П Р О Т О К О Л

 

гр.Разград, 24.10.2019г.

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на   Двадесет и четвърти октомври 2019г. в следния състав:

 

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:          ЕМИЛ СТОЕВ

 

                                                     

Секретар:   Мариан Найденов

 

Прокурор:ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ

 

сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Н.О.Х. дело

№344/2019 година

      На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

     

       ЗА РзОП се явява прокурор Грънчаров.

      ОБВИНЯЕМИЯТ С.К.С. се явява лично със защитник адвокат З..

      ОБВИНЯЕМИЯТ Е.А.М. се явява лично със защитник адвокат З..

 

      СЪДЪТ РАЗЯСНИ на страните правото им на искания за отводи.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам възражения по даване ход на делото. Нямам искания за отводи и по доказателствата.

АДВ. З.: Да се даде ход на делото. Нямам искания за отводи на съдебния състав. Нямам и други искания доказателствени.

 

СЪДЪТ НАМИРА, че няма процесуални пречки по даване ход на делото. Обвиняемите са редовно призовани, явяват се със защитника си адвокат З., явява се и прокурор при РзОП. По изложените съображения

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕ самоличност на обвиняемите.

С.К.С.: Роден на ***г***, с пост адрес ***, български гражданин, с начално образование, женен, живее на семейни начала, неосъждан, работи, ЕГН **********.

Е.А.М.: Роден на ***г***, с постоянен адрес ***, български гражданин с висше образование, женен, живее на семейни начала, неосъждан, безработен, ЕГН **********.

СЪДЪТ ДОКЛАДВА делото:

Внесено е споразумение от РзОП за прекратяване на наказателното производство по ДП №290 Зм-345/2017г. по описа на РУ на МВР, гр.Кубрат, сключено на 18.10.2019г. между прокурора, обвиняемия М., обвиняемия С. и техният защитник адвокат З..

Със споразумението, страните приемат, че обвиняемият Е.А.М. се признава за виновен за това, че на 28.05.2018 г. в гр. Кубрат, в съучастие със С.К.С. ***, като извършител, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение – растителна маса, с нетно тегло 109,03 грама, с наркотично действащ компонент метил -2-{1-[ (5 флуорпентил – 1 Н- индазол -3ил ] форфамидо} -3,3 – диметилбутаноат, познат под името 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, на стойност 981,27 лева и растителна маса с нетно тегло 23,81 грама, с наркотично действащ компонент – 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA), на стойност 952,40 лева, всичко на обща стойност 1933,67 лева, които вещества съгласно Приложение № 1 към чл.3, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични са поставени под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ и са включени в Списък I на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Престъпление по чл. 354а, ал. 1,  пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Обвиняемият С.К.С. се признава в това, че на 28.05.2018 г. в гр. Кубрат, в съучастие с Е.А.М. ***, като извършител, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение – растителна маса, с нетно тегло 109,03 грама, с наркотично действащ компонент метил -2-{1-[ (5 флуорпентил – 1 Н- индазол -3ил ] форфамидо} -3,3 – диметилбутаноат, познат под името 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, на стойност 981,27 лева и растителна маса с нетно тегло 23,81 грама, с наркотично действащ компонент – 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA), на стойност 952,40 лева, всичко на обща стойност 1933,67 лева, които вещества съгласно Приложение № 1 към чл.3, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични са поставени под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ и са включени в Списък I на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Престъпление по чл. 354а, ал. 1,  пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

На 28.05.2018г. в гр. София  и гр. Бяла, обл. Русе, в съучастие с Е.А.М. ***, като извършител, без надлежно разрешително  придобил и държал прекурсори за производство на наркотични вещества с цел разпространение – ацетон с обемно количество от 668 милилитра, на обща стойност от 4,70 лева поставен под контрола на ЗКВНП, съгласно регламент на ЕС № 273/2004г. – престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

На обв. Е.А.М., за извършеното престъпление по чл.354а, ал. 1 пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал.1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ  ЕДНА ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на обв. Е.  М. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

За престъплението по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на обв. Е.  М. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, от така определените наказания за всяко престъпление отделно се налага най – тежкото от тях, а именно  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 НК изпълнението на така определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 59, ал. 2 вр. ал. 1 от НК се приспада периода, през който обв. Е.М. е бил задържан по реда на  ЗМВР, чл. 64, ал.2 от НПК  и с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 28.05.2018г. до 12.06.2018г. (включително).

