характеристични данни за личността на обвиняемия. Което от своя страна допринася за въпроса относно договореното по размер и вид наказание, което следва да бъде наложено на обвиняемия, така както е  договорено между  РОП, защитника на обвиняеми и обвиняемия, и което е предмет на разглеждане по настоящето съдебно производство. Ето защо, съдът счита, че следва да приеме като писмени доказателства представените от адв. К. 2 бр. референции в днешно съдебно заседание. Водим от горното, СЪДЪТ

 

                                      О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание от адв. К. 2 бр. референции, съдържащи характеристични данни за личността на обвиняемия.

СЪДЪТ на основание чл.382, ал.4 НПК запита обвиняемия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от обвинението. Съгласен ли е с тези последици. Доброволно ли е подписал споразумението.

ОБВИНЯЕМИЯТ В.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам  се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съм съгласен с тях и съжалявам. Доброволно го подписах.

СЪДЪТ  като съобрази изявленията на страните и като взе предвид, че споразумението  е изготвено  съобразно изискванията на НПК и в него се съдържа съгласие по всички въпроси, посочени в разпоредбата на чл.381, ал.5 НПК, намира, че следва да бъде вписано съдържанието на споразумението в съдебния протокол, в окончателен вид, така както е депозирано. В контекста на изложеното съдът взе предвид и отчете добрите характеристични данни за личността  на обвиняемия, които се извеждат  от представените от адвокат К.- защитник на обвиняемия  2 бр. референции, и които имат отношение по отношение на договореното в споразумението между страните наказание, относно неговия размер, както и вид.

 

Ето защо и на основание чл.382, ал.6 от НПК, СЪДЪТ

 

                            О П Р Е Д Е Л И :

 

ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

 

                                     СПОРАЗУМЕНИЕ

ЗА РЕШАВАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО ПО ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО № 1873 ЗМ-63/2018г.

ПО ОПИСА НА РУ МВР - ГР. РАЗГРАД

 

Настоящото споразумение се сключва на основание чл. 381 от НПК.

I. СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО:

Настоящото споразумение се сключи  днес 19.07.2019г., между: С.В.В.,  роден на ***г***, ЕГН: **********, адрес: ***, със средно образование, работещ, неосъждан, обвиняем по ДП № 1873ЗМ-63/2018г. на РУ МВР – гр. Разград, представляван от защитника си – адв. К.К. от АК – гр. Русе от една страна и Окръжна прокуратура – гр. Разград, представлявана от прокурор Сезгин Османов.

 

II. ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

 

Настоящото споразумение се отнася до ДП 1873ЗМ-63/2018г. на РУ МВР – гр. Разград, вх. № 297/2018г. по описа на ОП - гр. Разград, водено срещу обв. С.В. за престъпление по чл. 354а, ал. 1, пр. 3 и 4 от НК.

 

III. СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

 

1.         Страните приемат, че обв.В. ***, без надлежно разрешително придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества:-суха зелена тревиста маса  - марихуана с общо тегло 1,451 гр. - на стойност  8,70 лв. и суха зелена тревиста маса - 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, с общо тегло 30,58 гр. на стойност 458,70 лв., всичко на обща стойност 467,40 лв.,  които вещества съгласно Приложение № 1 към чл. 3, т.1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични са поставени под контрол на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и са включени в Списък 1 на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” – престъпление по чл. 354а, ал. 1, пр. 3 и пр. 4 от НК.

 

2.         Страните приемат като вид и размер на наказанието:

Като вид и размер на наказанието, при условията на чл. 55, ал. 1, т.1 от НК, се налага 6 /шест)  месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага за срок от 3 /три/ години на осн. чл.66, ал.1 от НК.

На осн. чл. 55, ал.3 от НК предвиденото наказание ГЛОБА НЕ СЕ НАЛАГА.

IV. Направените в хода на делото разноски в  размер на 537,91 лева са за сметка на обвиняемия С.В..

V. По отношение на веществените доказателства:

1. На основание чл. 354а, ал. 6 от НК предметите и средствата на престъплението по чл. 354а, ал. 1, пр.3 и 4 от НК, се отнемат в полза на държавата, както следва - наркотичните вещества, описани в приемо-предавателен протокол №63578/25.06.2019г. на ЦМУ-30,58грама 5F-ADB

2.1. Иззети с протокол за обиск и изземване и претърсване:

- мобилен телефон „ХУАВЕЙ“ с ИМЕЙ №358688000000152 и сим-карта на „Теленорда се върнат на обв.С.В. след влизане в сила на споразумението.

2.2.  Веществените доказателства

- обект №7 суха зелена тревиста маса без наличие на вещества поставени под контрол на ЗКНВП.

- опаковки по хим.експертиза на БНТЛ-Русе – 5 бр.

- опаковки по протокол №19 НАР 402

да се унищожат след влизане в сила на споразумението.

 

VI. На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда, определението по чл. 382 НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за обв. С.В.В. и не подлежи на обжалване.

 

                                                                  ОБВИНЯЕМ: …………………………

                                                                           /С.В. /

 

 

     ПРОКУРОР:………………..                         АДВОКАТ:.…..……………………           

                   /СЕЗГИН ОСМАНОВ/                             /К.К./                                                                                              

 

 

СЪДЪТ, след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, намира, че същото следва да бъде одобрено, поради което и на основание чл.382, ал.7 от НПК

 

                                     О П Р Е Д Е Л И :        

 

ОДОБРЯВА постигнатото писмено споразумение, сключено между Сезгин Османов – прокурор в Окръжна прокуратура- град Разград и адв. К.К. от АК – гр. Русе, в качеството му на упълномощен защитник на обвиняемия С.В.В.,  роден на ***г***, със средно образование, работещ, неосъждан, ЕГН: **********, по силата на което:

Обвиняемият С.В.В., роден на ***г***, със средно образование, работещ, неосъждан, ЕГН: **********, се  признава  ЗА  ВИНОВЕН, че е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението  по чл. 354а, ал. 1 пр. 3 и пр. 4 от НК, за това, че на 08.02.2018г. в гр. Разград, област Разград, без надлежно разрешително придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества: - суха зелена тревиста маса  - марихуана с общо тегло 1,451 гр. - на стойност  8,70 лв. и суха зелена тревиста маса - 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, с общо тегло 30,58 гр. на стойност 458,70 лв., всичко на обща стойност 467,40 лв.,  които вещества съгласно Приложение № 1 към чл. 3, т.1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични са поставени под контрол на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и са включени в Списък 1 на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ .

 

Страните приемат като вид и размер на наказанието:

Като вид и размер на наказанието, при условията на чл. 55, ал. 1, т.1 от НК, на обвиняемия С.В.В. се налага наказание 6/шест)  месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага за срок от 3 /три/ години, на основание чл.66, ал.1 от НК.

На основание чл. 55, ал.3 от НК предвиденото наказание ГЛОБА  НЕ  СЕ  НАЛАГА.

 

Направените в хода на делото разноски  в  размер на 537,91 лева са  за  сметка на обвиняемия С.В.В..

 

По отношение на веществените доказателства:

         На основание чл. 354а, ал. 6 от НК предметите и средствата на престъплението по чл. 354а, ал. 1, пр.3 и 4 от НК, се  отнемат  в  полза на държавата, както следва - наркотичните вещества, описани в приемо-предавателен протокол № 63578/25.06.2019г. на ЦМУ-30,58грама 5F-ADB.

 

          Иззети с протокол за обиск и изземване и претърсване:

          мобилен телефон „ХУАВЕЙ“ с ИМЕЙ №358688000000152 и сим-карта на „Теленор“,  да  се  върнат  на  обвиняемия С.В.В., след влизане в сила на споразумението.

 

          Веществените доказателства:

          обект №7 суха зелена тревиста маса без наличие на вещества               поставени под контрол на ЗКНВП,

          опаковки по хим.експертиза на БНТЛ-Русе – 5 бр.,

          опаковки по протокол №19 НАР 402,

         да  се  унищожат  след  влизане  в  сила  на  споразумението.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за одобряване на споразумението влиза в законна сила от днес 25.07.2019г.

ПРЕКРАТЯВА производството  по  НОХД № 253/2019г. по описа на Разградски окръжен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи  на обжалване и протестиране.

ЗАСЕДАНИЕТО продължи до 11:02ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

СЕКРЕТАР:

НР