На обв. С.К.С., за извършеното престъпление по чл.354а, ал.1, пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на  обв. С.С. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

За престъплението по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ  ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на  обв. С.С. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, от така определените наказания за всяко престъпление отделно се налага най – тежкото от тях, а именно  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 НК изпълнението на така определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 59, ал. 2 вр. ал. 1 от НК се приспада периода, през който обв. С.С. е бил задържан по реда на  ЗМВР, чл. 64, ал. 2 от НПК  и с мярка за неотклонение „Задържане под стража“,  считано от 28.05.2018г. до 14.08.2018г., както и от 14.08.2018г. до 27.08.2019г.  когато е бил с мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Със споразумението са представени декларации, в които обвиняемите заявяват, че се отказват от разглеждане на делото по общия ред.

В споразумението са отразени въпросите чл.381, ал.5 НПК

Налице са основания за разглеждане в открито съдебно заседание.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам постигнатото между мен и адвокат З. в качеството на упълномощен защитник на обвиняемите Е.М. и С.С. за решаване на настоящото наказателно производство. Със същото е даден отговор на въпросите по чл.381, ал.1 от НПК. Считам, че депозираното споразумение не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. З.: От името на подзащитните ми, поддържаме сключеното споразумение. Всички въпроси, които законът предвижда за обсъждане и задължително съдържание на споразумението, са включени. В това число и сме постигнали съгласие във връзка с вещи, подлежащи на изземване. Считам, че споразумението не противоречи на закона и на морала и моля същото да бъде одобрено, съобразно волята и изрично декларираното от подзащитните ми. Извън това, аз моля и Вашето произнасяне относно парична гаранция, която е постановена за Е.М. и същата е внесена в размер на 5000лв. по сметка на ОД на МВР, да разпоредите освобождаването. Представям копие на платежен документ за внесената парична гаранция. Тя е внесена още на 13.06.2018г., както и да се произнесете да отмените наложените им мерки за неотклонение, които са били в сила в досъдебното производство поради отпадане на основанията за тях.

ПРОКУРОРЪТ: Не се противопоставям да бъдат приети представените писмени доказателства. Безспорно считам, че при одобрение на споразумението са налице предпоставките да бъдат отменени мерките за процесуална принуда.

СЪДЪТ РАЗЯСНЯВА на обвиняемите, че споразумението за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда.

ОБВИНЯЕМИЯТ Е.М.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тези последици. Доброволно подписах споразумението. Поддържам отказа за разглеждане на делото по общия ред.

ОБВИНЯЕМИЯТ С.С.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тези последици. Доброволно подписах споразумението. Поддържам отказа за разглеждане на делото по общия ред.

СЪДЪТ ПРИЕМА представеното копие на вносна бележка.

При липса на предложения от страните за промени в споразумението и с категоричното им заявление, че го поддържат, СЪДЪТ СЧИТА, че не се налагат промени в постигнатото споразумение между прокурора, обвиняемият С.К.С., обвиняемият Е.А.М. и защитника им адвокат З. и на основание чл.382, ал.6 ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на обвинението:

      На основание чл. 381, ал. 5 от НПК, страните по споразумението постигнаха съгласие по следните въпроси:

І. По чл. 381, ал. 5, т. 1 от НПК:

          Обвиняемият Е.А.М. - роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан, безработен, ЕГН - ********** се признава за виновен в това, че:

На 28.05.2018 г. в гр. Кубрат, в съучастие със С.К.С. ***, като извършител, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение – растителна маса, с нетно тегло 109,03 грама, с наркотично действащ компонент метил -2-{1-[ (5 флуорпентил – 1 Н- индазол -3ил ] форфамидо} -3,3 – диметилбутаноат, познат под името 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, на стойност 981,27 лева и растителна маса с нетно тегло 23,81 грама, с наркотично действащ компонент – 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA), на стойност 952,40 лева, всичко на обща стойност 1933,67 лева, които вещества съгласно Приложение № 1 към чл.3, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични са поставени под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ и са включени в Списък I на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Престъпление по чл. 354а, ал. 1,  пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

На 28.05.2018г. в гр. София  и гр. Бяла, обл. Русе, в съучастие със С.К.С. ***, като извършител, без надлежно разрешително  придобил и държал прекурсори за производство на наркотични вещества с цел разпространение – ацетон с обемно количество от 668 милилитра, на обща стойност от 4,70 лева поставен под контрола на ЗКВНП, съгласно регламент на ЕС № 273/2004г. – престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

Обвиняемият С.К.С. - роден на *** ***, български гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан, безработен, ЕГН - ********** се признава за виновен в това, че:

 

На 28.05.2018 г. в гр. Кубрат, в съучастие с Е.А.М. ***, като извършител, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение – растителна маса, с нетно тегло 109,03 грама, с наркотично действащ компонент метил -2-{1-[ (5 флуорпентил – 1 Н- индазол -3ил ] форфамидо} -3,3 – диметилбутаноат, познат под името 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, на стойност 981,27 лева и растителна маса с нетно тегло 23,81 грама, с наркотично действащ компонент – 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA), на стойност 952,40 лева, всичко на обща стойност 1933,67 лева, които вещества съгласно Приложение № 1 към чл.3, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични са поставени под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ и са включени в Списък I на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Престъпление по чл. 354а, ал. 1,  пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

На 28.05.2018г. в гр. София  и гр. Бяла, обл. Русе, в съучастие с Е.А.М. ***, като извършител, без надлежно разрешително  придобил и държал прекурсори за производство на наркотични вещества с цел разпространение – ацетон с обемно количество от 668 милилитра, на обща стойност от 4,70 лева поставен под контрола на ЗКВНП, съгласно регламент на ЕС № 273/2004г. – престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

ІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 2 и т. 3 от НПК:

               На основание чл. 381, ал. 5, т. 2 и т. 3 от НПК, страните договориха следния вид и размер наказание:

На обв. Е.А.М., за извършеното престъпление по чл.354а, ал. 1 пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал.1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ  ЕДНА ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на обв. Е.  М. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

За престъплението по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на обв. Е.  М. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, от така определените наказания за всяко престъпление отделно се налага най – тежкото от тях, а именно  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 НК изпълнението на така определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 59, ал. 2 вр. ал. 1 от НК се приспада периода, през който обв. Е.М. е бил задържан по реда на  ЗМВР, чл. 64, ал.2 от НПК  и с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 28.05.2018г. до 12.06.2018г. (включително).

На обв. С.К.С., за извършеното престъпление по чл.354а, ал.1, пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на  обв. С.С. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

За престъплението по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ  ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на  обв. С.С. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, от така определените наказания за всяко престъпление отделно се налага най – тежкото от тях, а именно  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 НК изпълнението на така определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 59, ал. 2 вр. ал. 1 от НК се приспада периода, през който обв. С.С. е бил задържан по реда на  ЗМВР, чл. 64, ал. 2 от НПК  и с мярка за неотклонение „Задържане под стража“,  считано от 28.05.2018г. до 14.08.2018г., както и от 14.08.2018г. до 27.08.2019г.  когато е бил с мярка за неотклонение „Домашен арест“.

ІІІ. По чл.381, ал.5, т.4 от НПК:

Възпитателната работа по отношение на обвиняемите Е.А.М. и С.К.С. през изпитателния срок на наказанието лишаване от свобода се възлага на началника на РУ на МВР - Кубрат.

     IV. По чл.381, ал.5, т. 6 от НПК:

На основание чл. 354а, ал. 6 вр. чл. 53, ал. 2, б. „а”  от НК предметът на престъпленията по чл. 354а, ал. 1, пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 и чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК – растителна маса, с нетно тегло 109,03 грама, с наркотично действащ компонент метил -2-}1-[ (5 флуорпентил – 1 Н- индазол -3ил ] форфамидо} -3,3 – диметилбутаноат, познат под името 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, и растителна маса с нетно тегло 23,81 грама, с наркотично действащ компонент – 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA) и ацетон с обемно количество от 668 милилитра, намиращи се на съхранение в Агенция ”Митници” - София, Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП” и 1 бр. полиетиленов плик запечатан с червен восъчен печат на НИК на МВР София PKG № 037121, съдържащ опаковки и обекти А2 и АЗ, се отнемат в полза на държавата с оглед тяхното унищожаване при реда и условията на ЗКНВП.

На основание чл. 53, ал. 1, б. „а”  от НК приобщените по делото като веществени доказателства – 1 бр. л.а „ БМВ“, модел „645ЦИ“ с peг. № РР 4340 КА, двигател №  52673292, шаси № WBAEH71030B294162, ведно с 1бр. контактен ключ за него, Договор за покупко-продажба на МПС от 13.06.2017г., свидетелство за регистрация част I № 008819883 и част II № 008819883, 1 бр. везна с надпис Capaciti 500g O.lg,, мобилен апарат, марка „Самсунг“, модел S6”, златист на цвят, с IMEI 3579730855008320/01 ведно със сим -карта; мобилен апарат, марка Nokia”, модел „2720“, с IMEI 355399049217869, ведно със сим -карта;  - мобилен апарат марка Iphone”, модел А1586,  черен на цвят със счупен дисплей в горната част, IMEI 358365066156956; - мобилен апарат марка Iphone, модел „А1778”, черен на цвят с кожен калъф на гърба, IMEI 355319088334995, ведно със сим - карта и 3 бр. парчета от фолио намачкани с правоъгълна форма се отнемат в полза на държавата, тъй като са вещи, които  принадлежат на обвиняемите Е.М. и С.С. и са били предназначени и послужили за извършване на престъпленията по чл. 354а, ал. 1, пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК и чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 Приобщените по делото като веществени доказателства  2 бр. peг. табели с № РР 3885 АТ; 2 бр. транзитни peг. табели с № OF 86А, валидни до 23.06.16г.; 1 бр. peг. табела с № РР5483АТ;  2 бр. peг. табели с № Р 1352 ВК и свидетелство за регистрация част I № 006018578 се предават по компетентност на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Разград.

По отношение на останалите веществени доказателства –1 бр.черно кожено портмоне и банкноти както следва: -37 броя банкноти с номинал 10 лв. с № № БТ 3082836, БТ 5416182, БЗ 4471277, БП 6344230, БО 4568461, БМ 4482047, БИ 9255432, БЛ 7413794, БР 1793383, БР 1793387, БВ 5024379, БИ 4313996, ББ 1617446, БО 6973543, БО 2388616, БН 4029194, БО5362914, БЛ 0205278, БН 5599417, БЕ 0669944, БК 6049602, БА 6022419, БМ 9700720, БН 8974670, БП 0862204, БО 1151761, БМ 5890592, БЛ 8453760, БЗ 4831660, БН 3436828, БП 0973620, БТ 4362899, БТ 7898179, БП 8206067, БЗ 2541474, БЗ 5745579, БО 8114352;-25  броя банкноти с номинал 20 лв. с №№ БХ 1836268, ЯА 3636619, БХ 0701234, БФ 1019479, БЛ 6288078, БФ 1354565, БР 8947279, БЛ 43300820, БЧ 6448985, БФ 9567084, БХ 1973853, БО 7512479, БЧ 9417928, БФ 7487284, БК 9713923, БД 2295287, БР 1625534, БШ 0711525, БЧ8720863, БШ 9721696, БУ 5393324, БН

0296262, БС 1552575, БХ 1308975, БХ 0701238; 2броя монети с номинал 2 лева;-1брой монета с номинал 1 лев;-1броя монети с номинал 0,50 ст.;-3 бр. монети с номинал 0,10 ст., 2 броя монети с номинал 0,02 ст. И 3 броя монети с номинал 0,01 ст., всичко на обща стойност  876,37 лева,

не са налице предпоставките за приложението на чл. 53 от НК и тъй като същите не са необходими за нуждите на наказателното производство по отношение на други лица и други престъпления, следва да бъдат върнати на правоимащото лице, от което са иззети -  обв. Е.А.М..

Разноските по делото в размер на 1 133,48 лева - за възнаграждение на вещи лица се възлагат на обвиняемите Е.А.М. и С.К.С., които следва да ги заплатят поравно по сметка на ОД на МВР - Разград (по 566,74 лева за всеки от тях).

 

V. По чл. 381, ал. 3 от НПК:

С престъпленията не са причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

С това споразумение страните уреждат окончателно всички въпроси, касаещи наказателната отговорност на обвиняемите Е.А.М. и С.К.С., по отношение на извършените от тях престъпления.

          След одобрение от съда, настоящото споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

VI. По чл.381, ал.6 от НПК, страните подписват споразумението:

                                      

                                             ЗАМ. ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР: ...............................

 

/ЕМИЛИЯН ГРЪНЧАРОВ/

 

                                            ЗАЩИТНИК: ................................

 

                                                                 /адв. П.З./

 

  

                                             ОБВИНЯЕМ: ...................................

 

/Е.М./

 

  ОБВИНЯЕМ: ......................

/С.С./

 

       СЪДЪТ като взе предвид, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА споразумението за решаване на наказателното производство по ДП 290 Зм-345/2017г. по описа на РУ на МВР, гр.Кубрат, сключено между прокурор Ем. Грънчаров от РзОП, адвокат З. ***, защитник на обвиняемите Е.М. и С.С.:

На основание чл. 381, ал. 5 от НПК, страните по споразумението постигнаха съгласие по следните въпроси:

І. По чл. 381, ал. 5, т. 1 от НПК:

          Обвиняемият Е.А.М. - роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, неженен, неосъждан, безработен, ЕГН - ********** се признава за виновен в това, че:

На 28.05.2018 г. в гр. Кубрат, в съучастие със С.К.С. ***, като извършител, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение – растителна маса, с нетно тегло 109,03 грама, с наркотично действащ компонент метил -2-{1-[ (5 флуорпентил – 1 Н- индазол -3ил ] форфамидо} -3,3 – диметилбутаноат, познат под името 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, на стойност 981,27 лева и растителна маса с нетно тегло 23,81 грама, с наркотично действащ компонент – 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA), на стойност 952,40 лева, всичко на обща стойност 1933,67 лева, които вещества съгласно Приложение № 1 към чл.3, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични са поставени под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ и са включени в Списък I на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Престъпление по чл. 354а, ал. 1,  пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

На 28.05.2018г. в гр. София  и гр. Бяла, обл. Русе, в съучастие със С.К.С. ***, като извършител, без надлежно разрешително  придобил и държал прекурсори за производство на наркотични вещества с цел разпространение – ацетон с обемно количество от 668 милилитра, на обща стойност от 4,70 лева поставен под контрола на ЗКВНП, съгласно регламент на ЕС № 273/2004г. – престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

Обвиняемият С.К.С. - роден на *** ***, български гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан, безработен, ЕГН - ********** се признава за виновен в това, че:

 

На 28.05.2018 г. в гр. Кубрат, в съучастие с Е.А.М. ***, като извършител, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение – растителна маса, с нетно тегло 109,03 грама, с наркотично действащ компонент метил -2-{1-[ (5 флуорпентил – 1 Н- индазол -3ил ] форфамидо} -3,3 – диметилбутаноат, познат под името 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, на стойност 981,27 лева и растителна маса с нетно тегло 23,81 грама, с наркотично действащ компонент – 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA), на стойност 952,40 лева, всичко на обща стойност 1933,67 лева, които вещества съгласно Приложение № 1 към чл.3, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични са поставени под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ и са включени в Списък I на „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Престъпление по чл. 354а, ал. 1,  пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

На 28.05.2018г. в гр. София  и гр. Бяла, обл. Русе, в съучастие с Е.А.М. ***, като извършител, без надлежно разрешително  придобил и държал прекурсори за производство на наркотични вещества с цел разпространение – ацетон с обемно количество от 668 милилитра, на обща стойност от 4,70 лева поставен под контрола на ЗКВНП, съгласно регламент на ЕС № 273/2004г. – престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 

ІІ. По чл. 381, ал. 5, т. 2 и т. 3 от НПК:

               На основание чл. 381, ал. 5, т. 2 и т. 3 от НПК, страните договориха следния вид и размер наказание:

На обв. Е.А.М., за извършеното престъпление по чл.354а, ал. 1 пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал.1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ  ЕДНА ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на обв. Е.  М. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

За престъплението по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на обв. Е.  М. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, от така определените наказания за всяко престъпление отделно се налага най – тежкото от тях, а именно  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 НК изпълнението на така определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 59, ал. 2 вр. ал. 1 от НК се приспада периода, през който обв. Е.М. е бил задържан по реда на  ЗМВР, чл. 64, ал.2 от НПК  и с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 28.05.2018г. до 12.06.2018г. (включително).

На обв. С.К.С., за извършеното престъпление по чл.354а, ал.1, пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ЕДНА ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на  обв. С.С. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

За престъплението по чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК, на основание чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ  ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК по отношение на  обв. С.С. не се налага по – лекото наказание – глоба, което е предвидено наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК, от така определените наказания за всяко престъпление отделно се налага най – тежкото от тях, а именно  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал. 1 НК изпълнението на така определеното наказание лишаване от свобода се отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 59, ал. 2 вр. ал. 1 от НК се приспада периода, през който обв. С.С. е бил задържан по реда на  ЗМВР, чл. 64, ал. 2 от НПК  и с мярка за неотклонение „Задържане под стража“,  считано от 28.05.2018г. до 14.08.2018г., както и от 14.08.2018г. до 27.08.2019г.  когато е бил с мярка за неотклонение „Домашен арест“.

ІІІ. По чл.381, ал.5, т.4 от НПК:

Възпитателната работа по отношение на обвиняемите Е.А.М. и С.К.С. през изпитателния срок на наказанието лишаване от свобода се възлага на началника на РУ на МВР - Кубрат.

     IV. По чл.381, ал.5, т. 6 от НПК:

На основание чл. 354а, ал. 6 вр. чл. 53, ал. 2, б. „а”  от НК предметът на престъпленията по чл. 354а, ал. 1, пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 и чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК – растителна маса, с нетно тегло 109,03 грама, с наркотично действащ компонент метил -2-}1-[ (5 флуорпентил – 1 Н- индазол -3ил ] форфамидо} -3,3 – диметилбутаноат, познат под името 5F-ADB/5F-MDMB-PINACA, и растителна маса с нетно тегло 23,81 грама, с наркотично действащ компонент – 3,4 метилендиоксиметамфетамин (MDMA) и ацетон с обемно количество от 668 милилитра, намиращи се на съхранение в Агенция ”Митници” - София, Централно митническо управление, отдел „МРР - НОП” и 1 бр. полиетиленов плик запечатан с червен восъчен печат на НИК на МВР София PKG № 037121, съдържащ опаковки и обекти А2 и АЗ, се отнемат в полза на държавата с оглед тяхното унищожаване при реда и условията на ЗКНВП.

На основание чл. 53, ал. 1, б. „а”  от НК приобщените по делото като веществени доказателства – 1 бр. л.а „ БМВ“, модел „645ЦИ“ с peг. № РР 4340 КА, двигател №  52673292, шаси № WBAEH71030B294162, ведно с 1бр. контактен ключ за него, Договор за покупко-продажба на МПС от 13.06.2017г., свидетелство за регистрация част I № 008819883 и част II № 008819883, 1 бр. везна с надпис Capaciti 500g O.lg,, мобилен апарат, марка „Самсунг“, модел S6”, златист на цвят, с IMEI 3579730855008320/01 ведно със сим -карта; мобилен апарат, марка Nokia”, модел „2720“, с IMEI 355399049217869, ведно със сим -карта;  - мобилен апарат марка Iphone”, модел А1586,  черен на цвят със счупен дисплей в горната част, IMEI 358365066156956; - мобилен апарат марка Iphone, модел „А1778”, черен на цвят с кожен калъф на гърба, IMEI 355319088334995, ведно със сим - карта и 3 бр. парчета от фолио намачкани с правоъгълна форма се отнемат в полза на държавата, тъй като са вещи, които  принадлежат на обвиняемите Е.М. и С.С. и са били предназначени и послужили за извършване на престъпленията по чл. 354а, ал. 1, пр. 4 вр. чл. 20, ал. 2 от НК и чл. 354а, ал. 1, изр. второ, пр. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

 Приобщените по делото като веществени доказателства  2 бр. peг. табели с № РР 3885 АТ; 2 бр. транзитни peг. табели с № OF 86А, валидни до 23.06.16г.; 1 бр. peг. табела с № РР5483АТ;  2 бр. peг. табели с № Р 1352 ВК и свидетелство за регистрация част I № 006018578 се предават по компетентност на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Разград.

По отношение на останалите веществени доказателства –1 бр.черно кожено портмоне и банкноти както следва: -37 броя банкноти с номинал 10 лв. с № № БТ 3082836, БТ 5416182, БЗ 4471277, БП 6344230, БО 4568461, БМ 4482047, БИ 9255432, БЛ 7413794, БР 1793383, БР 1793387, БВ 5024379, БИ 4313996, ББ 1617446, БО 6973543, БО 2388616, БН 4029194, БО5362914, БЛ 0205278, БН 5599417, БЕ 0669944, БК 6049602, БА 6022419, БМ 9700720, БН 8974670, БП 0862204, БО 1151761, БМ 5890592, БЛ 8453760, БЗ 4831660, БН 3436828, БП 0973620, БТ 4362899, БТ 7898179, БП 8206067, БЗ 2541474, БЗ 5745579, БО 8114352;-25  броя банкноти с номинал 20 лв. с №№ БХ 1836268, ЯА 3636619, БХ 0701234, БФ 1019479, БЛ 6288078, БФ 1354565, БР 8947279, БЛ 43300820, БЧ 6448985, БФ 9567084, БХ 1973853, БО 7512479, БЧ 9417928, БФ 7487284, БК 9713923, БД 2295287, БР 1625534, БШ 0711525, БЧ8720863, БШ 9721696, БУ 5393324, БН 0296262, БС 1552575, БХ 1308975, БХ 0701238; 2броя монети с номинал 2 лева;-1брой монета с номинал 1 лев;-1броя монети с номинал 0,50 ст.;-3 бр. монети с номинал 0,10 ст., 2 броя монети с номинал 0,02 ст. И 3 броя монети с номинал 0,01 ст., всичко на обща стойност  876,37 лева,

не са налице предпоставките за приложението на чл. 53 от НК и тъй като същите не са необходими за нуждите на наказателното производство по отношение на други лица и други престъпления, следва да бъдат върнати на правоимащото лице, от което са иззети -  обв. Е.А.М..

Разноските по делото в размер на 1 133,48 лева - за възнаграждение на вещи лица се възлагат на обвиняемите Е.А.М. и С.К.С., които следва да ги заплатят поравно по сметка на ОД на МВР - Разград (по 566,74 лева за всеки от тях).

 

V. По чл. 381, ал. 3 от НПК:

С престъпленията не са причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

С това споразумение страните уреждат окончателно всички въпроси, касаещи наказателната отговорност на обвиняемите Е.А.М. и С.К.С., по отношение на извършените от тях престъпления.

          След одобрение от съда, настоящото споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

VI. По чл.381, ал.6 от НПК, страните подписват споразумението:

      СЪДЪТ, като съобрази, че делото е решено със споразумение и установи в представената вносна бележка от 13.06.2018г., че обвиняемия Е.А. е внесъл парична гаранция в размер на 5 000лв., каквато мярка за неотклонение е взета от ВнАпС по ВЧНД №194/2018. и с оглед обстоятелството, че наказателното производство е приключило със споразумение със силата на присъда, НАМИРА, че за нуждите на наказателното производство не е необходимо удължаването на действието на мярката гаранция и същата следва да бъде върната на вносителя.

      ЗАСЕДАНИЕТО продължи до 11:00ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

СЕКРЕТАР: